Burdur

Burdur Valisi Türker Öksüz, Sulak Alanların Korunması Çalıştayına Katıldı

Burdur Valisi Türker Öksüz, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen Burdur Gölleri Yönetim Planı Çalıştayı'na katıldı. İşte detaylar...

Burdur Valisi Türker Öksüz, Sulak Alanların Korunması Çalıştayına Katıldı

VALİ ÖKSÜZ "BURDUR GÖLLERİ YÖNETİM PLANI ÇALIŞTAYINA" KATILDI

Burdur Valisi Türker Öksüz, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlen "Burdur Gölleri Yönetim Planı Çalıştayına" katıldı.

Çalıştayda yaptığı konuşmada küresel ölçekte yaşanan iklim krizinin sulak alanların, suyun önemini, korunmasının ne kadar kıymetli olduğunu göstermektedir diyen Sn. Valimiz, "ilgili tüm kurumlar, yöneticiler ve toplum olarak bunun bilincinde hareket ederek, bizlere miras olan bu emaneti gelecek nesillerimize en iyi şekilde aktarmak öncelikli sorumluluklarımız arasındadır" dedi.

Çalıştayın ve hazırlanacak yönetim planının ilimiz sulak alanları için hayırlı olmasını dileyen Vali Türker Öksüz, katkı sunan herkese teşekkür etti.

DKMP 6. Bölge Müdürlüğü tarafından MAKÜ Lavanta Tepesi Otel'de düzenlenen, Burdur Gölü, Yarışlı Gölü, Yazır Gölü, Gölhisar Gölü, Çorak Göl ve Antalya Avlan Gölü Yönetim Planı Çalıştayı iki gün sürecek

Saygı duruşu ve istiklal marşının söylenmesi ile başlayan çalıştay açılış programı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü Mahmut Temel'in konuşmasıyla devam etti. Vali Öksüz'ün yaptığı konuşmanın ardından Sulak Alanlar tanıtım videosu ve sunumlar gösterildi. Sunumun ardından, hatıra fotoğrafının çekilmesi ile çalıştayın açılış töreni sona erdi.

Programa başta Vali Türker Öksüz olmak üzere, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik. İl Jandarma Komutanı, J. Alb. Mustafa Güder, sulak alanların bulunduğu İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları, muhtarlar ve ilgili kurum müdürleri katıldı.

Vali Türker Öksüz burada yaptığı konuşmasında;

" Tarih boyunca akarsular, göller, bunların kıyıları, sulak alanlar, kenarlarında yaşayan insanlar tabii ki suyun getirdiği imkanlarla birlikte büyük medeniyetler kurmuşlar ve bu büyük medeniyetleri de her zaman ayakta tutmayı da başarmışlardır ve sulak alanları biz ekosistemlerin en başında gelen unsurlardan biri olarak kabul ediyoruz. Ama hepimiz biliyoruz, hepimiz yaşıyoruz aslında yoğun sanayileşme, kentleşme ve son yıllarda etkisini daha fazla gösteren iklim değişikliği artık sulak alanları ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu nedenle tabi her zaman sulak alanları korumak zordur ama geldiğimiz noktada sulak alanları korumak daha da zor hale gelmiştir. Ne yaparsak yapalım, sulak alanları korumamız ülkemizin geleceği için, topraklarımızın geleceği için, ülkemizde yaşayan insanların geleceği için çok önemli bir nokta olarak karşımıza çıkmaya başladı. Son yıllarda tabi bilinç düzeyinde de bir değişme var yani şunu kastediyorum artık eskiden sulak alanların korunması konusunda çok da duyarlı olmayan toplumlar, ülkeler ve insanlar artık son yıllarda suyun ne kadar kıymetli olduğunu farkına varmış gözüküyor. Onun için sulak alanların korunmasındaki gayretlerin çabaların daha fazla arttığını söyleyebiliriz.

Şimdi hep dile getirilir Türkiye'de tabi ciddi sulak alanlar var ama biz su zengini bir ülke olmadığımızı hepimiz biliyoruz dolayısıyla biz çok su fakiri de değiliz ama suyu mutlaka tasarruflu kullanmamız gereken bir ülkeyiz. Bir yandan da çok farklı karakterlerde sulak alanlarımız var dolayısıyla hepsinin korunması için de ayrı yöntemler geliştirilmesi, ayrı yönetim mekanizmalarının oluşturulmasını gerektiği de ortaya çıkıyor. Taraf olduğumuz Ramsar Sözleşmesiyle ulusal ve uluslararası koruma altına alınmış 14 adet Ramsar alanımızın olduğunu, 59 Ulusal, 32 mahalli öneme haiz sulak alan olmak üzere, 105 sulak alanımızın da tescillendiğini ve tescillenmeye de devam ettiğini bu vesileyle ifade etmek istiyorum.

Biraz önce söyledik, sulak alanların korunmasında farklı yöntemler gerekiyor çünkü farklı karakterde sulak alanlar var. Mülkiyet ve yönetim açısından da bu sulak alanların korunmasında tabii kafa karışıklığı var neden çünkü farklı mevzuatlar var, farklı yasalar diğer mevzuat metinleri var dolayısıyla aynı sulak alanlar için farklı kurumlarda tarafından birçok farklı formatta da eylem planları işte koruma planları ve bunun gibi koruma metinlerinin olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu kafa karışıklığı ya da yönetim açısından zor olan bu karışık durumunu tabii düzeltmenin yolu nedir derseniz elbette işte bugün burada toplandığımız gibi tüm akademisyenlerimizin bu konudaki sorumluluk yüklenen kurum ve kuruluşlarımızın, yönetici konumunda olan herkesin dolayı hepimizin aslında bütün toplum olarak sular alanlarla ilgili bir uzlaşma sağlamamız, bu konuda bir konsensüs oluşturmamız ve bunda yönetim planına aktarırken uygulanabilir bir yönetim planı ortaya çıkarmamız gerekiyor.

Yoksa yazarsınız bir yönetim plan oluşturursunuz ama bu uygulanabilir bir yönetim planı olmazsa, bu sefer uygulamada bir çok sorunla karşılaşırız ve sulak alanlarımız konusunda yaptığımız yönetim planları da amacına ulaşmaz diye düşünüyoruz. Hazırlanan bu planlar tabi bir kere hazırladık artık bu planlar caridir, uygulanmaya devam edecektir yıllar boyunca diyemeyiz elbette değişen ihtiyaçlar var, zamanla bazı yeni durumlar ortaya çıkabiliyor dolayısıyla güncellenmesi de gerekiyor. Geldiğimiz noktada bu planın bir güncellenme sürecinin yaşandığını tabi ki ifade edebiliriz. Burada onun için ilgili kurum ve kuruluşlarımız işte bunu bir firmaya ihale etmek suretiyle bir noktaya getirdiler. Birinci gözden geçirme oldu şimdi ikinci gözden geçirmeyle inşallah nihai şekli verilecek.

Göller yöresinin başkenti deniyor Burdur için, hem Burdur hem bölgemizdeki bütün sulak alanlar ve bu sulak alanların çeşitli faydaları hem ekolojik, ekonomik, kültürel faydalarını hayatımızda hissediyoruz, görüyoruz. Onun için bu yönetim planlarının bizim için çok daha önemli olduğunu ifade etmemiz lazım. Biz aslında bütün tabiat, çevremizdeki her şeyi geçmiş nesillerden emanet aldık ve gelecek nesillere de bu emaneti bozulmadan bu emanete ihanetlik etmeden aslında gelecek nesillere bırakmak gibi bir mükellefiyetimiz var. Biz de bunun için tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte hepimiz ortak bir uzlaşı ile katkı göstererek bu yönetim planı konusunda bir üzerimize düşen görevi, sorumluluğu yerine getirmek mecburiyetindeyiz.

Katılımcılar ve Teşekkürler

Projenin hayırlı olmasını diliyorum sonuçta ortaya çıkacak metnin şehrimize katkı getirmesini temenni ediyorum. Umuyorum ki ortak bir akılla, ortak çabayla, uygulanabilir sulak alanlarımızı koruyan ve ihtiyacımızı gideren bir yönetim planını oluşturmuş olacağız. Ben bu süreçte emeği geçen herkese burada hem milli parklar bölge müdürlüğümüze ve müdürlüğümüz çalışanlarına, katkı veren bütün akademisyenlere, diğer kurum ve kuruluşlara hem burada katılım gösteren hem de bu süreçte emek veren herkese teşekkür ediyorum, şükranlarımızı sunuyorum ve son olarak şunu ifade etmek istiyorum, burada verilecek katkının ülkemizin geleceğine, istikbaline, istiklaline aslında çok önemli bir katkı olduğunu tekrar ifade etmek istiyorum. Hepinize saygılar sunuyorum" açıklamalarında bulundu.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Türker Öksüz'den duygusal veda! 'Burdur'da hoş bir seda bırakabilmek için çaba sarf ettim'
Bölgesel

Türker Öksüz'den duygusal veda! 'Burdur'da hoş bir seda bırakabilmek için çaba sarf ettim'

Burdur Valisi Dr. Türker Öksüz, görevinden ayrılışı dolayısıyla yayınladığı veda mesajında Burdurlulara duygusal bir şekilde veda etti. Öksüz, Burdur'daki hizmet süresini ve anılarını paylaştı.

Sadece 1 yıl durdu, büyük etki bıraktı! Projeler yarım kaldı
Bölgesel

Sadece 1 yıl durdu, büyük etki bıraktı! Projeler yarım kaldı

Burdur’da bir yıllık görev süresinin ardından sessizce veda eden Vali Türker Öksüz, turizm başta olmak üzere kentin gelişimi için önemli projeler başlattı. Yarım kalan projelerin akıbeti merak konusu.

Vali Dr. Türker Öksüz'den Burdur'a sessiz veda
Bölgesel

Vali Dr. Türker Öksüz'den Burdur'a sessiz veda

Burdur Valisi Dr. Türker Öksüz, şehre sessiz bir veda etti. Görev süresi boyunca Burdur’un gelişimine katkıda bulunan Öksüz, son mesai gününde il yöneticileri ve valilik personeliyle vedalaştı.

Vali Dr. Türker Öksüz,  okullarda öğretmen ve öğrencilerle buluştu
Bölgesel

Vali Dr. Türker Öksüz, okullarda öğretmen ve öğrencilerle buluştu

Burdur Valisi Dr. Türker Öksüz, Emekevler Şehit Rıza Çevik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve diğer okullara ziyaret gerçekleştirdi. Öğretmenler ve öğrencilerle sohbet eden Vali, yeni eğitim öğretim yılı için başarılar diledi.

Burdur Valisi Öksüz: Gazilerimiz vatanseverliğin ve kahramanlığın yaşayan abideleridir
Bölgesel

Burdur Valisi Öksüz: Gazilerimiz vatanseverliğin ve kahramanlığın yaşayan abideleridir

Burdur Valisi Türker Öksüz, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, gazilerin vatanseverliğin ve kahramanlığın yaşayan abideleri övünç madalyaları ve onurumuz olduğunu belirtti.

Vali Öksüz'e , Mevlid-i Nebi haftası ile camiler ve din görevlileri haftası dolayısıyla ziyaret
Bölgesel

Vali Öksüz'e , Mevlid-i Nebi haftası ile camiler ve din görevlileri haftası dolayısıyla ziyaret

Burdur Valisi Dr. Türker Öksüz, Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla ziyarette bulunan İl Müftüsü Ali Hayri Çelik ve beraberinde yer alan din görevlilerini kabul etti.