Dolar bazında zirveye çıktı! Maaş çok ama işçi yok! İşte günlük yevmiye

Türkiye'de sanayi ve inşaatta eleman bulma krizi had safhaya çıktı. Kaynakçılar 100 bin TL'nin üzerinde, tornacılar ise 70 bin TL maaş alıyor. Detaylar haberimizde...

Dolar bazında zirveye çıktı! Maaş çok ama işçi yok! İşte günlük yevmiye

Sanayide ve inşaatta eleman sıkıntısı had safhaya çıktı. Kaynakçılar 100 bin, tornacılar 70 bin liranın üzerinde maaş alıyor. Ücretler dolar bazında zirveye çıktı. Günlük yevmiye 3 bini geçti

Son 14 çeyrektir kesintisiz büyüyen Türkiye'de işsizlik Şubat 2024 itibarıyla yüzde 8.7 ile 2013'ün mart ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Yılın ilk çeyreğinde açık iş sayısı 625 bini geçerken, özellikle ara elaman sıkıntısı had safhaya ulaştı. Sanayiciler eleman bulamamaktan dert yanarken, bazı sektörlerde aylık maaşlar astronomik seviyelere çıktı. Sanayi ve inşaat sektörleri başta olmak üzere, özellikle kaynakçı bulunamaması, işleri durma noktasına getirdi. Kaynakçı maaşları 100 bin liranın üstüne çıkarken, aynı sektörde çalışan mühendislerin maaşı 50-60 bin lirada bulunuyor. Torna ustasının maaşı 70 bin liraya çıktı.

YEVMİYE 3.500 TL

Deprem felaketinin ardından inşaat sektöründe de büyük bir istihdam açığı gözlenirken, bu durum rakamlara da yansıdı. Sektördeki istihdam sayısı 6 yıl önceki seviyenin altına inerek 1.5 milyona kadar düşerken, kepçe ve vinç operatörlerinin maaşları da 120 bin liralara çıkarak, mühendisleri geçti. İnşaat sektöründe günlük yevmiyeler, özellikle deprem bölgesindeki büyük talebin etkisiyle 3.500 liraya kadar yükseldi. Türkiye'deki mavi yaka maaşları birçok sektörde beyaz yakayı geçerken özellikle nitelikli alanlarda rekabet globale de taşınmış durumda ve global işçi rekabeti artık tamamen dolarla ölçülüyor.

DOLAR BAZINDA ZİRVE

Sanayici tarihin en yüksek dolar bazlı fiyatlamanın yaşandığını söylüyor. Fabrikada ortalama mavi yaka maaşları 60 ile 90 bin liraya kadar çıktı. Elektrik şefi, kaynak ustası, kalıpçının aylık kazancı 100-150 bin liraya çıkmış durumda. Vinç operatörü en az 150 bin TL istiyor. İnşaat işçilerinin maaşları ustalarda 60 bin liraya kadar çıkıyor. Maaşlar mesailer ile birlikte aylık 70-80 bin liraları buluyor. Armatür Derneği Başkanı Gökhan Turhan, "Dolar bazında tarihteki en yüksek maaşı verir duruma geldik" dedi.

AYSAD Başkanı Sait Salıcı da, "Burada da ev bulma sıkıntısı var. Mesela Türk Cumhuriyetleri'den 7-8 kişi getiriyor ama bu kadar kişiye kimse ev kiralamadığı için çalışanları için ev satın alan sanayici bile var" dedi.

Bu yıl rekor kırması beklenen turizm sektöründe de istihdam krizine karşı büyük bir yarış var.

ELEMAN BULAMIYORUZ

ED Fuarcılık tarafından düzenlenen İzmir Boat Show Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı nda konuşan ve Türkiye'de üretilen her iki yattan birinin ihraç edildiğini belirten Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Başkan Yardımcısı, Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçılar Birliği (GYHİB) Yönetim Kurulu Üyesi Cem Hüroğlu, "Gemi, yat ve tekne üretimi tarafında kalifiye eleman bulma problemi de yaşanıyor. Şu anda başlangıç pozisyonu için bir mühendisin aldığı maaş 50 bin TL'den başlıyor. Usta maaşları 60-70 bin TL'den başlarken, iyi bir kaynakçının maaşı ise 100 bin TL'yi geçiyor" diye konuştu.

ED Fuarcılık Kurucu Ortağı Emel Yılmaz da Türkiye'nin şu anda üretimde dünyada ilk 3 ülke arasında yer aldığının altını çizdi.

USTA OLACAKLAR KURYE VEYA GÜVENLİK OLUYOR

Eleman bulmakta zorlandıklarını ifade eden Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği - OSS Başkanı Ali Özçete, “Ustalar şu anda otomotiv servislerinde asgari ücretin bir buçuk iki katına kadar maaş alıyor. Eleman bulmakta da zorlanıyoruz. Meslek lisesinden mezun olan elemanlar ya kurye oluyorlar ya da AVM'de güvenlik olarak işe başlıyorlar. Hatta muhasebede çalışan bir eleman mesaisi ve yan haklarıyla mavi yakalıdan az maaş almaya başladı” dedi

TORNA USTASININ MAAŞI 70 BİN TL

Gençlerin sanayiden uzak durduklarına dikkat çeken İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu” ise şunları söyledi:

VASIFLI CNC operatörü, kaynakçı, tornacı kalfalar asgari ücretin iki katı, ustalar ise 3-4 katı maaş alıyor. Yani ustanın maaşı 60-70 bin TL'yi buluyor. Ancak o parayı versek de çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Alttan eleman gelmiyor. Yeni nesil istemiyor. Aşağıdan gelen yeni nesil özellikle 1995 sonrası doğanlar, sanayide olmak istemiyor.

HER FABRİKA EKSİK ÇALIŞIYOR

ENDÜSTRIYEL Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) Başkanı Bekir Topuz her fabrikanın en az 100 işçi eksiği ile çalıştığını belirterek, "Fabrikalarımızda makinenin başında durması için çalışana 40 bin TL teklif ediyoruz ancak çalışmıyor" değerlendirmesinde bulundu.

kaynak: Haber 7

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 3
    BEĞENMEDİM
  • 2
    KIZDIM
  • 2
    ŞAŞIRDIM
  • 2
    GÜLDÜM
  • 1
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

FED faiz kararı sonrası altın fiyatları artar mı? Kasım ayı FED faizi artarsa altın ve döviz ne olur?
İş Dünyası

FED faiz kararı sonrası altın fiyatları artar mı? Kasım ayı FED faizi artarsa altın ve döviz ne olur?

Kasım ayında beklenen FED faiz kararı, altın ve döviz piyasalarında büyük değişiklikler yaratabilir. FED faizi artarsa altın ve döviz ne olur? Kasım ayı FED faiz kararı sonrası altın fiyatları artar mı? Faiz artışı doları güçlendirip altını nasıl etkileyecek? Detaylı analiz burada.

TCMB rezervleri rekor seviyede! İşte TCMB rezervlerin miktarı
İş Dünyası

TCMB rezervleri rekor seviyede! İşte TCMB rezervlerin miktarı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervleri, 25 Ekim itibarıyla 159 milyar dolara çıkarak rekor kırdı. Bu artış, ekonominin finansal dayanıklılığına işaret ediyor.

Altın ve Dolar'da bugün neler oluyor? Dünya ekonomisinde yeni bir dönem mi başlıyor?
İş Dünyası

Altın ve Dolar'da bugün neler oluyor? Dünya ekonomisinde yeni bir dönem mi başlıyor?

Altın ve dolar güne nasıl başladı? Altın ve dolar piyasasında son durum ne? Altının gram fiyatı 2.541 TL’ye yükseldi. Dolar/TL 33,0890 seviyesinde işlem görüyor. Fed’in faiz kararları piyasaları etkileyebilir.

EİB ihracatı 9 milyar 21 milyon dolar oldu
Bölgesel

EİB ihracatı 9 milyar 21 milyon dolar oldu

Ege İhracatçı Birlikleri'nin (EİB), 2024 yılının Ocak-Haziran döneminde ihracatı 9 milyar 21 milyon dolar oldu. Egeli ihracatçılar, 2024’ün ilk yarısında 200 farklı ihraç pazarına ulaşarak, 108 ülke ve bölgeye ihracatını artırmayı başardı.

25 Temmuz altın ve dolar fiyatları! Bugün ne oldu? 25 Temmuz piyasa raporu, altın dolar kuru güne nasıl başladı
İş Dünyası

25 Temmuz altın ve dolar fiyatları! Bugün ne oldu? 25 Temmuz piyasa raporu, altın dolar kuru güne nasıl başladı

Merkez Bankası'nın faiz kararı beklentisiyle hareketlenen döviz piyasalarında bugün yaşananlar merak konusu oldu. 25 Temmuz'da dolar ve altın fiyatları nasıl seyretti? İşte güncel bilgiler...

Komandolar Irak'ta nefesleri kesti
Bölgesel

Komandolar Irak'ta nefesleri kesti

Komandoların hava hücum harekatı çerçevesinde Irak'ın kuzeyinde zorlu arazi şartlarına indiği sahneler nefesleri kesti.