İnstagram açıldı mı? İnstagram.com girişi yapılıyor mu? İnstagram ne zaman açılacak?

Instagram'a erişim engeli devam ediyor mu? İnstagram ne zaman erişime açılacak? İnstagram'ın kısıtlanma sebebi ne? BTK'nın aldığı karar sonrası kullanıcılar platforma erişemiyor. Son gelişmeler ve açıklamalar burada!

İnstagram açıldı mı? İnstagram.com girişi yapılıyor mu? İnstagram ne zaman açılacak?

Türkiye'de Instagram'a erişim engellendi. BTK, platformun katalog suçlara uymadığı gerekçesiyle erişimi kısıtladı. Bakan Uraloğlu'nun açıklamaları ve son gelişmeler haberimizde.2 Ağustos itibariyle Instagram'a girmek isteyip de erişim sağlayamayanlar konu hakkında araştırma yapmayı sürdürüyor. Peki Instagram çöktü mü? instagram'a neden girilmiyor? Instagram ne zaman açılacak?

INSTAGRAM ÇÖKTÜ MÜ, NEDEN GİRİLMİYOR?

Türkiye'de sosyal medya platformu Instagram'a erişim engellendi. Kullanıcılar, platforma erişim sağlamada sorun yaşarken 'Instagram çöktü mü?' sorusuna yanıt arıyor. Instagram'a Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişim engeli getirildi.

BAKAN URALOĞLU'NDAN SON AÇIKLAMA

Bakan Uraloğlu, "Instagram'ı Katalog suçları çerçevesinde kendilerini uyardık ancak gerekli karşılığı bulmadığımız için de bir erişim engeli getirdik."Uraloğlu, Instagram'da yaşanan erişim engeliyle ilgili, "Hassasiyetlerimiz belli, oradaki eksiklikler belli. O eksiklikleri giderildiği an 1 saat sonra kaldırmış olacağız. Herkesin kanunlara uymasını istiyoruz net olarak" ifadelerini kullanmıştı.

İHLAL ENGELİ

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) site bilgileri sorgulama sayfasında, dün itibarıyla Instagram’a erişim engeli kararı alındığı kaydedildi. Milliyet’in yetkililerden aldığı bilgiye göre BTK kararıyla uygulanan erişim engelleme; “uyuşturucuya yönlendirme”, “çocuğa karşı cinsel istismar, “intihara sevk etme”, “Atatürk aleyhine işlenen suçlar”, “yağma ve nitelikli yağma”, “soykırım suçu”, “devlete karşı savaşa tahrik” gibi suçları içine alan katalog suçlar kapsamında, Instagram paylaşımlarıyla ilgili yapılan şikayetler üzerine verildi.

HANİYE TARTIŞMASI

Erişime engelleme kararı sonrası, sosyal medyada Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, Hamas lideri İsmail Haniye’yle ilgili taziye mesajlarını engelleyen Instagram’ı kınayan açıklaması gündeme getirildi. Ancak kararın bununla ilgili olmadığı, bu nedenle bir engelleme kararı verilemeyeceği vurgulandı.

SÜREÇ UZAYABİLİR

Engelin ne zaman kaldırılacağının Instagram’ın tutumuna bağlı olduğu ifade ediliyor. Sorun yaratan içeriklerin kaldırılması halinde Instagram’a erişimin kısa sürede sağlanacağı kaydediliyor. Aksi halde, BTK’nın tedbir niteliğindeki kararın ardından, Instagram’a erişim engeliyle ilgili mahkeme kararı çıkarılması, erişim engeliyle ilgili sürecin uzaması bekleniyor.

E-TİCARET İÇİN DE ÖNEMLİ

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, Instagram’a erişimin engellenmesinin e-ticarete etkisiyle ilgili konuştu. Ekmekçi “Toplam e-ticaretin içindeki yüzde 10’luk kısım sosyal medyada yapılıyor. Günde 930 milyon TL’ye denk geliyor. Platformlara trafik oluşturan influencer’larla birlikte 1.9 milyar liralık bir hacim etkilenebilir. Birebir yok olmaz ama başka zamana veya başka bir platforma kayar” dedi. Ekmekçi, “Türkiye’de Instagram çok önemli kanallardan bir tanesi. O platformda Türkiye’de ciddi bir ekonomi dönüyor” değerlendirmesinde bulundu. (  İHA )

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan konuyla ilgili sosyal medya hesabı X'ten açıklama yaptı.

"Batılı ülkeler söz konusu olduğunda, sosyal medya platformlarının Katalog Suçlar başta olmak üzere birçok konuda hızlıca tedbir aldıklarını görüyoruz." diyen Sayan şunları söyledi;

Biz de baştan beri aynı hassasiyeti ve adil duruşu talep ediyoruz. Bu platformlar, kurallarına uydukları ülkelerde sundukları güvenli, temiz ve adil içerik mekanizmasının Türkiye'de de geçerli olmasını istiyoruz. Sağlayıcıların uyguladığı bu çifte standart, tüm dünya için ortak bir sorun.

Şöyle bir hatırlayalım; gelin ülkemizde temsilcilikler açın, insanımızın hak ihlallerinin önüne geçelim dedik. Gelmek istemediler. Kendilerine bildirilen suçlara karşı gereken adımları yerine getirmediler.

Birlikte daha temiz bir internet inşa edelim, milletimiz muhatap bulsun dedik, bir takım sanal ofislerle göstermelik işler yaptılar. Yaptığımız kanun değişiklikleri ile tüm bu arkadan dolanmaların önüne geçtik. Görüyoruz ki aynı anlayışı hala sürdürmeye çalışıyorlar.

"Bildiğimi okurum, istediğimi yayınlarım, istediğimi yayınlamam" diyorlar. Biz bunu kabul etmedik, etmeyeceğiz. Değerlerimize saygı duyan, dezenformasyonsuz, daha temiz ve güvenli bir sosyal medya tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağız.

BTK'DAN AÇIKLAMA!

BTK'dan yapılan son dakika açıklamasında, 'Instagram katalog suçlara uymadığı gerekçesiyle kapatıldı.' denildi.

INSTAGRAM'DAN HANİYE MESAJLARINA SANSÜR

31 Temmuz günü İletişim Başkanı Fahrettin Altun sosyal medya uygulaması İnstagram üzerinden İsmail Haniye'nin ölümü ile ilgili bir taziye mesajı paylaşmış, ardından İnstagram bu paylaşıma erişim engeli getirmişti. Bunun üzerine Altun, X hesabından konuya dair yaptığı açıklamasında, "Haniye'nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram'ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir” ifadelerini kullanmıştı.

Karar sonrası Türkiye'den Instagram'a erişim sağlanamıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun internet sitesinde erişim engelinin süresine ilişkin bilgi yer almıyor.

2024 yılı itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 58.3 milyon Instagram kullanıcısı bulunmaktadır. Bu rakam, ülke nüfusunun %67,8'ine tekabül etmektedir. Kullanıcıların %52,9'u erkeklerden, %47,1'i ise kadınlardan oluşmaktadır. En büyük kullanıcı grubu ise 25-34 yaş arasındaki kişilerden oluşmaktadır.

Instagram'ın başlıca özellikleri şunlardır:

Gönderiler: Fotoğraf ve video paylaşma imkanı, çeşitli filtrelerle düzenleme.

Hikayeler: 24 saat sonra kaybolan geçici içerikler.Reels: Kısa, yaratıcı videolar oluşturma ve paylaşma.

IGTV: Uzun biçimli videolar için özel bölüm.

Keşfet: İlginizi çekebilecek içerikleri keşfetme.

Doğrudan Mesajlar: Kullanıcılar arasında özel mesajlaşma.

Canlı Yayın: Canlı video yayınlama.

Mağaza: Ürün satışı ve alışveriş özellikleri.

kaynak: Milliyet

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

İnstagram geri dönüyor, Instagram ne zaman açılacak? Instagram için geri sayım
Yaşam

İnstagram geri dönüyor, Instagram ne zaman açılacak? Instagram için geri sayım

'İnstagram saat kaçta açılacak, instagram açılıyor mu?' sorularının cevabı belli oldu. Bugün yapılan toplantı sonrasında meta Türkiye'nin şartlarını kabul ederek, bizi 3. dünya ülkesi listesinden de çıkarmış oldu. Peki instagram saat kaçta açılacak? İşte cevabı...

VPN'leri kapatın, İnstagram açılıyor! İşte İnstagramın aktif olacağı saat
Yaşam

VPN'leri kapatın, İnstagram açılıyor! İşte İnstagramın aktif olacağı saat

Instagram, Türkiye'nin taleplerini kabul etti ve yeniden erişime açılıyor. Instagram bugün belirlenen saatte açılacak. İnstagram ne zaman açılacak? Detaylar için tıklayın.

İnstagram ve Roblox erişim engeli, 'İnstagram ve Roblox faşizme yol açabilir'
Yaşam

İnstagram ve Roblox erişim engeli, 'İnstagram ve Roblox faşizme yol açabilir'

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Instagram ve Roblox gibi popüler platformların çocukları dijital bağımlılığa sürükleyip, kontrolsüz içeriklerle karşı karşıya bıraktığını vurguladı. Detaylar için tıklayın.

İnstagram erişime engellendi, CHP Burdur'dan İnstagram engeli sonrası suç duyurusu
Bölgesel

İnstagram erişime engellendi, CHP Burdur'dan İnstagram engeli sonrası suç duyurusu

CHP Burdur İl Gençlik Kolları, Instagram erişim yasağı nedeniyle BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve diğer şüpheliler hakkında "görevi kötüye kullanma" ve "haberleşmenin engellenmesi" suçlarından suç duyurusunda bulundu.

Efkan Ala'dan canlı yayında Instagram açıklaması
Yaşam

Efkan Ala'dan canlı yayında Instagram açıklaması

Canlı yayında gündemi değerlendiren AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, Instagram ve Roblox'a gelen erişim yasağına ilişkin "Biz, böyle bir iletişim devriminin olduğu çağda bunları kısıtlayarak yola devam etmeyi arzu eden bir iktidar değiliz." dedi. Ala, "Ben kısa zamanda netice alacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

İnstagram sonra bir engel daha! Bir platforma daha erişim engeli getirildi
Yaşam

İnstagram sonra bir engel daha! Bir platforma daha erişim engeli getirildi

Instagram'ın ardından Roblox'a da erişim engeli geldi. 15 milyonu aşkın Türk kullanıcısı bu durumdan olumsuz etkilenecek. İmamoğlu'ndan tepki geldi.