Hazine ve Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 2025 itibarıyla, vergiler dahil 3 bin TL üzerindeki alışverişlerde e-arşiv fatura düzenlenmesini zorunlu hale getirdi. Yeni düzenleme ile vergi güvenliğini artırmak ve dijitalleşme sürecini hızlandırmak amaçlanıyor.
Elektronik belge sistemine dahil olmayan mükellefler için de yenilikler yolda. 2025’ten itibaren, 3 bin TL’yi aşan her işlemde e-arşiv fatura düzenlenmesi gerekecek. 2026 yılı itibarıyla ise tüm işlemler, tutarına bakılmaksızın e-arşiv fatura kapsamında olacak.
Yeni düzenleme ile elektronik ortamda düzenlenemeyen bazı belgelerin dijitalleşmesi kolaylaştırılıyor. Örneğin, gider pusulası ve müstahsil makbuzlarında ıslak imza zorunluluğu kaldırılarak, tarafların bilgilerinin elektronik ortamda doğrulanabilmesi sağlanacak.
Ayrıca finansman şirketleri, ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları da banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi işlemlerinde e-dekont düzenleyebilecek.
Vergi güvenliğini artırmak amacıyla inşaat demirlerinin üretimden müteahhide teslimine kadar dijital olarak izlenmesini sağlayacak İnşaat Demiri İzleme Sistemi’ne dahil olan ve brüt satış hasılatı 1 milyon lirayı aşan firmalar için e-irsaliye zorunluluğu getirildi.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), elektronik belge hizmeti veren özel entegratörlere yönelik sıkı denetim getiriyor. Mevzuata uygun davranmayan entegratörlere özel usulsüzlük cezası kesilecek; eksikliklerini gidermeyenlerin entegratörlük izinleri iptal edilebilecek.
Bu yeni düzenlemeler, Türkiye’de vergi güvenliğini ve dijital dönüşümü ileriye taşırken, e-belge uygulamalarını çok daha yaygın hale getirecek.
Yorumlar (0)