Beynimizde oluşan serebravosküler olay sonrası gerçekleşen kan beslemesinin kesintiye uğradığı veya azaldığı zaman ortaya çıkan tıbbi müdahale gerektiren bir olaydır. Bu olay iki ana inme şeklinde , (iskemik ve hemorajik inme) şeklinde gerçekleşir. İskemik inme en çok karşılaşılan inme türüdür. Beynin damarlarında daralma veya tıkanma sonucu oluşur. Azalan kan akışı iskemiye neden olur. Hemorajik inme ise daha nadir görülür ve beynimizde ki damarlarda oluşan yırtılma veya parçalanma sonucu oluşmaktadır.
Ani gelişen şiddetli baş ağrısı, gözlerin bulanık görmesi veya görme kaybı oluşması, uzuvlarda gelişen uyuşma ve his kaybı, mental bozukluk, konuşmanın bozulması, denge ve koordinasyon kaybı, karıncalanma, kuvvet kaybı gibi belirtilerdir
-Obezite - Diyabet
-Sigara ve alkol kullanımı - Hipertansiyon
-Sedanter yaşam - Kalp hastalıkları ve ritm bozuklukları
İnme (Felç) tanısı anemnez sonrası doktorlar tarafından konulmaktadır. Kranial tomografi en çok kullanılan görüntüleme yöntemidir.
Tedavide hasta ne kadar kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurursa tedavinin başarılı olma ihtimali artar. Acil müdahale önemlidir. İlk 4-5 saatte gelen hastalarda uygulanabilen damar tıkanıklığını açmaya yönelik pıhtı eritici yöntemler tedavide başarıyı etkilemektedir. Hastanede uygulanan medikal veya cerrahi tedavi sonrası fizik tedavi, konuşma terapisi, ergoterapi, psikolojik terapi, iş ve uğraşı terapisi hastanın yaşam kalitesini arttırıp, yaşama adaptasyonunu arttıran terapilerdir.
Yorumlar (0)