Burdur Belediyesi Burdur Kent Belleği Müzesi’nin kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Açılışa Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve eşi Hülya Ercengiz, Burdur Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Hülya Eraslan, Burdur Baro Başkanı Ramazan Gedik, Burdur Cumhuriyet Başsavcısı Osman Kara, Burdur MAKÜ Rektör Yardımcısı Ömer Tekşen, Burdur Adli Yargı Komisyon Başkanı Musa Talih, Burdur Gazeteciler Cemiyeti Kürşat Tuncel, Belediye Meclis Üyeleri ve vatandaş katıldı.
Piribaşlılar evi ile ilgili bilgi veren Başkan Yardımcısı Hülya Eraslan “ Kent Tanıtım Evi olarak kullanılan Piribaşlar Konağının kültür varlığı olarak tescili 1988 yılında yapılmıştır. Yapım tarihi ve yaptıran kişi ile ilgili günümüze ulaşan herhangi bir veri bulunmamasına karşın; bölgeye özgü plan özellikleri, yapım tekniği ve malzeme kullanımı göz önüne alınarak 19. yüzyılın sonlarına denk düşen bir sivil mimarlık örneği olduğunu söylemek mümkündür.
Sahiplerinden edinilen bilgiye göre, ilk dönemde yapının alt katı kullanılmakta iken 1940’lı yıllarda yapının üst katı da tamamlanarak kullanılmaya başlanmıştır. Aynı yıllarda yapının doğusunda yer alana müştemilat mekânları yapıya eklenmiştir. Yapının alt katındaki dükkânların yakın zamana kadar kullanıldığı bilinmektedir. Burdur Belediyesi tarafından satın alınan bina yanındaki müştemilat ve komşu binalarıyla birleştirilerek projelendirilmiş ve 21.08.2008 tarihinde Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından projesi onaylanmıştır. 30.09.2011 tarihinden itibaren “Kültür ve Sanat Evi” olarak hizmete açılmıştır. Burdur Belediyesi’nin talebi üzerine Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 24.10.2017 tarih ve 6832 nolu Karar ile Piribaşlar Konağının Kent Tanıtım Evi olarak değiştirilmesine onay vermiştir. Kent Tanıtım Evi olarak düzenlediğimiz Müzemizde; Milli Mücadelede Burdur ve Atatürk Odası, Başoda, Afet Odası, Edebiyat Odası, Folklor Odası, Farklı Kategorilerde Burdur Odası, Zaman Tüneli bölümü ve Bahçe kısmında Aşdamı dediğimiz Burdur Yemek Kültürünün tanıtıldığı bölümler bulunmaktadır” dedi.
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz “Burdur’un yakın tarihine ışık tutabilmek için hem de bu 19 yüzyıla ait binanın sivil mimariye ait binanın bir fonksiyonla Burdur halkına kazandırılması için bir çalışma başlatmıştık. Tabii bu çalışmaların özünde temeline dayalı binanın kendi haliyle korunmasının yanı sıra bu binaya yüklenecek fonksiyonların da bu binanın özellikleri ile paralel olması gerekiyor geçmiş dönemde Belediye Başkan Yardımcılığını yapmış ve sizlere de selam var Hasan bey de davet ettik. Rahatsızlığı nedeniyle katılamadık Hasan bey ve Mustafa bey Başkan Yardımcımız Mustafa Bozkurt ile çalışma başlatarak bu binaya bu fonksiyonu yüklemeye karar verdiler. Daha doğrusu bizim talebimiz üzerine bu baş çalışmayı başlattılar bu çalışmanın başlangıcında bu alanda doğru işler yapmış en başta Eskişehir büyükşehir Belediyesi’nin kent belleği müzelerini veya müzecilik konusunda iyi durumda olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi sanat tarihçileri ile de ortak bir çalışma yürüttüler sonuçta da birkaç hizmet alımıyla ve envanter toplama neticeleri sonucunda bu binaya artık bir kent belleği evin fonksiyonu kazandırmış olduk. Kurtuluş Savaşı Dönemine ait bilgilerin Burdur halkının o dönemdeki yaptığı yaptıklarının çabasını yaşanan 1971 ve 1914 deprem afetindeki bugüne ait bilgilerin ve görüntülerin elimizde olan Burdur’da Cumhuriyet tarihi sonrası geçmiş bürokratların siyasetçilerin ve sanat alanında öne çıkmış bizleri yurt çapında uluslararası düzeyde temsil etmiş büyüklerimizin bir şekilde hatırlatıldığı tanıtıldı güzel şirin ve butik bir müzeyi Burdur’umuza kazandırmış olmanın da haklı gururunu yaşıyoruz. Sayın Vali Yardımcımıza da istişare ederiz görüşürüz. Sayın Valimize arz etmiştim Milli Eğitim müdürlüğüne yapılacak bir protokolle en azından bu sezonu bitirmeden tüm yavrularımızı bu eve getirip geçmişe ait Burdur’da neler yaşandığını en azından farklı bir dille anlatarak, çocuklarımıza tanıtılmasını arzularım. Sadece çocuklarımıza değil Rektör Yardımcımız burada üniversite öğrencilerimize altına tanıtılmasını gerçekten yürekten isterim. Çünkü geçmişe yapılan yolculukta çok başarılar var. Birçok fotoğraf ve belge var farklı bir müze olduğunu düşünüyorum. Keyifle gezilmesinin keyifle bilgi edinilmesini de yürekten diliyorum. Katılımlarınızdan ötürü hepinize teşekkür ediyorum. Saygıyla sevgiyle selamlıyorum.” Dedi.
Yorumlar (0)