Çocuklarda enerji içeceği tüketimi Kalp sağlığını tehdit eden riskler

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, enerji içeceklerinin çocuklarda ve gençlerde oluşturduğu ciddi sağlık risklerine dikkat çekerek, özellikle kalp problemi olan çocuklarda tehlikenin katlanarak arttığını

Çocuklarda enerji içeceği tüketimi Kalp sağlığını tehdit eden riskler

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, enerji içeceklerinin çocuklarda ve gençlerde oluşturduğu ciddi sağlık risklerine dikkat çekerek, özellikle kalp problemi olan çocuklarda tehlikenin katlanarak arttığını vurguladı. Prof. Dr. Karakurt, “Normal sağlıklı insanlarda bile normal dozlarda ciddi ritim problemleri, taşikardilere sebep olabiliyor ama aynı zamanda kalp problemi olan çocuklarda da mevcut olan durumun kötüleşmesine ya da ağırlaşmasına, bazen ani kardiyak ölüme sebep olabilecek bir ürün. Dolayısıyla da kısıtlanması gerekiyor” dedi.
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nden Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, enerji içeceklerinin çocuklar ve gençler üzerindeki olumsuz etkileri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Karakurt, enerji içeceklerinin kalp ve damar sağlığı başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.
Enerji içeceklerinin özellikle gençler ve sporcular arasında yaygınlaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Cemşit Karakurt, içeceklerin içerdiği yüksek kafein, L-karnitin, taurin, ginseng gibi bileşenlerin yanı sıra yoğun şeker miktarının kalp ve metabolizma üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu ifade etti. Karakurt, yapılan araştırmalarda enerji içeceklerinin kan basıncında artış, kalp hızında yükselme, kalp ritim bozuklukları (aritmi) gibi sorunlara neden olduğunun tespit edildiğini belirterek, şöyle devam etti: “Sadece kafein ve içerdiği diğer ürünler yanında yoğun şeker içeriği nedeniyle de obezite riski oluşturmakta, insülin direncinde artışa sebep olmakta ve metabolik sendrom dediğimiz olayın ortaya çıkışını hızlandırmaktadır.”

Kalp problemi olan çocuklarda risk daha büyük
Prof. Dr. Karakurt, kalp hastalığı olan çocukların enerji içeceklerinden özellikle uzak durması gerektiğine dikkat çekerek, “Normal sağlıklı insanlarda bile normal dozlarda ciddi ritim problemleri, taşikardilere sebep olabiliyorlar ama aynı zamanda kalp problemi olan çocuklarda da mevcut olan durumun kötüleşmesine ya da ağırlaşmasına bazen ani kardiyak ölüme sebep olabilecek bir ürün. Dolayısıyla da kısıtlanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Zehirlenme ve nörolojik etkiler
Prof. Dr. Karakurt, enerji içeceklerinin aşırı dozda tüketilmesi durumunda toksisiteye neden olabileceğini ve bu durumun irritabilite, nöbetler ve diğer nörolojik belirtiler ile kendini gösterebileceğini söyleyerek, bu ürünlerin bazı durumlarda kanama ve pıhtılaşma problemlerine de yol açabileceği uyarısında bulundu.

“Çocuklarda kullanımı kısıtlanmalı”
Prof. Dr. Karakurt, enerji içeceklerinin sağlıklı bireylerde bile ciddi kalp ritim problemlerine yol açabileceğini, ancak özellikle kalp problemi olan çocuklarda durumun daha da tehlikeli hale geldiğini belirterek, bu tür içeceklerin tüketiminin kısıtlanması gerektiğini söyledi. Enerji içeceklerinin içerdiği kafein miktarının 85 ila 300 miligram arasında değiştiğini belirten Prof. Dr. Karakurt, bunun dışında ürünlerin içerdiği bitkisel bazlı bileşenlerin de sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin altını çizdi. Prof. Dr. Karakurt, hem sağlıklı bireylerde hem de kalp rahatsızlığı olan kişilerde enerji içeceği tüketiminin riskli olduğunu ve tüketim alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Prof. Dr. Bilgin Emrecan'dan sauna ve hamam kullanımıyla ilgili kalp sağlığı uyarıları
Sağlık

Prof. Dr. Bilgin Emrecan'dan sauna ve hamam kullanımıyla ilgili kalp sağlığı uyarıları

Denizli Özel Egekent Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bilgin Emrecan, havaların soğumasıyla birlikte hamam ve sauna kullanımının arttığına dikkat çekerek, “Sauna ve hamam kullanımının da kalp sağlığı açısında dikkat edilmesi gereken hususlarda var. Detaylar haberimizde..

Kilo kontrolünden kalp sağlığına! Her gün yiyin sağlıklı kalın
Yaşam

Kilo kontrolünden kalp sağlığına! Her gün yiyin sağlıklı kalın

Yüzyıllardır tüketilen yoğurt, hem lezzetli hem de besleyici bir besindir. Bu makalede, yoğurdun sağlığa olan faydalarını ve her gün tüketmek için 7 nedeni inceleyeceğiz.

Sanko Üniversitesi Öğr. Üyesi prof. Dr. Çetin: - “Kalp sağlığınız için düzenli kontrollerinizi ihmal etmeyin”
Yaşam

Sanko Üniversitesi Öğr. Üyesi prof. Dr. Çetin: - “Kalp sağlığınız için düzenli kontrollerinizi ihmal etmeyin”

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çetin, kalp sağlığı için düzenli doktor kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Kalp sağlığı hakkında doğru sanılan 7 hatalı bilgi
Sağlık

Kalp sağlığı hakkında doğru sanılan 7 hatalı bilgi

Kardiyovasküler hastalıklar dünya çapında önde gelen ölüm nedeni olmaya devam ediyor ve günümüzde tüm küresel ölümlerin yaklaşık 1/3’ünü oluşturuyor.

Kalp Sağlığınızı Korumak İçin önemli ipuçları
Yaşam

Kalp Sağlığınızı Korumak İçin önemli ipuçları

Kalp hastalıkları dünyada en önde gelen ölüm nedenidir. Kalp sağlığınızı korumak için önemli ipuçlarını uzman isim paylaştı. Risk faktörlerinizi öğrenin ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyin. İşte kalp sağlığını korumanız için ipuçları...

Çalışan Kalpte Bypass Ameliyatı Sonrası Kalp Sağlığını Koruma
Sağlık

Çalışan Kalpte Bypass Ameliyatı Sonrası Kalp Sağlığını Koruma

Çalışan kalpte bypass ameliyatı sonrası kalp sağlığını korumak için öneriler. Sigara içmeyin, sağlıklı beslenin, kilo kontrolü yapın, düzenli egzersiz yapın, stresi azaltın ve yeterince uyuyun.