Erteleme hastalığı günümüzde birçok kişinin karşılaştığı yaygın bir sorundur. İşleri sürekli olarak yarına bırakmak, görevleri ötelemek veya yapılması gerekenleri sürekli ertelemek, zamanla kişinin iş ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Erteleme hastalığının arkasında yatan gerçekler nedir? Ve bu döngüyü nasıl kırabiliriz? Psikolog danışmanı Meltem İrem Ünal sizler için açıkladı.
Günlük hayatta hepimiz bazı davranışları erteleriz. Örneğin uyumadan önce kurduğumuz alarmları 5, 10 dakika aralılar ile kurup sabah uyanmamızı erteleriz. Evde yapması gereken temizlik, alışveriş veya fatura ödemeleri gibi işleri sürekli olarak ileri bir tarihe atabiliriz. Arkadaşlar ve aile üyeleriyle zaman geçirmeyi sürekli olarak başka bir tarihe planlarız ya da ben müsait olunca kesin seni arayacağım der ve o müsaitliği bir türlü sağlayamayız ya da sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve kişisel gelişimizi ilerletmek, spor yapmaya ve ya İngilizce öğrenme kurslarına bir türlü başlayamayız. Bu söylediklerimi sizlere bir yerden tanıdık gelecektir. Belki birkaçını kendinizde ya da çevrenizde yaşayanlarınız olmuştur. Gelin birlikte erteleme davranışımızın altında yatan sebeplere ve bunlar ile nasıl mücadele edeceğimize birlikte bakalım
Erteleme davranışımızı önleyebilmek için öncelikle bizi ertelemeye iten sebepleri değerlendirmemiz gerekir. Motivasyon eksikliği yaşanması ertelemeye neden olabilir. Örneğin, bir öğrenci, ders çalışmaya başlamak yerine sosyal medyada zaman geçirmeyi tercih edebilir. Ders çalışmak ile ilgi eksik bir motivasyona sebep olması sosyal medya kullanırken 5 dakika daha bakayım ya da saat başında kesin derse başlayacağım gibi geçiştirmeler ile erteleme davranışını destekler ve o ders bir türlü çalışılmaz. Zorluklarla Başa Çıkma Yeteneği Eksik Olması bazılarımız zor veya karmaşık görevlerle başa çıkmakta zorlanabiliriz ve bu nedenle o görevleri erteleyebiliriz. Başarısızlık Korkusu da erteleme davranışının altında yatan sebeplerden biridir. İnsanlar, bir görevi başaramayacaklarını düşündükleri için o göreve başlamaktan kaçınabilirler. Şimdi canım yapmak istemiyor sonra kesin yaparım dediğimiz birçok konu bununla ilgili olabilir. Erteleme davranışının altında sıklıkla yatan sebep Başlangıçta Zorlanmadır yeni başlangıçlar yapılırken her birimiz zorlanma yaşarız. yeni bir göreve başlamak görevin en zor kısımdır ve bu nedenle birçok insan görevin başlangıcını sürekli olarak ertelediği görülür. Zaman Yönetimi Eksiklik görülmesi zamanı etkili bir şekilde kullanılmamasına ve görevin ertelenmesine neden olan bir diğer sebeptir. Erteleme davranışının altında yatan son sebep. Mükemmeliyetçilik eğilimidir., Bir görevi mükemmel bir şekilde tamamlamaya çalışmak o görevi ertelenebilir hale getirir.
Erteleme alışkanlığından kurtulmak istiyorsanız. Öncelikle erteleme davranışı ile ilgili bilinçli bir farkındalık edinmeniz gerekir. Erteleme davranışını tetikleyen durumları tanıyıp etkili bir zaman yönetimi ile kendinize öncelik ve görev planlaması yapın. Yaptığınız planlamada görevi adımlara ayırın görevi adımlara ayırmak görevi kolaylaştıracağı için erteleme davranışınızın sıklığında azalmaya sebep olacaktır. Erteleme davranışınız ile ilgili farkındalık kazanmak, tetikleyicileri bulmak ve duygusal olarak ertelemenin yarattığı boğucu duygu durumundan kurtulamıyorsanız psikolojik destek almanız erteleme probleminizi çözüme kavuşturmanız için faydalı olacaktır.
Yorumlar (0)