Şanlıurfa

Kolay Para Kazanma Hırsı Satanı Bitirdi. Şanlıurfa’da 50 kalaycıdan geriye bir kaç usta kaldı

Şanlıurfa’da kalaycılık yapan Mustafa Ozan, 75 yıldır mesleğini sürdürmeye devam ediyor. Mesleğe başladığında Şanlıurfa’da 50 kalay dükkanı olduğunu söyleyen Ozan

 Kolay Para Kazanma Hırsı Satanı Bitirdi. Şanlıurfa’da 50 kalaycıdan geriye bir kaç usta kaldı

Son yarım asırlık süre içerisinde Şanlıurfa’da 50 kalaycıdan geriye sadece birkaç usta kaldı. 9 yaşında başladığı mesleği 75 yıldır sürdüren Mustafa Ozan, bu mesleğin insanların kolay para kazanma hevesi nedeniyle bitme noktasına geldiğini söyledi.
Şanlıurfa’da kalaycılık yapan Mustafa Ozan, 75 yıldır mesleğini sürdürmeye devam ediyor. Mesleğe başladığında Şanlıurfa’da 50 kalay dükkanı olduğunu söyleyen Ozan, insanların kolay para kazanmanın peşine düştüğünü ve bu nedenle geriye sadece birkaç ustanın kaldığını belirtti.
Şanlıurfa’nın son kalaycı ustalarından olan Mustafa Ozan,’’1939 doğumluyum. 75 yıldır bu işi yapıyorum. Bu işi yapmak çok zor. Burası çok çetin ama öğrenmişiz, bırakamadık. Bu meslekten ekmek yiyoruz. Eğer inkar edersem günaha girerim. Ben yapmasam o yapmasan kim yapacak. Bu beşeriyete hizmettir” dedi.

"Kolay para kazanma peşindeler"
Kolay para kazanma derdinde olan insanların böyle zor işleri yapmadıklarını söyleyen Ozan, “Herkesin kendi işini yapması gerekiyor ama şu anda insanlar kolay işe kaçıyor, kolay para kazanma peşindeler. Böyle zora gelmezler. Bak buna kimse dayanamaz. Eskiden memleketimizde 50 dükkan vardı. Eski kalay ustaları hem dışarı, köylere çıkardı hem de şehirde kalaycılık yapardı ama onlar da rahmete kavuştu” ifadelerini kullandı.

"Lokantalar bakıra dönüyor"
Porselen tabak kullanan lokantaların artık bakıra dönmeye başladığını söyleyen Ozan, “Alüminyum çıktı, çelik çıktı bakırı bıraktılar, pişman oldular. Sattılar 5 kağıda, şimdi alıyorlar 100 kağıda. Şimdi bütün lokantalarda bakır tabaklar var, daha sağlam ve daha sıhhatli. Senede bir kez kalaylarsan ne kırılma olur ne dökülme ama çanak öyle değil, kırılır, dökülür. Eskiden öyle başıboş gezmek yoktu. Sabah dükkana giderdik, akşam da kahve, sigara, yaramazlarla gezmek yasaktı ama şimdi öğretmenleri bile bir söz söyleyemiyor. Hemen bıçak ve tabanca çekiyorlar. Bu daha da ilerler. Bu mesleği sen gelmesen ben gelmesem kim yapacak’’ diye konuştu.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

“Çocuklarım bile bu mesleği merak edip yapmıyor”
Yaşam

“Çocuklarım bile bu mesleği merak edip yapmıyor”

Unutulmaya yüz tutmuş ‘kalaycılık’ mesleğinin Van’daki son temsilcisi İzzettin Şahin, 25 yıldır sürdürdüğü mesleğini tüm zorluklara rağmen devam ettiriyor.

Uzm. Dr. Ayşegül Kalaycı hasta kabulüne başladı
Bölgesel

Uzm. Dr. Ayşegül Kalaycı hasta kabulüne başladı

Ağlasun Devlet Hastanesi'ne atanan Aile Hekimi Uzmanı Uzm. Dr. Ayşegül Kalaycı hastanede hasta kabulüne başladı. İşte detaylar...

Gaziantep’te 60 yıldır 10 metrekarelik dükkanda Kalaycılık yapıyor
Bölgesel

Gaziantep’te 60 yıldır 10 metrekarelik dükkanda Kalaycılık yapıyor

Gaziantep’te yaşayan 73 yaşındaki Cahit Çalı, 60 yıldır 10 metrekarelik dükkanında dünyanın en eski meslekleri arasında yer alan bakır kalaylama işini icra ediyor.

Öğretmenlerden kalaycılık mesleğine destek
Yaşam

Öğretmenlerden kalaycılık mesleğine destek

Muğla’da öğretmenlerin kültür, tarih, sanat, spor ve doğa etkinlikleriyle iletişim ve etkileşimlerini artırmayı amaçlayan Öğretmen Etkileşim Günleri çerçevesinde, Kavaklıdere’de “Bakırcılık Atölyesi” etkinliği düzenlendi.

Yarım asırdır kalaycılık yapan usta çırak bulamıyor
Bölgesel

Yarım asırdır kalaycılık yapan usta çırak bulamıyor

Bitlis’te 50 yıldır kalaycılık yaparak 12 çocuk büyüten Alaattin Gücüm, şimdilerde yetiştirecek çırak bulamadığını söyledi. işte detaylar..

BAİB Maden Sektörü İstişare Toplantısı’ gerçekleşti
İş Dünyası

BAİB Maden Sektörü İstişare Toplantısı’ gerçekleşti

Batı Akdeniz’den en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektör olma özelliğine sahip olan mermer sektörünün güncel durumu, sorunları, çözüm önerileri ve ihracatını artırmaya yönelik çalışmaların ele alındığı ‘Maden Sektörü İstişare Toplantısı’ gerçekleşti.