Bina hasar tespit başvurusu nasıl, nereden yapılır?

Türkiye'yi yasa boğan ve 10 ili etkileyen deprem felaketinin ardından birçok binada ağır hasar oluştu. İşte e- Devlet başvuru ekranı ile, bina hasar tespit (depreme dayanıklılık testi) başvurusu hakkında tüm merak edilenler...

Bina hasar tespit başvurusu nasıl, nereden yapılır?

Türkiye Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketi ile sarsıldı. Yaşanan deprem felaketinde milyonlarca insan etkilenirken, birçok binada ağır hasar oluştu. Oturduğu binanın hasar durmunu öğrenmek isteyen vatandaşlar bina hasar tespit sorgulamasının nasıl ve nereden yapılacağını araştırmaya başladı. Peki, "Bina hasar tespit başvurusu nasıl, nereden yapılır, ücretli mi?" İşte bina hasar tespit sorgulama sayfası...

HASAR SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Hasar tespitleri, tespitin bitmesine müteakip vatandaşları adres ve kimlik numaralarını girerek, e-Devlet üzerinden evinin hasar tespitini görebiliyor, konu hakkındaki bilgilere ulaşabiliyor.

HASAR SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN

BİNA HASAR TESPİT SORGULAMA: Bina hasar tespit başvurusu nasıl, nereye yapılır ve ücretli mi, ücretsiz mi? Depreme dayanıklılık testi nedir, kimler yaptırabilir?
Aynı zamanda "hasartespit.csb.gov.tr" adresinden de kimlik numarasıyla birlikte adres sorgusu yaparak, binasının ağır hasarlı, yıkık, veya az hasarlı, hasarsız olduğunun tespitini yapabiliyor. Hasar tespit sorgulama ekranında vatandaşlardan il, ilçe, mahalle, sokak ve bina no bilgisi isteniyor.

CSB HASAR TESPİT SORGULAMA EKRANI

DEĞERLENDİRME SONUCUNUN İLANI

Hasar tespit sürecinde binalara verilen değerlendirme raporlarıs onuçları muhtarlıklar ve/veya kaymakamlıklarda 30 gün süre ile ilan edilmek üzere askıya çıkarılır.

HASAR TESPİT TANIMLARI

HASARSIZ BİNALAR:

Deprem nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binadır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve Kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

AZ HASARLI BİNALAR:

Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

ORTA HASARLI BİNALAR:

Deprem nedeniyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalardır. Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez. “Orta” hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden (yapı onarılmadan) yada güçlendirilmeden yapı kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebilir.

AĞIR HASARLI BİNALAR:

Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmaların olduğu binalardır. “Ağır“ hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü

kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açısından) alınamaz hasarları olan binalar olarak tanımlanır.

ACİL YIKILACAK BİNALAR:

Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen veya tamamen yıkıldığı binalardır. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemez.

Habertürk

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Güvenli alanlarda TOKİ konutlar inşa ediliyor
Yaşam

Güvenli alanlarda TOKİ konutlar inşa ediliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından 23 ilde yaklaşık 200 bin hektarlık alanda mikrobölgeleme etüt çalışmalarını tamamladı. Detaylar haberimizde..

Türkiye'deki Büyük Deprem Felaketleri: Tarih, Sebepler ve Alınan Önlemler
Yaşam

Türkiye'deki Büyük Deprem Felaketleri: Tarih, Sebepler ve Alınan Önlemler

Türkiye'de yaşanan büyük deprem felaketlerinin tarihçesini, sebeplerini ve alınan önlemleri keşfedin. Depremlerin Türkiye üzerindeki etkileri ve gelecekte olası riskler hakkında detaylı bilgi edinin!

Kahramanmaraş Işığında Burdur'un Deprem Kimliği Önlemler Konuşulacak
Bölgesel

Kahramanmaraş Işığında Burdur'un Deprem Kimliği Önlemler Konuşulacak

Burdur Belediyesi tarafından "Kahramanmaraş Işığında Burdur'un Deprem Kimliği" konulu panel düzenlenecek. Panelde Burdur'un depremselliği ve olası bir depreme karşı alınması gereken önlemler konuşulacak.

Depremin Birinci Yılında Burdur'da Duygusal Anlar 'Her Kurtardığımız Canlıda Tekrar Doğuyorduk'
Bölgesel

Depremin Birinci Yılında Burdur'da Duygusal Anlar 'Her Kurtardığımız Canlıda Tekrar Doğuyorduk'

Burdur İtfaiyesi, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde hayatını kaybedenleri anmak için tören düzenledi. Törende konuşan İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Ballak, depremin ilk anlarında yaşadıklarını ve kurtarma çalışmalarını anlattı.

Başkan Meçikoğlu, '6 Şubat'ı unutabilmek ne mümkün'
Bölgesel

Başkan Meçikoğlu, '6 Şubat'ı unutabilmek ne mümkün'

Bucak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Yalçın Meçikoğlu, 6 Şubat Depremi ile ilgili bir açıklama yaptı. Detaylar haberimizde...

Depremde yıkılan tarihi mekanların son hali kameralara yansıdı
Bölgesel

Depremde yıkılan tarihi mekanların son hali kameralara yansıdı

’Asrın felaketi’ olarak nitelendiren 6 Şubat’taki depremde kısmen yıkılan tarihi yapılar fotoğraflandı.