Eti buzluktan alıp nasıl çözdürüyorsunuz? Yanlış yöntemlere karşı kasaptan uyarı

Eskişehirli kasap Kadir Şen, buzluktan alınan etin sağlıklı çözdürülmesi için buzdolabının soğutucu kısmında 1 gün bekletilmesini öneriyor.

Eti buzluktan alıp nasıl çözdürüyorsunuz? Yanlış yöntemlere karşı kasaptan uyarı

Eskişehir'de kasaplık yapan Kadir Şen, yaz aylarında buzluktan çıkartılan etlerin doğru şekilde çözdürülmesi gerektiğini belirterek, vatandaşları uyardı. Şen, etlerin mutfak tezgahında veya güneş altında çözdürülmesinin sağlığa zararlı olabileceğini vurguladı. 

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte yurt genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de hava sıcaklıkları her geçen gün yükseliyor. Sıcak havalar nedeniyle açıkta kalan gıdalar daha da çabuk bozulurken, buzluktan çıkartılan etlerin dışarıda çözdürülmesiyle ilgili konuşan kasap Kadir Şen vatandaşları uyardı. Çözünmesi için çıkartılan etlerin mutfak tezgahına konulmasının yanlış olduğunu ifade eden Şen, bazı zamanlarda bu süreci hızlandırmak için gıdanın güneşin altına konulmasının ise sağlığa zararlı durumlar meydana getirebileceğini belirtti. Etin çözünmesi için yenmeden 1 gün önce buzluktan çıkarılıp buzdolabının soğutucu tarafına konulmasını tavsiye eden kasap esnafı, tüketilmeyecek parçaların bozulmaması için buzlukta muhafaza edilmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

"Etin buzluk yerine soğutucu tarafta, yani yine buzdolabının içerisinde çözünmesi lazım"

Kasap Kadir Şen, "Malum hava sıcaklıkları yükseliyor. Dolaptan çıkarttığımız kıyma ve etler daha çabuk çözünüyor. Vatandaş buzluktan çıkan eti genellikle dışarıya çıkarır ve mutfakta çözdürmeye çalışır. Bu yanlış bir şey. Etin buzluk yerine soğutucu tarafta, yani yine buzdolabının içerisinde çözünmesi lazım. Mutfak taşına koyduğumuzda et bakteri üretmeye başlar. Dolapta çözündüğü zaman bakteri üretmez, daha sağlıklı olur. Daha hızlı çözünsün diye güneşin altına koyanlar da var ama ondan sonra et sağlıklı olmuyor, çeşitli hastalıklar geliyor. Mesela yarın et yiyeceksen bu geceden onu çıkarıp dolabın soğutucu kısmına koyman lazım. Bir gün önceden bu yapılırsa daha sağlıklı olur" dedi.

"Tüketmeyeceğimiz et mutlaka buzlukta durmalı"

Sıcak havalarda kullanılacak kadar etin buzluktan çıkartılması gerektiğine vurgu yapan Şen, "Mesela yarım kilo kıyma ve kuşbaşı et dolabın soğutucu tarafında durabilir. Burada en fazla 3-4 gün dayanırlar. Tüketmeyeceğimiz et mutlaka buzlukta durmalı. Soğutucu kısımda çok bekleyen et renk kaçırır. Bir süre sonra da kanını akıtır, kokmaya başlar. Kısacası, ihtiyacımız olan eti buzluğun dışında bekleteceğiz. Ayrıca etleri poşette değil, mümkün olduğu kadar tabağa koyup üzerine streç çekerek muhafaza edeceğiz. Etleri poşete koyduğumuz zaman daha çok bakteri üretiyor, bu da dayanma süresini azalıyor" şeklinde konuştu.

kaynak: İHA

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    KIZDIM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Türkiye'ye gelen etlerde büyük tehlike! İthalat durduruldu
Yaşam

Türkiye'ye gelen etlerde büyük tehlike! İthalat durduruldu

Mavi dil hastalığının Avrupa'da hızla yayılması, Türkiye'nin hayvan ithalatını durdurmasına neden oldu. Polonya ve Macaristan hariç tüm Avrupa ülkelerinden ithalat askıya alındı.

 Denizli'de lösemi hastalarına et dağıtımı yapıldı
Yaşam

Denizli'de lösemi hastalarına et dağıtımı yapıldı

LÖSEV Kurban Bayramında yapılan vekâleten kurban bağışları sayesinde 81 ilde, yıl boyunca hastalara ve onların ihtiyaç sahibi ailelerine et ve et ürünleri desteğini ara vermeden sürdürmeye devam ediyor.

Kilis’te Et Fiyatları Yükselirken, Vatandaşlar Balığa Yoğun İlgi Gösteriyor"
Yaşam

Kilis’te Et Fiyatları Yükselirken, Vatandaşlar Balığa Yoğun İlgi Gösteriyor"

Kilis’te kırmızı et ve tavuk fiyatlarındaki artış vatandaşların tercihini balığa yöneltti.

Kırmızı eti çok tüketenler dikkat! Riski artırıyor
Bölgesel

Kırmızı eti çok tüketenler dikkat! Riski artırıyor

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nilüfer Avcı, aşırı kırmızı et tüketiminin kolon, rektum ve prostat kanseri riskini artırabileceğini belirtiyor. Sağlıklı beslenme ve yaşam tarzının kanser riskini azaltmada önemli olduğunu ifade ediyor. Detaylar haberimizde.

Kırmızı ette fiyat düşecek mi? İthal canlı hayvan alımı etki edecek mi?
Yaşam

Kırmızı ette fiyat düşecek mi? İthal canlı hayvan alımı etki edecek mi?

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, son 15 günde kırmızı et fiyatlarında artış yaşandığını belirterek, ithal canlı hayvan etinin piyasaya girmesiyle yüzde 5 ile 10 arasında bir fiyat düşüşü beklediklerini ifade etti.

Yeni yıl öncesi kırmızı ete zam mı geliyor?
Bölgesel

Yeni yıl öncesi kırmızı ete zam mı geliyor?

Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Saruhan Yağmur, vatandaşlara ucuz ve kaliteli et yedirmeyi istediklerini belirterek, “Adana’da kırmızı ete zam yapılmadı. Yeni yıldan sonra gelen zamlara göre değerlendirme yapacağız. Fiyatların tamamını vermesi Türkiye Kasaplar Federasyonu’na aittir” dedi.