Burdur

Dikkat özellikle bugünlerde başınıza gelebilir!

Uzmanlar, sıcak çarpmasının belirtileri ve alınabilecek önlemler hakkında bilgi veriliyor.

Dikkat özellikle bugünlerde başınıza gelebilir!

Aşırı sıcakların bastırdığı ve yoğun nemle birleştiğinde adeta nefes aldırmadığı bugünlerde çok dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle de kronik hastalığı olanlarda, hamilelerde, aşırı kilolu kişilerde, bebeklerde, çocuklarda ve yaşlılarda çok kısa bir süre bile sıcak çarpmasına maruz kalmak için yeterli oluyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Canpolat yaz aylarında en sık rastlanan sorunlar arasında sıcak çarpmasının geldiğini belirterek, şikayetlerin 'birazdan geçer' düşüncesiyle tedavisinin ihmal edilmesinin kimi zaman çok ciddi tehlikelere yol açabildiğini hatta hayati riske neden olabildiğini söylüyor. "Sıcak çarpmasında vücut aşırı sıcak nedeniyle normal ısı düzenlemesini kaybeder ve vücut ısısı normal sınırların üzerine çıkarak 40 dereceyi aşar. 40 derecenin üzerindeki ateş ise hayati organların hasar görmesine hatta ölüme neden olabilir" diyen Dr. Alper Canpolat, kavurucu yaz sıcaklarında sıcak çarpmasından korunmak için alınabilecek basit ama etkili önlemler olduğunu söylüyor. İç Hastalıkları uzmanı Dr. Alper Canpolat sıcak çarpmasının 10 önemli belirtisini, alınabilecek etkili önlemleri ve sıcak çarpmasında yapılması gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Bu saatlerde mümkünse dışarı çıkmayın

İklim değişikliğiyle birlikte son yıllarda sıcak çarpması çok daha fazla görülüyor. Yaz aylarında 10-16 saatleri arasında güneş ışınları daha yoğun olduğundan sıcak çarpması riskinin bu saatlerde arttığını belirten Dr. Alper Canpolat "Bu nedenle güneşin en dik açı ile geldiği öğle saatlerinde zorunlu olmadıkça dışarıda olmaktan kaçının. Dışarıya çıkmak zorundaysanız ağaçlar, şemsiyeler ya da güneşlikler gibi gölgeliklerin altında durarak doğrudan güneş ışığından korunmaya çalışın. Egzersiz veya yürüyüş yapmak için de kesinlikle günün nispeten serin saatlerini tercih edin" diyor.

Kapalı araçta kalmaktan kaçının!

Özellikle yazın kapalı araçta kalmak camlar açık olsa dahi tehlikeli sonuçlara hatta yaşam kaybına neden olabildiğinden park halindeki araçta kalmayın. Bebekleri, çocukları, yaşlı veya engelli bireyleri de 'araç gölgede, camı da açık' diye düşünerek hele de yalnız başına kesinlikle bırakmayın.

Dışarı çıkarken bu önlemleri mutlaka alın

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Canpolat "Sıcak havalarda açık renkli, hafif ve bol kıyafetler tercih edilmelidir. Şapka veya benzeri bir başlık ile güneş ışığından korunulmalıdır. Güneş yanıklarını önlemek için güneş koruyucu kremler ve güneşin zararlı ışınlarına karşı ultraviyole korumalı olduğundan emin olduğunuz güneş gözlüğü kullanılmalıdır" diyor.

Su içmek için kesinlikle susamayı beklemeyin!

Özellikle de yaz aylarında susuzluk hissetmeseniz bile mutlaka yeterince su içmeye dikkat edin. Salatalık, karpuz, marul gibi su içeriği yüksek yiyecekleri aşırıya kaçmadan tüketebilir, sıcak yaz günlerinde terleyerek vücuttan atılan sıvı ve mineralleri yerine koymak için günde bir-iki bardak maden suyu (200-250 ml) içebilirsiniz. Ancak tuz duyarlı kişilerin, hipertansiyon, böbrek ya da kalp hastalığı olanların doktorlarına danışarak bu gıda ve içecekleri tüketmesi gerekiyor.

Sıcak çarpmasının 10 önemli belirtisi!

Yüksek ateş

Baş ağrısı

Mide bulantısı

Kusma

Kalp hızında artış

Hızlı nabız

Baş dönmesi

Halsizlik, düşkünlük, yorgunluk

Soluk cilt

Huzursuzluk, şuur bulanıklığı

Sıcak çarpmasına yol açan etkenlere dikkat!

Sıcak çarpmasının; yüksek sıcaklıklara uzun süre maruz kalmak ve yeterli sıvı alamamak veya sıcak ortamda ağır eforlu işler yapmak gibi nedenlerle ortaya çıkabilen bir sorun olduğunu belirten Dr. Alper Canpolat sıcak çarpmasına neden olan faktörleri şöyle açıklıyor:

Aşırı güneşe maruz kalmak

Sıcakta veya güneş altında egzersiz ve spor yapmak

Sıcakta veya güneş altında uzun süre dışarıda çalışmak

Güneş altında bırakılmış araba gibi küçük ve kapalı ortamlarda durmak

Uzun süre plajda, kumsalda, saunada kalmak

Sıcak havalarda yeterli su içmemek

Soğutma olanaklarının (klima sistemi) yetersiz olduğu ortamlarda bulunmak

Sıcak çarpmasında ne yapmalı?

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Canpolat, sıcak çarpması tedavisinde ana hedefin vücut sıcaklığının düşürülmesi olduğunu belirterek şöyle konuşuyor: "En yakın sağlık kuruluşuna başvuruncaya kadar sıcak çarpması belirtileri gösteren kişi hemen serin bir yere alınmalıdır. Üzerindeki sıkı giysiler gevşetilmelidir. Vücuttaki sıvı ve elektrolik kaybını karşılamak için bol su içirilmeli ve tuzlu yiyecekler tüketmesi sağlanmalıdır. Ancak bireyin şuur durumunda bulanıklık varsa su ve başka gıda vermekten kaçınılmalı, hızlıca sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır. Mümkünse kişinin soğuğa yakın suyla duş alması sağlanmalıdır. Duş olanağı yoksa buz paketleri veya soğuk ıslak havlularla vücuda kompres yapılmalıdır. Sıcak çarpmasında ateş 40 dereceyi aşsa da, ateş düşürücü ilaçların tedavide yeri yoktur."

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Afyonkarahisar’da 3 kilometrelik yol sıcak asfaltla yeniden kaplanıyor
Yerel Yönetim

Afyonkarahisar’da 3 kilometrelik yol sıcak asfaltla yeniden kaplanıyor

Afyonkarahisar İl Özel İdaresi tarafından başlatılan sıcak asfalt çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Detaylar haberimizde..

Bucak Belediyesinden soğuk sınav günlerinde sıcak dokunuş
Bölgesel

Bucak Belediyesinden soğuk sınav günlerinde sıcak dokunuş

Bucak Belediyesi, KYK yurdunda kalan öğrencilere soğuk kış günlerinde sıcak çorba ikram ederek moral verdi. Belediye Başkan Vekili Ahmet Demir’in katılımıyla gerçekleşen etkinlik, öğrencilere hem destek hem de enerji kaynağı oldu.

Kızılkaya'da yollar sıcak asfaltlanıyor! İlkay Güngör, Kızılkaya'yı güzelleştiriyor
Bölgesel

Kızılkaya'da yollar sıcak asfaltlanıyor! İlkay Güngör, Kızılkaya'yı güzelleştiriyor

Kızılkaya Belediye Başkanı İlkay Güngör, doğalgaz ve su hattı çalışmaları sonrası bozulan yolların yenilendiğini açıkladı. Çukurca yolunun 500 metrelik bölümü sıcak asfaltla kaplandı.

Başkan Kurd, yol sorunlarını çözüyor! Çalışmalar başladı
Bölgesel

Başkan Kurd, yol sorunlarını çözüyor! Çalışmalar başladı

Yeşilova Belediye Başkanı Okan Kurd, sanayi sitesinde uzun zamandır beklenen sıcak asfalt uygulamasını başlatarak bölgedeki yol sorununa kalıcı bir çözüm getiriyor.

Yeşilova’da Yol Düzenleme Çalışmaları Başladı
Yerel Yönetim

Yeşilova’da Yol Düzenleme Çalışmaları Başladı

Yeşilova’da uzun süredir beklenen yol düzenleme çalışmaları başladı. Başkan Okan Kurd, sanayi girişi ve TOKİ konutlarında asfalt serme çalışmalarını duyurdu.

Antalya'da yazdan kalma günler Sıcaklık 25 dereceye ulaştı
Bölgesel

Antalya'da yazdan kalma günler Sıcaklık 25 dereceye ulaştı

Türkiye’nin birçok noktasında hava sıcaklığı hissedilir derecede düşerken, Antalya’da yazdan kalma günler devam ediyor.