Bu besinler diyabet riskinizi azaltın!

Araştırmalar diyabet hastalığının günden güne artmasındaki en önemli nedenin sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam olduğunu gösteriyor. Diyabete karşı riskinizi azaltmak için hayatınızda hareketi, sağlıklı beslenme planınızda ise bu besinleri eksik etmeyin. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü …

Bu besinler diyabet riskinizi azaltın!

Araştırmalar diyabet hastalığının günden güne artmasındaki en önemli nedenin sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam olduğunu gösteriyor. Diyabete karşı riskinizi azaltmak için hayatınızda hareketi, sağlıklı beslenme planınızda ise bu besinleri eksik etmeyin.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü öncesinde Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, diyabet riskini azaltan yardımcı besinleri ve diyabetten korunmak için yapılması gerekenleri anlattı.

Omega 3’ler insülin direncini kırıyor

Özellikle tip 2 diyabet hastalığının tedavisinde araştırmalarla da etkisini kanıtlamış olan omega 3; kilo kontrolünde, insülin direncini kırmada etkili yağ asitlerindendir. Omega 3, insan vücudunda üretilmez. Bu yüzden besinlerle almak gerekir. Avokado, omega 3 deposudur. Diyabet riskini azaltmak için sabahları üzerine limon sıkılarak tüketilebilir. Fazlası yağ olarak depolanabilir. Bu nedenle günde yarım avokadodan fazla tüketilmemelidir. Omega 3 deposu yeşillerden brokoli, kan şekerini dengelerken diğer bir taraftan günlük C vitamini ihtiyacını karşılar. Yine omega 3 yağ asitleri açısından zengin olan balık, haftada 2-3 kez fırın ya da ızgara olarak tüketilebilir. İçerdiği omega 3 ile hücreleri yeniler ve diyabet riskini azaltır. Doğru porsiyon kontrolü ile her gün 1 avuç olacak şekilde tüketilen kabak çekirdeği de özellikle omega 3 gibi içerdiği yüksek vitamin ve minerallerle vücudun insülin ihtiyacına destek verir.

Yabanmersini kan şekerini dengeliyor

Yaban mersini ya da diğer adıyla blueberry, özellikle antioksidan ve lif etkisi yüksek bir besindir. Kuru ya da taze meyve olarak tüketilebilen yaban mersini, her gün 1 avuç tüketildiğinde kan şekerini dengelemeye yardımcıdır. Tip 2 diyabet hastaları için insülin üretme açısından etkilidir.

Kızartılmazsa tatlı (baby) patates anti-diyabet bir besin

Son araştırmalarda insülin direncini azalttığı bilinen tatlı patates diğer bir adıyla baby (beybi) patates, kızartma dışında tüketildiği takdirde anti-diyabet bir besindir. Normal patatesin aksine tatlı patates, insülin direncini azaltır. Antosiyanin içeriğiyle damarların genişlemesini sağlar ve kan basıncının düşmesine yardımcı olur. Zengin bileşenleriyle antioksidan etki gösteren tatlı patates, kandaki şeker seviyesinin artışını önler.

Diyabetten korunmak için bunlara dikkat edin!

1- İşlenmiş gıdalardan uzak durun

2- Şeker kullanımı en aza indirin, tatlılarla aranıza mesafe koyun

3- Mevsiminde bol sebze tüketin

4- Her gün mutlaka en az 30 dakika yürüyün

5- Kilo kontrolü sağlayın

6- Beyaz unu beslenme planınızdan çıkarın

7- Mutlaka sağlıklı ara öğünler alın

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Prof. Dr. Keşkek’ten diyabet uyarısı "Erken tanı ve düzenli takip hayati önem taşıyor"
Sağlık

Prof. Dr. Keşkek’ten diyabet uyarısı "Erken tanı ve düzenli takip hayati önem taşıyor"

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla diyabetle ilgili uyarılarda bulunan ALKÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Özgür Keşkek, “Tüm hastalıklar gibi diyabetin erken tanısı ve etkin bir şekilde tedavi edilmesi, bunun için hastaların sık aralıklarla kontrol edilmesi çok önemli” dedi.

Diyabete karşı erken önlem ve doğru yaşam tarzı hayati önem taşıyor
Sağlık

Diyabete karşı erken önlem ve doğru yaşam tarzı hayati önem taşıyor

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, “Sinsi bir şekilde ilerleyen diyabet iyi kontrol edilmediğinde; özellikle kalp, böbrek, ayak ve gözler için ciddi bir tehdide dönüşebilir” dedi.

Obezite ve diyabet hormonal dengesizlik ve beslenmenin rolü
Bölgesel

Obezite ve diyabet hormonal dengesizlik ve beslenmenin rolü

Obezitenin, vücutta fazla yağ depolanmasıyla karakterize, kronik, ilerleyici ve tekrarlayıcı bir endokrin bozukluğu olduğunu belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Düğer, “Obezite, sadece kalori alımı ile ilişkili bir dengesizlik olmayıp, hormonal mekanizmaların, sitokinlerin, yaşam tarzı vb. birçok faktörün etkisi ile birlikte ortaya çıkan bir sonuç olarak görülmelidir.

Diyabet hastaları dikkat! Bu hatalardan kaçının!
Sağlık

Diyabet hastaları dikkat! Bu hatalardan kaçının!

Son yıllarda görülme sıklığı hızla artan diyabet önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Detaylar haberimizde..

Diyabet Sensörü Destek Programı gerçekleştirildi
Bölgesel

Diyabet Sensörü Destek Programı gerçekleştirildi

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, LGS ve YKS’ye girecek Tip-1 diyabet hastası öğrencilere "Diyabet Sensörü Destek Programı" çerçevesinde sensör dağıtımı gerçekleştirdi.

Obezite ve diyabet fabrikalarda eğitim verildi
Bölgesel

Obezite ve diyabet fabrikalarda eğitim verildi

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri Obezite ve diyabet farkındalığı oluşturmak için fabrikalarda eğitim çalışmalarına başladı.