Burdur

Bucak'ta Kuraklık Alarmı! Su Sorununa MMO'dan Çözüm Önerisi!

Bucak'ta kuraklık ve su kıtlığı endişesi artıyor. Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Bucak Belediye Başkanı Hülya Gümüş'ü ziyaret ederek su sorununun çözümü için önerilerde bulundu.

Bucak'ta Kuraklık Alarmı! Su Sorununa MMO'dan Çözüm Önerisi!

BUCAK'TA GÜNDEM SU KITLIĞI...

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca ve Yönetim Kurulu üyeleri, Bucak Belediye Başkanı Hülya Gümüş’ü makamında ziyaret etti. Ziyarette Bucak’ta yaşanan su sorunu ele alınırken, özellikle bilinçsiz tarımsal sulamanın su kıtlığı konusunda büyük bir tehdit olduğu vurgulandı.

Kendisi de Makine Mühendisi olan Başkan Hülya Gümüş, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Başkan Atmaca da genç meslektaşlarının bu göreve seçilmesinden dolayı son derece mutlu ve gururlu olduklarını ifade etti.

Ziyarette ilçenin yaşadığı su sorunu da gündeme gelirken, Başkan Gümüş, “Şuandaki en önemli gündem maddemiz ilçemizin yaşadığı su sorununu çözmek.” dedi.

Gümüş, kuraklığın tüm dünyada olduğu gibi Bucak’ı da olumsuz etkilediğinin altını çizerek, ‘İlçemizin suyunun yüzde 95'ini yeraltı derin kuyularından elde ediyoruz. Azalan yağışlar sebebiyle kaynaklarımız tükenme noktasında. Bu nedenle de yeni su kaynakları bulmak zorundayız. Suyun kıymetini bilerek ve doğru kullanarak, ilçemizin ve ülkemizin su kaynaklarını sürdürülebilir bir şekilde yönetmeliyiz. Halkımız suyu tasarruflu kullanmalı ve israfı önlemeliyiz. Bu hepimiz için hayati bir konu.” dedi.

Suyun önemini ve vahşi sulamanın su kaynakları için büyük bir tehdit olduğunu her fırsatta vurguladıklarını ifade eden MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca ise, “Özellikle tarımsal sulamada sondaj ile su temininde gereğinden fazla su çekilmesi, aynı zamanda kuyu pompalarında gereksiz elektrik enerjisi kullanımı anlamına da gelmektedir.

Gereğinden fazla harcanan enerji küresel ısınmayı tetiklemekte, küresel ısınma da yağışları azaltmakta, olay tamamıyla kısır bir döngüye dönüşmektedir. Bütün bu nedenler bir araya geldiğinde, kesinlikle bilinçsiz sondaj yapılmamalı, izinsiz kuyu açımına asla müsaade edilmemelidir.

YAĞMUR SULARINI TOPLAMA PROJESİ

Yağmur sularının toplanarak tekrar kullanılması, bahçelerde su ihtiyacı düşük bitkilerin tercih edilmesi veya gri su olarak isimlendirilen lavabo ve duşlardan dönen suyun şartlandırılarak farklı amaçlarla tekrar kullanılması gibi alternatif birçok tedbir de söz konusu olmakla birlikte, en önemli tedbir tarımsal üretimde kullanılan su için alınmalıdır.

Sulama amaçlı kullanılan açık kanallardan buharlaşma ile ciddi su kayıpları meydana gelmektedir. Bu açık kanallar zaman içerisinde modernize edilerek tamamen kapalı hatlara dönüştürülmelidir. Hatta bu hatlarla taşınan ve kullanılan suyun otomasyon ile bir merkezden kontrolü ve denetimi de muhakkak yapılmalıdır” diye konuştu.

Ziyarette Başkan Atmaca’nın yanı sıra Başkanvekili Devrim Kılıç, Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Selçuk Duvar, Burdur İl Temsilcisi Özgür Özer, Bucak İlçe Temsilcisi Mustafa Kadıoğlu, Temsilcilik Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Evsen ve Şube Müdürü Serdar Sönmez yer aldı.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 3
    BEĞENMEDİM
  • 2
    ÜZÜLDÜM
  • 2
    KIZDIM
  • 1
    SEVDİM
  • 1
    ŞAŞIRDIM
  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    GÜLDÜM
  • 1
    ALKIŞ

Yorumlar (1)

Fahri Bucaklı

6 ay önce / 05.05.2024

2018 yılı aralık ayını hatırlayalım: kanalizasyon içme suyuna karıştı. Sayısını kimsenin belmediği kadar insan içme suyundan zehirlendi. Eczaneler ilaç yetiştiremedi. Bu nedenle vefat eden var mı belli değil. Sadece herkes olayı örtbas etmeye çalıştı. Yılların ihmalkarlığı Sayın Hülya Gümüş'ün önüne dağ gibi sorun olarak çıktı. O da şeffaflıkla açıklıyor ve tedbir almaya çalışıyor. İnsanlar futbol takımı tutar gibi siyasi parti tutulmayacağını artık öğrendi. Başkan Allah yardımcınız olsun.

  |   Beğenmedim 2   |   Cevapla

İlgili Haberler

Eğirdir Gölü Kuraklık Tehlikesi Altında Eğirdir Gölü Kuruyor Isparta'nın Tarımsal Geleceği Tehlikede
Bölgesel

Eğirdir Gölü Kuraklık Tehlikesi Altında Eğirdir Gölü Kuruyor Isparta'nın Tarımsal Geleceği Tehlikede

Türkiye'nin dördüncü büyük gölü olan Eğirdir Gölü, kuraklık ve kontrolsüz su kaybı nedeniyle hızla çekiliyor. Eğirdir Gölü su seviyesi ne kadar? Gölün su seviyesi 5 metre düştü, tarım ve ekosistem ciddi tehdit altında.

Kuraklık orayı da vurdu! Su seviyesi kıyıdan 500 metre çekildi, adaya artık yaya olarak gidiyorlar
Yaşam

Kuraklık orayı da vurdu! Su seviyesi kıyıdan 500 metre çekildi, adaya artık yaya olarak gidiyorlar

Adana'da kuraklık nedeniyle Baraj Gölü'nde su seviyesi kıyıdan 500 metre çekildi. Göl ortasında bulunan ve normalde sandallarla gidilen adaya vatandaşlar, bu kez yaya olarak ulaştı. Otomobiliyle adaya gitmek isteyenler ise bataklığa saplandı.

Porsuk Çayı'nda bir damla su kalmadı
Bölgesel

Porsuk Çayı'nda bir damla su kalmadı

Porsuk Çayı’nın Eskişehir’in Yunus Emre Mahallesi’nden geçen kısmında suyun kuruması tedirgin etti.

Aydın'da kuraklık incir ağaçlarını vurdu
Bölgesel

Aydın'da kuraklık incir ağaçlarını vurdu

Türkiye'nin en verimli topraklarına sahip Aydın'da kuraklık ve susuzluk nedeniyle tarım sektörü alarm vermeye başladı.

Sıcak havaların etkisiyle kuruyan barajlar piknik alanına dönüştü
Bölgesel

Sıcak havaların etkisiyle kuruyan barajlar piknik alanına dönüştü

İstanbul'da yağışsız geçen yaz günlerinin ardından kuruyan barajlar vatandaşlar için piknik alanı oldu.

Trakya'da kuraklık ayçiçeklerine ciddi zarar verdi
Bölgesel

Trakya'da kuraklık ayçiçeklerine ciddi zarar verdi

Uzun yıllardan beri Trakya ve Kırklareli bölgelerinde aşırı sıcak ve kuraklık nedeniyle yaşanan ürün ve kalite kaybı, bu yıl üreticileri kara kara düşündürüyor.