Dünyanın 2. en büyük nadir rezervi! Yeni Keşif, ortaya çıkardı

Eskişehir'de Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın kalkınma hamlesi ve Bakan Berat Albayrak'ın girişimleriyle yapılan yeni araştırmalar, bölgede dünyanın 2. en büyük nadir toprak element rezervini keşfetti. 694 milyon tonluk rezervin işlenmesiyle Türkiye ekonomisine milyonlarca dolarlık katkı sağlanması bekleniyor.

Dünyanın 2. en büyük nadir rezervi! Yeni Keşif, ortaya çıkardı

1950'li yıllarda Eskişehir'de yer altı zenginlikleri hakkında birçok çalışma yapıldı. Bu çalışmalarda Avrupa'dan birçok sayıda bilim insanı gelerek araştırmalar yaptı. Ancak 'Burada hiçbir şey yok' dediler. Konu Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın kalkınma hamlesi ve dönemin Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Berat Albayrak'ın girişimleri ile tekrar araştırılınca hiç de öyle olmadığı, bölgenin cevher kaynadığı görüldü. Tekrar çalışmalar başlatıldı. Ve tek tek yerler tespit edildi. Keşifler meyvesini verdi. O yerlerden biri dünyanın 2. en büyük nadir element rezervine sahip Eskişehir Beylikova.

Türkiye yüzyılında Eskişehir'de dünyanın 2. en büyük nadir toprak elementi rezervi keşfedildi. Cevherlerin işlenip ekonomiye kazandırılması için Beylikova'ya açılışını Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı bir pilot tesis kuruldu. Peki çalışmaların aralıksız devam ettiği bölgede son durum ne?

YER ALTINDAKİ CEVHERLER EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR

Geçtiğimiz yıllarda varlığı pek çok kez görmezden gelinen nadir toprak elementleri Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın kalkınma hamlesi ve dönemin Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Berat Albayrak'ın girişimleri ile tekrar ekonomiye kazandırıldı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK 2. NADİR TOPRAK ELEMENTİ REZERVİ KEŞFEDİLDİ

Yapılan araştırmalar sonucunda 1950'li yıllarda yabancı araştırmacıların burada bir şey yok dedikleri Eskişehir'de cevher kaynadığı tespit edildi. Eskişehir Beylikova'da bulunan 694 milyon tonluk rezerv, Çin'den sonra dünyanın en büyük 2. rezervi olma özelliğini taşıyor.

TORYUMUN DA ARALARINDA BULUNDUĞU 17 ELEMENT TESPİT EDİLDİ

Bölgede bugüne kadar yapılan çalışmalarda aralarında florit, barit ve en önemlilerinden toryum cevherinin de bulunduğu toplam 17 element keşfedildi. Bu cevherler işlenerek ülke ekonomisine milyonlarca dolarlık katkı sağlayacak.

"BURADA HİÇ BİR ŞEY YOK" DEDİKLERİ YER CEVHER KAYNIYOR

1950'li yıllarda bölgede çalışmalar başlatılmış, Avrupa'dan bir çok sayıda bilim insanı gelmişti. Ancak yaptıkları araştırmalar sonucunda "Burada hiçbir şey yok" denilerek kamuoyu yanıltılmıştı. Günümüze geldiğimizde ise Başkan Erdoğan'ın kalkınma hamleleri ardından dönemin Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Berat Albayrak'ın girişimleriyle bu tesisteki rezervler tespit edildi. Sadece tespit edilmekle kalmadı. İşlenmesi için de bir pilot tesis kuruldu.

İLK ETAPTA 1200 TONLUK ARDINDAN 570 BİN TONLUK İŞLEM YAPILACAK

Bölgeye 19 Nisan'da Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan pilot tesiste ilk etapta 1200 tonluk cevher işlenecek. Daha büyük bir endüstriyel tesis yatırımıyla bu rakam yıllık 570 bin tona ulaşacak. İşlenen cevherlerden de 10 bin ton nadir toprak oksiti, 72 bin ton barit, 70 bin ton florit ve 250 tonda toryum üretilerek Türkiye ekonomisine kazandırılacak.

694 MİLYON TONLUK REZERVE SAHİP

Toplamda 310 lokasyonda 125 bin metre sondaj yapıldı. 60 bine yakın numune alındı. O numunelerin ardından 694 milyon tonluk rezerv rakamına ulaşılmış oldu.

NADİR TOPRAK ELEMENTLERİ NEREDE KULLANILIYOR?

Nadir toprak elementleri fiber optikten uydu haberleşmesine, akıllı füzelerden yakıt hücrelerine, tıbbi görüntülemeden enerji depolama sistemleri ve elektrikli otomobillere kadar 20'den fazla alanda kullanılıyor.

kaynak: Sabah

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 3
    ALKIŞ
  • 1
    SEVDİM
  • 1
    KIZDIM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (2)

Burhan Arkan

4 ay önce / 27.12.2023

Enerjide hamlesiyle, Türkiye’yi bir üst lige taşıyan ve ülkemizin cari açığını kapatan kişi Berat Albayrak'a ne kadar teşekkür etsek azdır.

  |   Beğenmedim 0   |   Cevapla

Topuz

4 ay önce / 24.12.2023

Petrolü olan yada rezervleri olan ülkeler ya ekonomik olan bitik ya da anti demokratik insan haklarının olmadığı ülkelerdir. Rezervlerle övünülmez ekonomik büyüme üretimle övünülür. Bu tür haberler gündem değiştirmek ve beyin yıkamak için. Yapmayın

  |   Beğenmedim 0   |   Cevapla

İlgili Haberler

Alanya Toz Bulutuna Boğuldu! Maske Takmak Öneriliyor
Bölgesel

Alanya Toz Bulutuna Boğuldu! Maske Takmak Öneriliyor

Alanya'da Kuzey Afrika kökenli toz taşınımı alarmı! İlçe Sağlık Müdürü Nadir Aldemir, KOAH ve astım hastalarını uyardı.

Sosyal medya dolandırıcıları 107 kişiyi ağlarına düşürdü
3. Sayfa

Sosyal medya dolandırıcıları 107 kişiyi ağlarına düşürdü

Sosyal medyadan sahte hesaplarla ürün satma vaadiyle 107 vatandaşı 348 bin 700 TL banka hesapları üzerinden dolandıran şahıslar, Denizli İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda yakalanan 9 şüpheliden, 7’si tutuklandı.

Bandırmaspor - Giresunspor maçını kimin yöneteceği belli oldu
Spor

Bandırmaspor - Giresunspor maçını kimin yöneteceği belli oldu

Trendyol 1. Lig’in 20. haftasında Bandırmaspor’un, evinde Giresunspor ile oynayacağı müsabakada Oğuzhan Uğurlu düdük çalacak.

Denizli Acıgöl'de Keşfedilen Tundra Kazları Türkiye'de Nadir Görülüyor
Yaşam

Denizli Acıgöl'de Keşfedilen Tundra Kazları Türkiye'de Nadir Görülüyor

Türkiye’de çok nadir gözlemlenen Tundra kazı, Denizli’nin Çardak ilçesinde bulunan Acıgöl’de ortaya çıktı. Acıgöl’de gözlemlenen bir çift Tundra kazına zarar gelmemesi için milli parklar ve jandarma tarafından bölgede önlem alındı.

Birçok nadir kuş türüne ev sahipliği yapan sulak alan moloz yığını oldu
Yaşam

Birçok nadir kuş türüne ev sahipliği yapan sulak alan moloz yığını oldu

Hatay'ın Samandağ ilçesinde bulunan ve çok sayıda nadir görülen kuş türüne ev sahipliği yapan Milleyha Sulak Alanı, moloz ve çöp yığınları ile karşı karşıya.

25 YILINI DOLDURAN PERSONELLER VE EMEKLİYE AYRILAN PERSONELLER BİR ARAYA GELDİ
Bölgesel

25 YILINI DOLDURAN PERSONELLER VE EMEKLİYE AYRILAN PERSONELLER BİR ARAYA GELDİ

Burdur Merkez ve İlçe Adliyelerinde görev yapan 25 yılını doldurmuş personeller ve emekliye ayrılan personeller öğle yemeğinde buluştu. Adalet Bakanlığı tarafından gönderilen teşekkür belgeleri Adalet Komisyonunca kendilerine verildi.