Ehliyette yaş sınır şartı değiştirildi! 3 yılda bir yenilemek gerekecek!

Ehliyet sahiplerini ilgilendiren yeni düzenlemeyle birlikte artık belli bir yaşa geldikten sonra ehliyetin yenilenmesi gerekiyor. Detaylar burada...

Ehliyette yaş sınır şartı değiştirildi! 3 yılda bir yenilemek gerekecek!

Ehliyet sahiplerini ilgilendiren önemli bir düzenleme hayata geçirildi. Yeni düzenlemeyle birlikte ehliyet yaş sınırında değişiklikler yapılırken, 80 yaş üstü ehliyet yenileme hakkında da açıklamalar geldi. Bu düzenleme, milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor.

Ehliyette üst yaş sınır şartı değiştirildi! Bu yaşı dolduranlar artık araba süremeyecek - Ehliyeti olan milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir yasal düzenlemeye imza atıldığı açıklandı. Pek çok kişi ehliyette yaş sınırı için alt yaş sınırı hakkında bilgi sahibiyken aslında bazı kişiler için üst yaş sınırı da uygulandığı ortaya çıktı. Bu kişiler ehliyeti olsa da o arabaları süremeyecek...

EHLİYETTE ÜST YAŞ SINIRI KAÇ OLDU, TİCARİ ARAÇ KULLANMA YAŞI 2024 KAÇ?

Bir okurundan gelen soruyu yanıtlayan Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper ehliyette yaş sınırı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Heper "Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde taşıma işlerinde istihdam edilen şoförlerde aranacak nitelik ve şartlar:

MADDE 34–(1) Bu yönetmelik kapsamındaki taşıtları kullanan şoförlerin; a) İlgili mevzuatın öngördüğü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları, b) Büyük otobüs kullananların 26 yaşından gün almış olmaları, c) 66 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir. Ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Aralık 2023 tarihi itibariyle yayınladığı yazı ile dünyada ve ülkede korona salgını normalleşme süreciyle ticaret hacminde yaşanan artış dolayısıyla sektörde mesleki yeterlilik belgesi sahibi sürücü ihtiyacının karşılanabilmesi için geçici düzenlemeye gidildi. Ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığı yapan mesleki yeterlilik belgesi sürücüler için 66 olan yaş sınırlaması, 31 Aralık 2023’e kadar “69 yaşından gün almamış olmak” şeklinde değiştirilerek uygulamaya konuldu. Ayrıca Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremler nedeniyle sürücü eğitimlerinin olumsuz etkilenmesi sonucu sektörün ihtiyacı olan yeni sürücü arzı da yetersiz kaldı. Bu kapsamda kara yoluyla yapılan ticari taşımacılık faaliyetlerinde oluşabilecek mağduriyetin önüne geçilebilmesi için düzenlemenin süresi 2024 sonuna kadar uzatıldı. Yani okuyucum 68 yaşını doldurmuş, 69’dan gün almaya başlamış ise (üzülerek) başka iş arama tarihi gelmiş gibi görünüyor." diyerek 68 yaşını dolduran ve 69 yaşından gün alan kişilerin ticari araç süremeyeceklerini açıkladı.

EHLİYET YAŞ SINIRI YAŞLILIK! 80 YAŞ ÜSTÜ EHLİYET YENİLEME ZORUNLU MU?

65 yaşını dolduran kişiler için 3 yılda bir zorunlu ehliyet yenileme dönemi başlıyor. 80 yaşını dolduran sürücüler için ise risk arttığından dolayı bu süre 2 yıla düşürülüyor ve 2 yılda bir ehliyet yenileme işlemi yapılması isteniyor.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 2
    BEĞENMEDİM
  • 1
    ÜZÜLDÜM
  • 1
    KIZDIM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (3)

Ferudun Özgümüş

6 gün önce / 25.06.2024

Buradaki maddeyi sonuna kadar okudum yani MADDE 34–(1) yi.Burada sadece ticari araçlar şoförleri kısıtlanıyor Alttaki diğer başlıkla verilen haber sadece yorum gibi yani MADDE 34–(1)de 65 yaş üstü herkese 3 senedir bir ehliyet demiyor sadece ticari araçlar için diyor Alttaki 65 yaş üstü 80 yaş üstü herkes iki ve üç senede bir ehliyet değiştirecek lafı nereden çıktı anlamadım.Ben kanunun tümüne baktım 27 Şubat 2024 de çıkmış sadece Ticari Araç Sürücüleri den bahsediyor işin garip tarafı bu kısıtlama yeni degilki senelerden beri 65 yaş üstü ticari şoförlük yapamaz İş biraz karışık

  |   Beğenmedim 0   |   Cevapla

MELİH

23 gün önce / 08.06.2024

65 yaş çok erken yaş kimse kendisini eşini çocuğunu öldürmek ve malını parçalamak için aracına binmez ve sürmez zaten kendisini yetersiz gören kişi araca binmez bile yaşın bence 70 e çıkarılması lazım 70 80 arası 5 yılda bir yenilenmeli 80 den sonrası şahsen ben araç kullanmam kullanananlar olablir

  |   Beğenmedim 0   |   Cevapla

Can Çirişoğlu

24 gün önce / 07.06.2024

Belli bir yaş üstü kişilere yeterliliklerini tespit edecek bedensel ve akılsal sağlık raporu istenmesini anlayabilirim ancak tüm Dünyada yaşlılık dönemi alt sınırı 80'ini aşmışken 65 yaşa ehliyet yenilemeyi zorunlu kılmak vatandaşa ekstra maddi yük bindirmektir.

  |   Beğenmedim 0   |   Cevapla

İlgili Haberler

İki otomobil çarpıştı! Ehliyetsiz sürücü 4 şişiyi yaraladı!
Bölgesel

İki otomobil çarpıştı! Ehliyetsiz sürücü 4 şişiyi yaraladı!

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde meydana gelen kazada ehliyetsiz sürücünün kullandığı otomobil başka bir araçla çarpıştı. Kazada 4 kişi yaralandı.

Polis'ten göçmen kaçakçılığına darbe
3. Sayfa

Polis'ten göçmen kaçakçılığına darbe

Afyonkarahisar'da polis tarafından durdurulan bir araçta 4 yabancı uyruklu şahıs yakalandı.

Zonguldak'ta araç denetimi! Ehliyetsiz sürücüye 24 bin lira ceza
3. Sayfa

Zonguldak'ta araç denetimi! Ehliyetsiz sürücüye 24 bin lira ceza

Zonguldak’ta ticari taksi, dolmuş ve motosiklet sürücülerine yönelik uygulama yapıldı.

Derbi Sonrası Taraftarın üstüne araba süren şahıs cezayı kaptı
3. Sayfa

Derbi Sonrası Taraftarın üstüne araba süren şahıs cezayı kaptı

Pazar günü oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisi sonrası taraftarın üzerine otomobil süren sürücüyü tespit eden polis ekipleri, sürücünün ehliyetine el koyup para cezası kesti.

Alkollü sürücü: "Eylül ayında ehliyetimi almıştım, geri alacaklar sanırım"
3. Sayfa

Alkollü sürücü: "Eylül ayında ehliyetimi almıştım, geri alacaklar sanırım"

Eskişehir’de dün gece kaza yapan sürücü, ehliyetini alkolden ikinci kez kaybettiğini söyleyerek, “Yapacak bir şey yok, ikinci kez kaybettim. Önceki de alkoldendi, yine alkolden” dedi.

Ehliyetsiz Sürücü Kamyona Çarpıp Savruldu
3. Sayfa

Ehliyetsiz Sürücü Kamyona Çarpıp Savruldu

Samsun'da daha önce ehliyetsiz araç kullanmak suçundan hakkında 16 kez işlem yapılan 23 yaşındaki genç, yine ehliyetsiz olarak kullandığı aracıyla yol kenarındaki park halinde kamyona çarptığı kazadan 2 saat sonra aracında ölü bulundu.