Burdur

Burdur'da defineciler ve vandallardan tarihe ayıp!

Burdur'da Roma dönemine ait oyma mezarlar tahrip edildi. Yetkililerden, tarihi eserlerin korunması ve turizme kazandırılması için acil koruma çağrısı yapıldı.

Burdur'da defineciler ve vandallardan tarihe ayıp!

Burdur'da kimliği belirsiz kişiler tarafından Roma dönemine ait oyma mezarlara zarar verildi. Doğal güzellikleri ve tarihi eserleriyle bilinen Serençay Kanyonu'ndaki mezarlar, tahrip edilmiş ve yazılarla kirletilmiş halde bulundu.

Burdur’da kimliği belirsiz kişiler tarafından, Roma dönemine ait oyma mezarlara zarar verildi. Köstebek yuvası gibi delik deşik edilen bu tarihi yapılar için acil koruma çağrısı yapıldı.

Tahribatın Görüntüleri Ortaya Çıktı

Burdur-Afyon kara yolunun 3'üncü kilometresinde, Burdur kent merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Günalan köyü sınırlarındaki Serençay Kanyonu'nda bulunan ve kalker kütlesi oyularak yapılmış dini mekanlar ve mezarlar, doğa gezginleri tarafından tahrip edilmiş halde bulundu. Özgür Rotalar Dağcılık ve Doğa Sporları (ÖRDOS) grubu üyelerinin bölgeye yaptığı doğa yürüyüşünde, milattan sonra 4 ila 6'ncı yüzyıl arasında tarihlenen bu yapılar ciddi şekilde zarar görmüş ve çeşitli yazılarla kirletilmiş halde görüntülendi.

Binlerce Yıllık Tarihi Eserlere Zarar Verildi

Geç Roma veya Erken Hristiyanlık dönemlerine ait olduğu belirtilen bu tarihi eserlerin korunması gerektiğine dikkat çeken grup kurucusu, grup olarak Serençay Kanyonu ve Teke Sarayı olarak bilinen bölgede doğa yürüyüşü yaptıklarını belirtti.  bölgenin kaya mezarları ve mağaraları ile ünlü olduğunu ve jeolojik yapısının oldukça ilginç olduğunu vurgulayan Grup kurucusu, "Romalılar tarafından Binlerce yıl önce bölgeye kazandırılan bu muhteşem alanın korunması gerekiyor. Kontrol altına alınarak turizme açılması gereken bir kültür değeri. Maalesef ziyaretçilerin bıraktığı çöpler ve duvarlara çizilen yazılarla zarar görmüş durumda. Ancak eserler çok ulaşılabilir olmadığı için büyük bir zarar verilmemiş," dedi.

Definecilerin Tahribatı

Tarihi kaya mezarlarına ve dini mekanlara verilen zararı belgeleyen grupta bulunan bir üye, “İnşallah bu durumun düzeltilmesi için bir katkımız olur. Çünkü burası çok değerli bir tarihi alan, ama ne yazık ki yeterli koruma önlemi yok. Defineciler bölgeye büyük zarar vermiş, adeta köstebek yuvası gibi olmuş. Yetkililer tarafından bir an önce harekete geçilmesi gerekiyor," dedi.

Koruma ve Turizm İçin Acil Çağrı

Serençay Kanyonu'nun tarihi ve doğal güzelliklerinin korunarak gelecek nesillere aktarılması için acil koruma altına alınması gerektiği vurgulanıyor. Yetkililerin bölgeye yönelik koruma önlemlerini artırması ve bu tarihi alanı kontrollü bir şekilde turizme kazandırması büyük önem taşıyor.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 2
    KIZDIM
  • 1
    SEVDİM
  • 1
    ÜZÜLDÜM
  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Yiğitler Kırkpınar'da ne zaman çıkacak meydane? 663. tarihi Kırkpınar yağlı güreşleri tarihi...
Bölgesel

Yiğitler Kırkpınar'da ne zaman çıkacak meydane? 663. tarihi Kırkpınar yağlı güreşleri tarihi...

Her yıl Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen ve dünyanın en eski spor organizasyonu olarak bilinen Kırkpınar, ne zaman yapılacak? İşte, 663. Tarihi Kırkpınar yağlı güreşleri tarihleri...

Sinop'un tarih kokan jandarma binası yeniden doğuyor
Yaşam

Sinop'un tarih kokan jandarma binası yeniden doğuyor

Sinop’ta Tarihi Jandarma Binası, Amfora-Denizcilik Müzesi oluyor.

Jandarmadan tarihi eser operasyonu! 2 gözaltı
3. Sayfa

Jandarmadan tarihi eser operasyonu! 2 gözaltı

Bingöl’de jandarma ekiplerince yapılan çalışmada tarihi eser olduğu değerlendirilen 63 adet obje ele geçirildi, 2 şüpheli gözaltına alındı.

ATABEM yaz kursu kayıtları başlıyor
Bölgesel

ATABEM yaz kursu kayıtları başlıyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür ve Bilgi Eğitim Merkezi (ATABEM) yaz dönemi kurs kayıtları 3 Haziran’da başlıyor.

Nusret Mayın Gemisi Anısını Yaşatıyor! Tarihi Anılar Canlandı
Bölgesel

Nusret Mayın Gemisi Anısını Yaşatıyor! Tarihi Anılar Canlandı

Çanakkale Deniz Savaşı'nın kahramanlarından Nusret Mayın Gemisi'nin anısını yaşatmak için tasarlanan TCG Nusret N-16 Müze Gemisi, Antalya'da ziyarete açıldı.

Çanakkale'de tarihi alan şifa bahçesi oluşturuluyor
Bölgesel

Çanakkale'de tarihi alan şifa bahçesi oluşturuluyor

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Çiftçi Eğitim ve Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Merkezi (BAÇEM) ile ortaklaşa gerçekleştirilen “Gazi Köylerde Şifa Çiçekleri Açıyor” projesi kapsamında ilk hasat gerçekleştirildi.