DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından düzenlenen “1. Sağlıklı Yaşamın Anahtarları Sempozyumu” gerçekleştirildi.
Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumunun açılış konuşmasını yapan Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, Sağlıklı Yaşamın Anahtarları Sempozyumu serisini başlatmanın gururunu yaşadıklarını belirterek sözlerine başladı. Sağlıklı yaşamın; mutluluğu, üretkenliği ve yaşam kalitesini artırdığını söyleyen Çalışkan, sağlık alanının hem bireysel hem de toplumsal sorumluluk gerektirdiğini ifade etti.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüket Paksoy Erbaydar, “Kanser Taramaları” başlıklı sunumunda, kanseri modern çağın en önemli halk sağlığı sorunu olarak nitelendirdi. Dünyada ve Türkiye’de en önemli ikinci ölüm sebebinin kanser olduğunu dile getiren Erbaydar, taramanın etkili ve her ülkenin hemfikir olduğu kanser türlerinin; meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın barsak kanseri olduğunu ifade etti. Bu kanser türlerinin risk faktörleri ve tarama programlarından söz eden Erbaydar, “Kanser önlenebilir hastalıktır. Erken tanı ve tarama hayat kurtarır” sözleriyle konuşmasını noktaladı.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Balaban, “Karaciğer Sağlığı Neden Önemli?” konulu sunumunda, karaciğerin vücut metabolizmasını düzenleyen hayati bir organ olduğunu belirtti. Vücudun en büyük organlarından karaciğerin 500’den fazla görevi olduğunu ve kendini yenileyebildiğini dile getiren Balaban, karaciğer hastalıklarının sınıflandırılması ve karaciğer sağlığını koruma yöntemleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Hacettepe Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Görevlisi İnci Türkoğlu, “Obezitenin Önlenmesinde Sağlıklı Diyetin Rolü” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Obeziteyi, sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi şeklinde tanımlayan Türkoğlu, obezitenin çok faktörlü bir hastalık olduğunu sözlerine ekledi. Obezitenin çağın en önemli salgınlarından biri olduğunu söyleyen Türkoğlu, nedenleri, sağlık üzerine etkileri ve sağlıklı beslenme konularında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Çalışkan ise, “Kendine İyi Bak” adlı sunumuyla programa katkı sağladı. İnsanın hareket üzerine formatlandığını ifade eden Çalışkan; hareketin estetik görünüm kadar, fiziksel, sosyal ve ekonomik anlamda büyük katkıları olduğunu vurguladı. Çalışkan, konuşmasının son bölümünde bireyselleştirilmiş spor eğitiminden bahsederek konuşmasını noktaladı.
İHA
Yorumlar (0)