MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun’dan Tarım Bakanına iki soru önergesi
Milliyetçi Hareket Partisi Antalya Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Hilmi Durgun, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya tarım sektörünü ilgilendiren iki önemli konuda soru önergeleri yöneltti. 13 Kasım 2024 tarihli yazılı önergelerde, gübre üreticileri ve bitki koruma ürünleri bayiliği ile ilgili sorunlar ele alındı.
Gübre üreticileri ve fason üreticiler arasındaki lisans farkı
Milletvekili Durgun, ilk önergesinde gübre üreticileri ile fason üreticileri arasındaki lisans farklarının belirginleşmesi konusunu ve bu durumun sektörde enflasyona neden olduğunu vurguladı. 30 binden fazla aktif gübre tescil belgesi bulunduğunu belirten Durgun, bu durumun üretici lisansı ile fason üretici lisansı arasındaki farkların netleşmesini gerektirdiğini ifade etti. Ayrıca gübre üretiminde kalite standartlarının artırılması gerektiğine de dikkat çekti.
Durgun önergelerinde şu sorulara yer verdi:
1- Fason üretici lisansı ve üretici lisansı arasındaki farkların belirginleşmesi konusunda bakanlığınızın attığı adımlar nelerdir? Bu konu hakkında düzenleyici bir yönetmelik hazırlanması planlanmakta mıdır?
2- Fason üretimlerde ürün etiketlerine üretici firmanın bilgilerini tam ve okunaklı şekilde yazma zorunluluğu getirilmesi hakkında bakanlığınızın ne gibi çalışmaları var ve bu çalışmalar nelerdir?
3- Gübre üreticilerine ISO gibi kalite standartlarının zorunlu hale getirilmesi konusunda bakanlığınızın aldığı veya almayı planladığı tedbirler nelerdir?
4- Gübre üretim sürecini daha detaylı ve etkili şekilde düzenlemek amacıyla hazırlanmış bir yönetmelik çalışmanız mevcut mu? Varsa bu yönetmelik ne zaman yürürlüğe girecek?
MHP’li Durgun ikinci önergesinde ise Ziraat Mühendislerinin Bitki Koruma Ürünleri bayiliği ve toptancılığı sınavına tabi tutulmasının gerekliliği hakkında gelen yoğun talepleri gündeme getirdi. Ziraat Mühendisliği mezunlarının ÖSYM sınavına alınmasının anlamsız olduğunu belirten Milletvekili Durgun, bu durumun ilgili meslek gruplarının iş yükünü artırdığını dile getirdi.
Durgun ikinci soru önergesinde ise şu sorulara yer verdi:
1- Tarım ve Orman Bakanlığı ile ÖSYM arasında yapılan protokol kapsamında gerçekleştirilen Bitki Koruma Ürünleri Bayilik ve Toptancılık Sınavına Ziraat Mühendislerinin, Bitki Koruma Bölümü lisans, yüksek lisans ve hatta doktora mezunlarının da sınava tabi tutulmasının gerekçesi nedir?
2- Bitki Koruma Bölümü lisans, yüksek lisans veya doktora mezunlarının bu sınavdan muaf tutulması hakkında bakanlığınızca yapılan bir çalışma bulunmakta mıdır?
3- Ziraat Mühendislerinin uzmanlık alanı olan Bitki Koruma Ürünleri Bayilik ve Toptancılığında; başka meslek gruplarının Eczacılar, Kimya Mühendisleri, kimyagerler gibi diğer meslek gruplarının sınav yoluyla hak sahibi olmasını doğru bir uygulama olarak görüyor musunuz? Görüyorsanız, bu uygulamanın gerekçelerini açıklar mısınız?
Yorumlar (0)