Kooperatif Başkanları: IPARD II 5’nci Başvuru Çağrı İlanı hakkında bilgilendirildi
Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Burdur İl Koordinatörlüğü tarafından, Burdur Ticaret Borsası ev sahipliğinde, il genelindeki kooperatif başkanlarına yönelik, IPARD-2 5. Çağrı Başvuru İlanı hakkında bilgi verildi. TKDK Burdur İl Koordinatörü Mesut Yıldıran, tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlarda, süt, kırmızı et, kanatlı et ve yumurta üreten tarımsal işletmelerin destekleneceği söyledi.
Burdur Ticaret Borsası Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıya, Ak Parti Milletvekili Bayram Özçelik, Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Tarım Kredi Kooperatifleri Antalya Bölge Birliği Müdürü Yakup Kasal, İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Darcan, TKDK İl Koordinatörü Mesut Yıldıran ve kooperatif başkanları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını, slayt gösterimi ile yapan Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Burdur Ticaret Borsası’nın kuruluş amacını, borsa tescilinin ne anlama geldiğini, 2018 yılı işlem hacmi rakamlarını, ürün bazlı işlem hacmi rakam dağılımlarını, Borsa tarafından yapılan gıda yardımı, ilköğretim okulu öğrencilerine kırtasiye ve giysi yardımı ve üniversite öğrencilerine yapılan burs yardımları hakkında bilgi verdi.
Üyelerden gelen talepleri, gerek milletvekilleri gerek Bakanlık ve gerekse Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne nasıl aktarıldığı ve iletilen taleplerin nasıl karşılık bulduğunu ayrıntılı bir şekilde aktaran Gündüzalp, “Son olarak Ocak ayında, Ankara’daki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlarımızın katılımıyla gerçekleşen Türkiye Ekonomi Şurası’nda, sizlerden gelen üç temel sorunu aktarma imkanı bulduk. Bunlardan birincisi, mevsimsel fazla süt arzının Et ve Süt Kurumu tarafından alınması, ikincisi tarımsal sanayi ve hayvan çiftliklerinin kullandığı elektriğin sanayi tarifesine alınması, üçüncüsü ise çift süt ile ilgili arz ve talebin gözden geçirilerek çiğ süt alımlarındaki başlangıç ve bitiş tarihlerinin iyi ayarlanması talebimizdi” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Ekonomi Şurası’nda sadece elektrik tarife değişikliği konusuna değindiğini aktaran Gündüzalp, “Sayın Cumhurbaşkanımız, ilgili bakanlara talimatını vererek, konu hakkında en kısa sürede düzenleme yapılmasını istedi. Aradan geçen iki ay gibi bir süre zarfında, hayvancılık işletmelerinin sanayi tarifesine geçirilmesi hakkındaki durum,
Resmi Gazete’de yayınlandı. Nisan ayı başından itibaren kilowatt saati net bir şekilde belli olacak” şeklinde konuştu.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun, 16 Şubat 2019 tarihinde beşinci başvuru çağrı ilanına çıktığını aktaran TKDK İl Koordinatörü Mesut Yıldıran ise “2012 yılından bugüne IPARD Programını uygulayarak kırsal kalkınma alanında yeni bir sayfa açan TKDK, geçen yedi yıl içerisinde hepsi birbirinden değerli 358 adet projenin hayata geçirilmesine öncülük ederek, Burdur’a 174 Milyon liralık yatırım yapılmasını sağlamıştır. Bu kapsamda, 92 Milyon liralık bir bütçeyi geri ödemesiz olarak vatandaşlarımızın hizmetine sunan TKDK, projeler aracılığıyla sağladığı 726 kişilik istihdamla da kırsal kalkınmaya büyük oranda katkıda bulunmuştur” ifadelerini kullandı.
5. Çağrı İlanı kapsamında, ‘Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması’ ile ‘Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar” sektörleri kapsamında başvuruların kabul edileceğini belirten Yıldıran, “Süt ve süt ürünlerinin yanı sıra peynir altı suyunun işlenmesi ve pazarlanması, kırmızı et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kanatlı eti ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması sektörlerinden yatırım yapan vatandaşlarımız, yaklaşık 80 milyon avroluk bütçeyi kullanarak, % 50’ye varan hibelerden yararlanabilecekken; 170 milyon avroluk bütçeli süt üreten tarımsal işletmeler, kırmızı et üreten tarımsal işletmeler, kanatlı eti üreten tarımsal işletmeler ve yumurta üreten tarımsal işletmeler sektörlerinden birinden yatırımı tercih ederek, %70’e varan hibelerden faydalanabileceklerdir” şeklinde konuştu.
Öncelikle Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp’e düzenlediği toplantı için teşekkür eden AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, “Ülkemizin geleceği adına, ilerlemesi adına birçok konulara değinildi. Bundan 30-40 yıl önce tartıştığımız konulardan daha farklı bir şekilde yeni gündemler, ülkemizin geleceği adına kafa yorduğumuz projeleri, atılımları, reformları konuşmaya gayret gösteriyoruz. Bundan 20 yıl önce herhalde güneş panelleri ile ilgili bir soru gelmezdi. Enerji üzerinde de gelmezdi ama ne yapıldı, ülkemiz genelinde büyük bir atılım yapıldı. yenilenebilir sektörler devreye girdi. Bizler şimdi TKDK çağrısı ile bunları konuşuruz olduk” diye konuştu.
Hükümet tarafından yapılanların ortada olduğunu aktaran Özçelik, “Biz hizmetlerimizi daha da geliştirmek istiyoruz, verilen hibeleri daha da arttırmak istiyoruz. bizim büyüyerek zenginleşmemiz lazım. Ekonomimizin daha da güçlü olması lazım. Bunu yaptığımız takdirde, hibe oranlarının daha da arttığını göreceğiz. Onun için Sayın Cumhurbaşkanımız 2023 ve 2071hedefleri diyor.
2023’e dört yıl var. Bu dört yıl içerisinde hedeflerimizi tutturduğumuz takdirde, dünyanın sayılı 10 büyük ekonomisinin içine girmemiz lazım. Onunu için üretim yapılması gerekiyor, Türkiye’nin sorunlarını çözerek gitmesi gerek. Türkiye’nin yürüyüşünü durduracak ayak bağlarından da kurtulması gerek. Ne kadar çok güçlenirsek, o dediğimiz ayak bağlarından kurtulmaya çalışırız” ifadelerini kullandı.
Toplantı, yapılan konuşmaların ardından soru-cevap kısmıyla devam etti.
28/03/2019 Burdur Ticaret Borsası Basın Danışmanlığı
Yorumlar (0)