Burdur Ticaret ve Sanayi Odasında "Avrupa İşletmeler Ağı KOSGEB İhracat Buluşmaları-6" eğitimi ikinci gün de devam etti. Eğitimler ve oturumları KOSGEB, BAİB, BUTSO, BAKA eşgüdümüyle düzenlendi.
Dış ticaret uzmanı Hakan AKIN, BUTSO Meclis Salonunda "Dış Ticarette İstihbarat Eğitimi" konu başlığı altında sunum yaptı. Akın'ın sunumunda 'Ticari Bilgi ve İstihbarat Sistemi, Nokta Atışı İhracat, Hedef Pazar Tespiti Uygulaması, Hedef Pazar Analizi, Hedef Ülkelerde Yapılacak Müşteri/Rakip İstihbaratı ve Kaynakları, Ürün Matrisinin Hazırlanması, Ticari Bilgi ve İstihbarat Kaynakları' alt başlıklarında Türkiye'de ve Dünyadaki İhracat- İthalat yöntem ve kurallarına ayrıntılarıyla değindi. İhracatçı firmaların Karbon Emisyon Ölçümlerine mutlaka dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
Akın, Burdurlu firmalar başta olmak üzere Türkiye'deki tüm firma yönetici ve yetkililerini bilgisayar ve masabaşında istatistik ve istihbarat yapmaya değil, sahada dış ticaret yapılacak ülkelerde bizatihi istihbarat yapmaya davet etti. Sunumunda katılımcılara ve kamuoyuna birçok internet sekmendi veren Akın, bu linklerin muhakkak kullanılması gerektiğini vurguladı.
Dış Ticaret Uzmanı Akın; "İstihbarat kelime anlamıyla bilgi toplama ve haber almadır. Bu bilgiler şirketlerin stratejik kararlar almasına ve rekabet avantajı elde etmesine yardımcı olur. Ticari bilgi ve dış ticaret istihbaratı önemlidir. Örneğin Simit sarayı firması dünyaya açılmak için franchising veriyor. Getir firması yurt dışında şirket satın alıyor. Hayat Kimya Avrupa pazarına daha yakın olmak için fabrikasını Bosna'ya taşıyor. Bunlar hep dış ticaret istihbaratı ve Avrupa İşletmeler Ağına ilişkin faaliyetlerdir" dedi.
İhracatın 3 kola ayrıldığını anlatarak sunumuna devam eden Akın; "İhracat; Geleneksel İhracat, Sözleşmeye Dayalı İhracat ve Yatırıma Dayalı İhracat olmak üzere üç şekilde yapılır.
Geleneksel ihracat yurt dışındaki ataşeliklerden o ülkenin ithalatçı listesini alırsınız, o ithalatçı şirketlere mail atarsınız, ürününüzü satar ve paranızı alırsınız.
Sözleşmeye Dayalı İhracat Türkiye'deki bir firma dünyadaki müşteri- Pazar portföyü büyük ve geniş olan bir firma ile anlaşır, o firmanın ürünlerini üretir. Bunun örneği iphone marka telefonu ABD dizayn eder fakat Çin üretir. Ya da Opel bir Alman markasıdır fakat Türkiye'de fabrikası var.
Üçüncü ihracat çeşidi de Yatırıma Dayalı İhracattır. Bu yöntemde yurtdışına kendiniz işletme açmanızdır. Bunu yaparken o ülkede üreteceğiniz ürünün ülke şartlarına ve ticaretine uygun özellikte olmasıdır" şeklinde konuştu.
Katılımcılara uygulamalı olarak dış ticaretteki internet linkleri hakkında detaylar veren Akın, bu linkleri şöyle açıkladı:
go4business.com
kompass (İthalatçı firmaların veri tabanı)
GlobalTrades (İhracatçı Firmaların veri tabanı)
Volza
UK.Trade.info (Birleşik Krallık'ın dış ticarette resmî sitesi)
İntra.cen.org
Trade.map (Normalde ücretli fakat gelişmekte olan ülkeler için ücretsiz bir site)
Yorumlar (0)