Burdur

Burdurlular Dikkat! Sularımız sonsuz ve sorunsuz değil

Burdur Jeoloji mühendisleri odası il Temsilcisi Hüseyin Tarhan, su sorununa dikkat çekerek, Dünya Su Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Burdurlular Dikkat! Sularımız sonsuz ve sorunsuz değil

Jeoloji mühendisleri odası Burdur il Temsilcisi Hüseyin Tarhan 22 Mart dünya su günü nedeniyle açıklama yaparak, “Sularımız sonsuz ve sorunsuz değildir” dedi.

Burdur İl temsilcisi Tarhan yaptığı açıklamada şunları söyledi;

SULARIMIZ SONSUZ VE SORUNSUZ DEĞİLDİR

Jeoloji Mühendisleri odası Burdur İl Temsilciliği olarak Dünya su günü olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 1993 yılından itibaren başlamak üzere her yıl 22 Mart'ın Dünya Su Günü olarak ilan edilen bu günü

• Sağlık için su

• Sürdürülebilir Kalkınma için Su

• İklim, Dayanıklılık ve Çevre için Su diyerek tüm insanlığın bu konuda duyarlılığa davet ediyoruz .

Başlığımızda da bahsettiğimiz gibi sularımız sonsuz ve sorunsuz değildir. Ülkemizde son yıllarda yoğun olarak dünyadada küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan kuraklık neticesinde yeterli ve kaliteli suya ulaşmada güçlük çekilmektedir.

Yer kürenin ¾ ü su ile kaplı olmasına rağmen tatlı suların miktarı ancak % 2,5-3.0 kadardır.

Dünyadaki tatlı suların dağılımı

Atmosferde % 0,036

Kar ve buzullarda % 77,2

Göl ve Nehirlerde % 0,322

Yeraltı Suları % 22,442

TOPLAM % 100

İYİ BİR İÇME SUYUNUN 11 ÖZELLİĞİ

– Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir.

– Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır.

– Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır.

– Yeterli derecede yumuşak olmalıdır.

– Hidrojen sülfür, demir ve mangan gibi elementleri ihtiva etmemelidir.

– Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalıdır. Bazı kimyasal maddeler zehirli etki yapabilir; arsenik, kadmiyum, krom, selenyum, kurşun, cıva gibi. Bunun yanında baryum, nitrat, florür, radyoaktif maddeler, amonyum, klorür gibi maddeler sınır değerlerinin üzerinde sağlığa olumsuz etkileri olan maddelerdir.

– Nitrit, amonyak bulunmamalıdır. Bunlar, suyun organik maddelerle kirlendiğini gösterir. Nitrat ise kirlenmenin aşırı düzeylere yükseldiğini gösterir. Bu maddelerin içme suyunda bulunmaları tehlikelidir. Hele çocuklar için daha tehlikelidir.

– Suda 200 miligramdan fazla klorür bulunması kirlenme işareti sayılabilir.

– Flour 1 litrede 1 miligramdan az, 2 miligramdan fazla olmamalıdır. – Demir 1 litrede 1-2 miligram bulunmalıdır.

– Suya sertlik veren en önemli maddeler kalsiyum , magnezyum ve klorür bileşikleridir.

• Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010 verilerine göre ülkemizdeki su tüketiminin miktarı ve toplumda suyu yeterli alım miktarına (AI) göre durumu aşağıdaki tabloda ve şekilde gösterilmektedir.

Yaş Grubu Erkek ml Kadın ml

15-18 947,5 906,5

19-30 1055,51 913,62

31-50 1098,88 957,23

51-64 1088,91 984,06

65-74 875,15 861,41

75↑ 797,03 791,31

Sonuç Olarak;

• Yeraltı suları rezervini doğru ve sağlıklı olarak belirleyebilmek için

ülke çapında yeraltı suyu havzalarının hidrojelojik çalışmaları hızlı bir şekilde yapılmalı, havzaların yeraltı suyu potansiyeli belirlenmeli, yapılan yeraltı suyu tahsisleri izleme sistemi kurularak takip edilmelidir.

• 167 Sayılı Yeraltı suları Hakkında Kanun ve ilgili mevzuatında değişiklikler yapılarak özellikle yeraltı sularının korunmasına yönelik ciddi ve caydırıcı önlemler getirilmeli, kontrolsüz kuyu açılması önlenmelidir.

• Batı Anadolu ve Akdeniz bölgesinde doğrudan denize boşalan yeraltı suları araştırılmalı, bu bölgelerde her geçen gün artan talep de dikkate alınarak bu sular kullanılabilir hale getirilmelidir. 

• Ülkemizde tatlı su kaynaklarının %70 gibi büyük kısmının kullanıldığı tarım alanlarımızda aşırı sulama sebebiyle tuzlanma ve çoraklaşma yaşanmasına karşı, tarımsal faaliyetlerde toprağın jeolojik yapısına uygun sulama yöntemi seçilmeli, çiftçi sulama konusunda etkin bir şekilde eğitilmelidir.

• Suların da bir gün çeşitli nedenler ile tükenebileceği gerçeğinden hareketle insanlarda “su tasarrufu” bilinci oluşturulmalıdır. Bu kültürü oluşturma ve geliştirme adına İçme, kullanma, sulama, endüstri vb. her alanda, toplumsal eğitime önem verilmelidir. Bu amaçla öncelikle tarımda salma sulama yöntemleri bırakılıp yağmurlama hatta damlama sulama yöntemlerine geçilmelidir.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Senir suyu projesinde sona gelindi! Korkmaz'dan bu yaz için tedbir çağrısı
Bölgesel

Senir suyu projesinde sona gelindi! Korkmaz'dan bu yaz için tedbir çağrısı

AK Parti Burdur Milletvekili Prof. Dr. Adem Korkmaz, Burdur'un içme suyu sorununa orta vadede (10-15 yıl) çözüm getirecek Senir Suyu Göl Geçişi projesinin son aşamaya geldiğini ve önümüzdeki bir iki hafta içinde onaylanmasını beklediğini duyurdu.

Burdur'da kaynak olmazsa, 24 saatlik su var!
Bölgesel

Burdur'da kaynak olmazsa, 24 saatlik su var!

İçme suyunun barajlar yerine yeraltından temin edildiği şehir Burdur'da 9 yıl önce 53 metre derinlikten su çıkarken şimdi 210 metreye inmek gerekiyor. İşte detaylar...

Burdur'da Su Sorunu İddiaları
Yerel Yönetim

Burdur'da Su Sorunu İddiaları

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte su kesintileri hat safhaya ulaştı. Yüksek katlara zaten suyun çıkmadığı Burdur'da bazı mahallelerde haftalardır su yok

Burdur Belediyesi'nden İçme Suyu Açıklaması
Yerel Yönetim

Burdur Belediyesi'nden İçme Suyu Açıklaması

Burdur Belediyesi Basın Bürosu tarafından, Burdur'da bazı bölgelere su ulaşımında sorunlar yaşanması üzerine açıklamada bulunuldu.

Mustafa Oğuz’dan Bucak ve Burdur’a İçme Suyu Müjdesi
Bölgesel

Mustafa Oğuz’dan Bucak ve Burdur’a İçme Suyu Müjdesi

Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz, Burdur ve Bucak’ın yıllardır süregelen içme suyu sorununa çözüm getirecek projelerin 2025 yatırım programına dahil edildiğini duyurdu. Karamusa Çayı ve Yazıpınar kaynağından sağlanacak suyla, bölgenin içme suyu sorunu kalıcı olarak çözüme kavuşacak.

Musa Çapkulaş'tan su açıklaması! 'Bucak'a su veren tek köy Karaaliler Köyü'dür'
Bölgesel

Musa Çapkulaş'tan su açıklaması! 'Bucak'a su veren tek köy Karaaliler Köyü'dür'

Bucak ilçesi Karaaliler Köyü muhtarı Musa Çapkulaş, su sorunuyla ilgili yaşanan yanlış bilgilendirmelere dikkat çekerek, köylerinin bu zorlu süreçte Bucak'a destek verdiğini vurguladı.