Kışın uykuya daha fazla ihtiyaç duyabilirsiniz...

Yeni yapılan bir araştırma, insanların soğuk aylarda daha fazla uykuya ihtiyaç duyabileceğini gösterdi.

Kışın uykuya daha fazla ihtiyaç duyabilirsiniz...

Yapılan bir araştırma, kışın yataklarından çıkmakta zorlanan insanlara "tembel" denilmesini tersine çevirecek cinsten. Yeni araştırmalar, insanların soğuk aylarda daha fazla uykuya ihtiyaç duyabileceğini gösteriyor.

The Guardian'ın haberine göre, uyku çalışmalarına katılan insanlar üzerinde yapılan analizler, insanların kışın daha fazla REM (hızlı göz hareketi) uykusuna daldığını ortaya koydu.

Toplam uyku süresinin kışın yaza göre yaklaşık bir saat daha uzun olduğu görülürken, değişen ışıktan etkilenen sirkadiyen saatle doğrudan bağlantılı olduğu bilinen REM uykusunun, kışın yaza göre 30 dakika daha uzun olduğu belirtildi.

Araştırma, kesintili uyku yaşayan bir nüfusta bile, insanların kışın yaza göre daha uzun REM uykusu ve sonbaharda daha az derin uyku yaşadığını gösterdi.

Araştırmacılar, çalışmanın bulgularının sağlıklı uykuya sahip kişilerde de tekrarlanabilirse, bunun uyku alışkanlıklarının mevsime göre ayarlanması gerektiğine dair ilk kanıtı sağlayacağını dile getirdi.

Almanya'daki St Hedwig Hastanesi Uyku Kliniği'nde görevli, çalışmanın yazarlarından Dr. Dieter Kunz şunları söyledi: "Mevsimsellik bu gezegende yaşayan her canlı için geçerlidir.

Genel olarak, toplumların uyku alışkanlıklarını mevsime göre ayarlamaları veya okul ve çalışma programlarını mevsimsel uyku ihtiyaçlarına göre ayarlamaları gerekir."

REM uykusu sırasında beyin aktivitesi artar ve insanlar rüya görebilir. Normal uyku önce üç aşamalı REM dışı uykuyla başlar, ardından kısa bir REM uykusu dönemine girer.

Araştırmacılar sonuçların uyku sorunu olmayan kişilerde de doğrulanması gerektiğini kabul etmekle birlikte, mevsimsel değişiklikler sağlıklı bir popülasyonda daha da büyük olabilir.

Çalışmada bir grup bilim insanı, polisomnografi adı verilen uyku çalışmaları yapılmış 292 hastayı çalışmaya dahil etti.

Bu çalışmalar uykuyla ilgili zorluklar yaşayan hastalar üzerinde düzenli olarak yapılıyor. Bireylerin özel bir laboratuvarda çalar saat olmadan doğal bir şekilde uyumaları istendi ve uyku kalitesi, türü ve süresi de izlendi.

Uykuyu etkileyen ilaçları kullananlar, teknik hatalar ve ilk REM aşamasını atlamış olabilecekler hariç tutulduktan sonra, yeni çalışmada 188 hasta kaldı.

Bulgular Frontiers in Neuroscience dergisinde yayımlandı.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Sabahları yorgun kalkıyorsanız dikkat!
Sağlık

Sabahları yorgun kalkıyorsanız dikkat!

Uyku apnesi olan kişilerin sabah kalktığında yorgun ve uykusunu almamış hissettiklerini dile getiren uzmanlar, apnelerin en büyük tehlikesinin, hastaların gece oksijensiz kalması olduğunu söylüyor.

Uyku Bozukluğu Trafik Kazası Riskini Artırıyor
Sağlık

Uyku Bozukluğu Trafik Kazası Riskini Artırıyor

Uyku bozukluğu sonucu gelişen trafik kazalarında ölüm oranının yüzde 11.4, diğer sebeplerle olan kazalarda ise ölüm oranının yüzde 5.6 bulunduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emir Ruşen açıkladı

 “Çantalı Uyku Tulumu” Türk Patent Kurumu tarafından onaylandı
Bölgesel

“Çantalı Uyku Tulumu” Türk Patent Kurumu tarafından onaylandı

Siirt Olgunlaşma Enstitüsü’nce tasarlanan “Çantalı Uyku Tulumu” Türk Patent Kurumu tarafından onaylanarak tescil belgesi aldı.

Munzur Dağlarında kış uykusundan uyanan ayı ve dağ keçileri görüntülendi
Bölgesel

Munzur Dağlarında kış uykusundan uyanan ayı ve dağ keçileri görüntülendi

Erzincan ile Tunceli sınırında yer alan Munzur Dağlarında, kış uykusundan uyanan ayı ve nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altına alınan ve avlanması yasak olan dağ keçileri, yüksek kesimlerdeki sarp kayalıklarda beslenirken görüntülendi.

Kış Uykusundan Uyandı! Yiyecek Avına Başladı!
Yaşam

Kış Uykusundan Uyandı! Yiyecek Avına Başladı!

Erzincan’da kış uykusundan uyanan bir ayı, erimeye yüz tutan karlı arazide yiyecek ararken görüntülendi.

Kars’ta  ayılar yine görüldü
Bölgesel

Kars’ta ayılar yine görüldü

Sarıkamış’ta ayılar bu kez site arasındaki parkta görüntülendi.