Her insan, istekleri ve talepleri doğrultusunda Yüce Allah'a ellerini açarak dua eder. Elleri semaya açan her müslüman Allah'tan istediği dileklerinin kabulü için dua aracılığı ile yalvarır. Vatandaşlar tarafından sık sık araştırılan Kunut Duaları okunuşu nedir? Kunut Duaları nasıl okunur? Sorularının cevaplarını sizler için derledik. İşte Kunut Duasının Türkçe ve Arapça okunuşu..
Kunut duaları, namaz kılınırken okunan dualar arasında yer alır. Yatsı namazının ardından kılınan vitir namazının son rekâtında Kunut duası 1 ve Kunut duası 2 okunur. Bu duaları okumak vaciptir.
Allâhümme innâ nesteînüke
ve nestağfirüke ve nestehdîke.
Ve nü'minü bike ve netûbü ileyke.
Ve netevekkelü aleyke
ve nüsnî aleykel-hayra küllehû neşkürüke
ve lâ nekfürük
ve nahleu ve netrükü men yefcürük.
Allahım! Sen'den yardım isteriz, günahlarımızı
bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni
isteriz. Sana inanırız, Sana tövbe ederiz. Sana güveniriz.
Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek, Sen'i hayır ile överiz.
Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkâr etmez ve onları
başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkâr eden ve Sana karşı geleni bırakırız.
Allâhümme iyyâke na'büdü
ve leke nüsallî ve nescüdü
ve ileyke nes'â ve nahfidü
nercû rahmeteke
ve nahşâ azâbeke
inne azâbeke bilküffâri mülhıg.
Allah'ım ! Biz yalnız Sana kulluk ederiz.
Namazı yalnız Sen'in için kılarız, ancak Sana secde ederiz.
Yalnız Sana koşar ve Sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya
çalışırız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz.
Azabından korkarız, şüphesiz Sen'in azabın kâfirlere ve inançsızlara ulaşır.
Namaz, en önemli ibadetlerden birisidir. Müslümanlara farz olarak buyurulan 5 vakit namaz vardır. Bunlardan birisi de yatsı namazıdır. Yatsı namazının hemen ardından kılınan vitir namazında okunan Kunut duaları da sıkça araştırılan konulardan birisi olarak dikkat çekmektedir. Kunut duaları, vitir namazının son rekâtında rükûdan önce tekbir alınarak okunur.
Kunut, kelime olarak "itaat etmek, huşû üzere bulunmak, ibadet yapmak, ayakta durmak" anlamlarını taşır. Fıkıh terimi olarak "taatte bulunmak, dua etmek ve herhangi bir şerden kurtulmak ya da hayrı elde etmek için namazda Allah'a sığınmak" demektir.
Hanefî ve Mâlikîler'e göre yalnız başına kılınan namazlarda gizli olarak okunan kunut duası cemaatle kılınan namazlarda hem imam hem de cemaat tarafından yine gizli olarak okunur. Şâfiîler ve Hanbelîler'de ise cemaatle kılınan namazlarda imam kunutu açık olarak okur, cemaat de açıktan âmin der; herhangi bir sebeple imamın sesini duyamayanlar gizlice kunutta bulunurlar. Diğer taraftan Şâfiîler ve Hanbelîler kunutta ellerin göğüs hizasına kadar kaldırılmasını da sünnet saymışlardır. Ayrıca Hanbelîler kunuttan sonra ellerini yüzlerine sürerler.
Kıtlık, salgın hastalık, düşman saldırısı gibi umumi felâket zamanlarında da kunut duası okunması fakihlerin çoğuna göre meşrûdur.
Hatta bazı fakihler kunutun sadece böyle zamanlara mahsus olduğunu söylemekte, İbn Kayyim el-Cevziyye (Zâdü'l-meʿâd, I, 273) ve Şevkânî de (Neylü'l-evṭâr, II, 384-391) bu görüşü tercih etmektedir. Bu gibi durumlarda kunutun hangi namazlarda ve nerede okunacağı da tartışılmış, Hanefî ve Hanbelîler sabah namazının farzının ikinci rek'atında, Şâfiîler ise bütün farz namazların son rek'atında rükûdan sonra yapılacağına hükmetmişlerdir.
Kunût kelime anlamı olarak "itaat, huşu, kıyam ve dua" manalarına gelir. Namazda dua etmek anlamını da kazanmıştır. Allah'ın rızasını kazanmak için namazda O'na el açmak, Allah'a sığınmak manalarına da gelir.
Ayetel Kürsi
Kunut Duaları
Sübhaneke Duası
Nasr Suresi
İnşirah Suresi
İhlas Suresi
Asr Suresi
Felak Nas Suresi
Yasin Suresi
Kadir Suresi
Fatiha Suresi
Duha Suresi
Fetih Suresi
Kevser Suresi
Kehf Suresi
Bakara Suresi
Salli Barik Duaları
Tebbet Suresi
Maun Suresi
Fil Suresi
Zilzal Suresi
Kureyş Suresi
Kalem Suresi
Şifa Duası
Rızık Duası
Dilek Duası
Nazar Duası
Yorumlar (0)