Bucak Organize Sanayi Bölgesindeki Arıtma Tesislerinde incelemede bulunan Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal, tesislerin işleyişi ve arıtma çalışmaları hakkında Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Haşim Çevik’ten bilgi aldı.
Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal, Bucak Belediyesinin Sıfır atık Projesinde gösterdiği hassasiyeti aynı şekilde pis su atığında da gösterdiğini, arıtma tesislerinde günlük 7 bin metre küp pis su ve kanalizasyon atığını arıtılmış şekilde doğaya kazandırıldığını söyledi. Belediye Başkanı Emrullah Ünal “Belediyemize ait arıtma tesisleri 5 bin 800 metreküp kapasitesinde, yaz sezonu olmasından dolayı bu kapasite yaz sezonu boyunca 7 bin metre küpü buluyor. Tesisimize gelen 7 bin metre küp pis su ve kanalizasyon suyu yine aynı şekilde yüzde doksan arıtıldıktan sonra tabiata kazandırıyoruz” dedi.
Bucak Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Haşim Çevik ise tesis hakkında bilgi verdi. Çevik “Bucak belediyesinin Arıtma Tesisleri 2014 yılından bu tarafa hizmet vermektedir. Tesisin kapasitesi 5 bin 820 metre küp olmasına rağmen yaz aylarında yaklaşık 7 bin metre küp seviyelerinde arıtma çalışması yapılmaktadır. Tesislerimiz fiziksel ve biyolojik olarak en yaygın olarak kullanılan bir tesistir. Bucak’ın kanalizasyon sularının tamamı arıtma tesislerimize gelerek, yüzde doksan, doksan beş bandı arasında bir arıtmayla alıcı ortama deşarj edilmektedir. Tesisimizden alıcı ortama aktarılan arıtılmış sularımız tüm yasal pörsütürler doğrultusunda Devlet Su İşleri (DSİ) kanallarına verilerek Kestel Ovasında bulunan düdenlere verilmek üzere akışı sağlanmaktadır” dedi. Çevik, Arıtma tesislerinin üç ayda bir bakanlık nezdinde, ayrıca ayda bir gelinip hem girişten, hem çıkıştan numuneler alınıp arıtmaların kontrol edildiğini söyledi.
ARITILAN SU İÇİLEBİR DÜZEYDE DEĞİL
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Haşim Çevik Bucak Belediyesinin Arıtma Tesislerinde yüzde doksana kadar arıtılan suyun içilebilir düzeyde olmadığını söyledi. Haşim Çevik “Burası biyolojik bir tesis, mikro biyolojik faaliyetlerden dolayı arıtma işlemi gerçekleştiriliyor. Biz arıtmış olduğumuz suyu dezenfekte işlemi yapıyoruz ama, ister istemez sonuçta atık su, kanalizasyon suyu olduğu için mikroplar ve bakteriler yaşıyor. Bu bakterilerin elle, yüzle, cilt ile temasında, göz kızarıklığı ve zehirlenmelere, mikrobiyel hastalıklara olması söz konusu, bunların kesinlikle içilmemesi, temas olması halinde ellerin ve ciltlerin bol su ile yıkanması ve dezenfekte edilmesi gerekir. Çevremizde tarım ile uğraşanlar sulama amaçlı kullanıyorlar. Sulama amaçlı ekstra analizler yaptırılıp kullanmaları gerekiyor. Biz kimseye şurada yada burada kullanın demiyoruz” dedi.
akcagazete
Yorumlar (0)