Bursa

Çölyak'lı öğrencilere özel pizza

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, çölyak hastalığına dikkat çekmek amacıyla Havva Aslanoba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde glütensiz pizza etkinliği gerçekleştirildi.

Çölyak'lı öğrencilere  özel pizza

BURSA (İHA) - Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, çölyak hastalığına dikkat çekmek amacıyla Havva Aslanoba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde glütensiz pizza etkinliği gerçekleştirildi.
Glütenin mutfak endüstrisindeki öneminden yola çıkarak planlanan etkinlikte Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Uzm. Dr. Elif Soyer ve Diyetisyen Umur Doğay Önal, çölyak hastalığı ile ilgili çeşitli bilgileri Havva Aslanoba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Aşçılık Bölümü öğrencileri ile paylaştı. Ardından kırmızı ve beyaz mutfak olarak iki gruba ayrılan öğrenciler, glütenli ve glütensiz olmak üzere iki ayrı pizza hazırladı. Etkinlik sonunda Diyetisyen Önal tarafından pizza tadımı yapılırken, glütensiz pizzanın tat ve lezzet olarak farklı olmadığı kaydedildi.
Çölyak hastalığı ile ilgili bilgiler aktaran Diyetisyen Önal, hastalığın arpa, buğday, yulaf ve çavdarda bulunan glüten isimli proteinin ince bağırsaktaki villusların yapısını bozmasıyla oluştuğuna dikkat çekti. Çölyak’ın kalıtsal bir hastalık olduğu bilgisini veren Önal, “Bu hastalık sonucunda çeşitli emilim bozuklukları gerçekleşmektedir ve bu hastalık yaşamın herhangi bir evresinde ortaya çıkabilmektedir. Çocukluk çağındaki belirtileri, şişkinlik, ishal, büyüme ve gelişme geriliği ile kusma şeklinde ortaya çıkabilir” dedi.
Lenfoma’ya Sebep Olabilir
Çölyak hastalığının tek tedavisinin beslenme olduğunun altını çizen Önal, “Glütenden fakir bir beslenme tedavisi, çölyak hastalığından kurtaracaktır. Glüten yerine pirinç, mısır, nohut ve darı tercih edilebilir. Tüm sebze ve meyveler, et çeşitleri, kuru baklagiller, süt ürünleri serbest yiyecekler olarak belirtilebilir. Dikkat edilmezse lenfoma gibi hastalıklara yol açabilmektedir” şeklinde konuştu.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Burdur'da Çölyak Hastaları İçin Umut Işığı! Çölyak Atölyesi Açıldı!
Bölgesel

Burdur'da Çölyak Hastaları İçin Umut Işığı! Çölyak Atölyesi Açıldı!

Burdur'da Valilik öncülüğünde ve hayırsever Ahmed Baraka'nın desteğiyle çölyak hastaları için özel olarak tasarlanmış bir atölye açıldı. Atölye hakkında tüm detayları bu haberimizde bulabilirsiniz.

Vatandaş İstedi! Antalya Büyükşehir Belediyesi Dağıttı!
Bölgesel

Vatandaş İstedi! Antalya Büyükşehir Belediyesi Dağıttı!

Son zamanlarda sayıları her geçen gün artan çölyak hastaları artan maliyetlerden dolayı glütensiz ürünler almakta zorlandıklarını Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne iletmişlerdi. Ürünleri alamayan vatandaşlara Antalya Büyükşehir Belediyesi ücretsiz ürün dağıtıyor.

Elazığ’da çölyak hastalığı etkinliği düzenlendi
Bölgesel

Elazığ’da çölyak hastalığı etkinliği düzenlendi

Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından 9-15 Mayıs Çölyak Haftası kapsamında, çölyak hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak üzere etkinlik düzenlendi.

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi uygulamasıyla örnek oluyor
Bölgesel

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi uygulamasıyla örnek oluyor

Düzce Valisi Selçuk Aslan, Çölyak Hastalığı Farkındalık Gününde Çölyak Hastalarıyla birlikte Atatürk Devlet Hastanesinde özel olarak hazırlanan glütensiz yemek yedi.

Çölyak Hastalığı  neden olur
Sağlık

Çölyak Hastalığı neden olur

Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli proteine maruz kalma sonucu gelişen, kronik, immün aracılı bir ince bağırsak enteropatisidir.

Çölyak Günü'nden Toplusmal Farkındalık Oluşturuldu
Etkinlik

Çölyak Günü'nden Toplusmal Farkındalık Oluşturuldu

Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü dolayısıyla çölyak hastalığına dikkat çekmek ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla bir etkinlik düzenlendi.