Türkiye’nin süt üretiminde kilit rol oynayan Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), Ekim ayına ait 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyetini detaylı bir şekilde açıkladı. Verilere göre, 1 litre çiğ sütün üreticiye maliyeti 18,67 TL olarak hesaplandı. Bu maliyet üzerine eklenen %20 kâr ile soğuk süt için tavsiye edilen satış fiyatı ise 22,40 TL/lt olarak önerildi.
Eylül ayında litre başına 18,37 TL olarak açıklanan maliyet, Ekim ayında 18,67 TL’ye yükseldi. TÜSEDAD tarafından yapılan açıklamada, sıcak süt tavsiye fiyatının da 20,60 TL olarak belirlenmesi gerektiği ifade edildi. Yetkililer, sektörün sürdürülebilirliği için bu fiyatların hayati önem taşıdığını vurguladı.
TÜSEDAD, her ay piyasa koşullarını göz önüne alarak gerçek üretim maliyetlerini hesaplıyor. Derneğin maliyet hesaplama modeli, 100 baş sağmal kapasiteli bir işletme üzerinden, yem giderlerinden personel maaşlarına kadar tüm kalemleri dikkate alıyor. Soğutma bedeli dahil hesaplanan 18,67 TL’lik maliyet, çiftçilerin sürdürülebilir bir üretim döngüsünü sağlamak için kritik bir eşik olarak görülüyor.
"Üretim sürdürülebilirliği için adil fiyatlandırma şart," diyen TÜSEDAD, çiğ süt sektörünün hem üreticiyi hem de tüketiciyi dengede tutacak fiyatlarla desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Açıklamada, kırsal üretimin stratejik bir öneme sahip olduğuna işaret edilerek şu ifadeler kullanıldı:
“Kırsalda üretim yapan çiftçilerimizin kârlı bir döngüde üretim yapması, ülkemizin sürdürülebilir gıda tedariki ve halkımızın dengeli fiyatlarla gıdaya ulaşabilmesi için kritik bir konudur. Bu hedefe ulaşmanın yolu, üretim maliyetlerinin şeffaf bir şekilde hesaplanması ve üreticilerin hak ettikleri fiyatları alabilmesinden geçiyor.”
TÜSEDAD’ın önerisine göre, soğutulmuş çiğ süt fiyatının 22,40 TL/lt olarak belirlenmesi, çiftçilere ihtiyaç duydukları gelir seviyesini sağlayacak. Bu sayede, süt ve et arzı dengelenirken, üretimin sürdürülebilirliği garanti altına alınacak.
Yorumlar (1)
Yusuf aslan Turan
1 ay önce / 24.11.2024Ülkede sağmal kalmadı maliyet yüzünden sudan daha ucuz bir üretim var devletin derhal bu gidişata dur demesi lazım
Beğendim 0 | Beğenmedim 0 | Cevapla