Dünyada en sık görülen ikinci kanser türü; Mide Kanseri

Türkiye’de erkeklerde görülen kanserlerin yüzde 7,4’ünü, kadınlarda ise yüzde 6’lık bir oranı oluşturan mide kanserinin sinsi ilerlediğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, “Erkeklerde, A kan grubundaki kişilerde, sigara içenlerde ve şişmanlarda mide kanseri görülme riski daha fazladır” dedi.

Dünyada en sık görülen ikinci kanser türü; Mide Kanseri

SAMSUN (İHA) – Türkiye’de erkeklerde görülen kanserlerin yüzde 7,4’ünü, kadınlarda ise yüzde 6’lık bir oranı oluşturan mide kanserinin sinsi ilerlediğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, “Erkeklerde, A kan grubundaki kişilerde, sigara içenlerde ve şişmanlarda mide kanseri görülme riski daha fazladır” dedi.
Liv Hospital Samsun Genel Cerrahi ve Medikal Onkoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Serdar Yol, mide kanserinde son yıllarda artış görüldüğüne dikkat çekerek, hastalığın hiçbir belirti vermeden ilerleyebileceğini belirtti. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yol, mide kanserinden korunmak için aşırı tuzlu, salamuralı yiyecekleri her gün yemekten kaçınmak gerektiğini söyledi.

“Dünyada en sık görülen ikinci kanser türü”
Mide kanserinin dünya genelinde akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu belirten Prof. Dr. Yol, "Ülkemizde erkeklerde görülen kanserlerin yüzde 7,4’ünü, kadınlarda ise yüzde 6’lık bir oranı oluşturan mide kanseri, son yıllarda giderek artış göstermektedir. Erkeklerde, A kan grubundaki kişilerde, sigara içenlerde ve şişmanlarda mide kanseri görülme riski daha fazlayken; hastalık farklı nedenlerle de gelişebilmektedir. Bu sebeplerden bazıları şöyle sıralanabilir; midede hazımsızlık, şişkinlik ve ülsere neden olan “Helicobacter pylori” adı verilen bakteri türü tedavisinin ihmal edilmesi, geçmişte mide sinirleri kesildiği için uzun yıllar midede asit salgılanmamış olması, tütsülenmiş yiyecekler (mide kanserinin japonya’daki görülme sıklığı fazladır), genetik yatkınlık, kişide gastrit ve b12 vitamini eksikliği olması ve mide polipleridir" şeklinde konuştu.

“Karnın üst kısmında şişkinlik, çabuk doyma ve bulantıya dikkat”
Mide kanserinin bazen hiçbir belirti vermeden ilerleyebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Serdar Yol, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
"Mide kanseri bazen hiçbir belirti vermeden, sinsice ilerleyebilir. Belirtiler geç dönemlerde görüldüğünde, hasta cerrahi müdahale şansını kaybetmiş olabilir. Öte yandan, karnın üst kısmında şişkinlik, ağrı, çabuk doyma, iştahsızlık, bulantı, kusma, beraberinde hızlı kilo kaybı, kansızlık (anemi), dışkıda gizli kan testinin pozitif çıkması hastalığın başlıca belirtileri arasındadır. Ancak tüm bu bulguların günlük yaşantıda sık rastlanan, sıradan şikâyetler olması, doktora başvurma konusunda gecikmelere yol açabilir. Hastalığın erken tanısı cerrahi girişimler bakımından avantaj sağlar. Kanser ileri dönemlerde teşhis edildiğinde, çevre organlara yayılmış olma riski hastalığın kesin tedavi şansını azaltmaktadır. Böyle durumlarda, ameliyat öncesinde kemoterapi uygulanır ve kanserdeki gerileme izlenir. Burada amaç, tekrar ameliyat şansını kazanmaktır. Eğer cerrahi olarak kansere müdahale şansı yok ise; ‘palyatif’ denilen, hastaya konfor sağlayacak ameliyat yöntemleri uygulanır. Bu işlemde hastanın kanser açısından tedavisi gerçekleşmez ancak hastanın yeme içme düzenine devam etmesi sağlanır."

“Ameliyat sonrası tedbiri elden bırakmayın”
Hastanın tedavisi için cerrahi yöntemler kullanıldığında, midenin büyük bir kısmı veya tamamının alındığını ifade eden Prof. Dr. Serdar Yol, "Böyle bir operasyon sonrası hastanın sık aralıklarla, küçük porsiyonlarla beslenmesi ve besinleri çok iyi çiğneyerek yutması önerilmektedir. Mide kanseri ameliyatı ve tedavisi sonrası hasta, ‘Ameliyat oldum kurtuldum’ düşüncesine kapılmamalı, düzenli kontrollerine devam etmelidir” ifadelerini kullandı.

“Tedavide gecikme başarı şansını düşürüyor”
Mide kanserinde tedavinin başarısının kanserin yakalanma süresine, yakalanma evresine, hastanın yaşına, beraberinde görülen hastalıklara, lenf bezleri ile çevre ve uzak organların tutulumuna bağlı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yol, “Erken evrede teşhis ve tedavi ile 5 yıllık yaşam şansı yüzde 90-100 iken, ileri evre tümörlerde bu oran yüzde 15-25’e kadar düşmektedir. Aşırı tuzlu, salamuralı yiyecekleri her gün yemekten kaçınmak, közde pişirilen gıdalardan uzak durmak, bol taze sebze yemek, sporu ihmal etmeden, ideal kiloyu korumak hastalığın tedavi başarısını yükselten önemli faktörlerdir" diyerek sözlerine son verdi.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Hatay İskenderun'da maymun çiçeği iddiasına Cevap Kaymakam Demiryürek'ten geldi
Sağlık

Hatay İskenderun'da maymun çiçeği iddiasına Cevap Kaymakam Demiryürek'ten geldi

İskenderun’da maymun çiçeği iddiası "Hatay İskenderun Devlet Hastanesi’nde maymun çiçeği vakası görüldü" şeklinde çıkan iddialara Kaymakam Murat Sefa Demiryürek, son noktayı koydu.

Antalya'da sağlık memurundan üzen haber Evinde ölü bulundu
3. Sayfa

Antalya'da sağlık memurundan üzen haber Evinde ölü bulundu

Antalya'nın Alanya ilçesinde bir sağlık memuru evinde ölü bulundu.

Yer Değişikliği Talep Toplama Platformu’nun verileri paylaşıldı
İş Dünyası

Yer Değişikliği Talep Toplama Platformu’nun verileri paylaşıldı

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nu ziyaret etti. Detaylar haberimizde...

Gece körlüğü trafik kazalarına sebebiyet veriyor
Sağlık

Gece körlüğü trafik kazalarına sebebiyet veriyor

Halk arasında 'tavuk karası' hastalığı olarak da bilinen gece körlüğünün; gece görüşünü etkileyen bir göz hastalığı olduğunu belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nükhet Zaim, “Gece körlüğü, düşük ışık şartlarında görme zorluğudur.

Kütahya'da cerrahi alanında sevindiren hamleler
Bölgesel

Kütahya'da cerrahi alanında sevindiren hamleler

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi akademisyeni Öğretim Görevlesi Emirhan Bozoğlan, “Kişiye Özel Cerrahi Guide ve Vakaya Özel Cerrahi Eğitim Modülleri Üretimi” konulu projesi ile Mükemmeliyet Mührü almaya hak kazandı.

Ankara'da pedallar sağlık için dönecek
Yaşam

Ankara'da pedallar sağlık için dönecek

Türkiye’nin en büyük amatör yol bisiklet yarışlarından biri olan 3 ncü Uluslar arası Granfondo serisinin Ankara etabı, bu yıl da büyük bir heyecana sahne olacak