Osman Oktay Ankara

AÇLIKLA TERBİYE ALLAH’IN İŞİDİR, YÖNETENLERİN GÖREVİ İNSANLARI AÇ VE AÇIKTA BIRAKMAMAKTIR

Osman Oktay'ın "AÇLIKLA TERBİYE ALLAH’IN İŞİDİR, YÖNETENLERİN GÖREVİ İNSANLARI AÇ VE AÇIKTA BIRAKMAMAKTIR" adlı köşe yazısı.

Osman Oktay Ankara

 Cumhurbaşkanı’nın bir toplantıda Bakara Suresi 155. Ayet’te buyurulan “Açlık ve yoklukla sınanma” konusunu dillendirmesi çok konuşulup tartışılınca bir defa daha anlaşıldı ki, başta “dindar” geçinenler olmak üzere milletimiz gerçekten de din cahilidir. Piyasada bulunan ve inceleme imkânı bulduğum elli civarındaki mealde yer alan; vaazlarda, hutbelerde 15 asırdan beri söylenegelen bu ayetin sanki yeni bir vahiy gelmiş gibi algılanması başka nasıl izah edilebilir? 

Hele de kendilerini “dindar” olarak vasıflandıran karnı tok sırtı peklerin, bu ayetten haberleri yokmuş gibi kendi üzerlerine kondurmadan sıkıntı içinde olanlara “Ya, gördünüz mü Allah ne diyor? Sabredeceksiniz” dercesine mallarına mal, maaşlarına maaş, hırslarına hırs katmaya devam etmelerine ne denir?

Mesela Cumhurbaşkanı millete o Ayeti hatırlatırken aile boyu makam ve mevki verdiği Kavakçılar, Sayanlar ve benzerlerini, siyaseten avantaj sağlama düşüncesiyle yaptığı görevlendirmeleri, Yönetim Kurulu atamalarını, birkaç yerden maaş bağlananları hatırlamış mıdır bilmiyorum. Bu ayet gündeme geldikten sonra birkaç yerde Yönetim Kurulu üyeliği olan, üç beş yerden “Hakkı Huzur” adı altında “Sorma Ver” parası alanlar o haklarından feragat etmişler midir, onu da bilmiyorum! Çünkü bu ayetten onların da alacakları dersler vardır.

Bu Ayet okunurken “İtibardan tasarruf olmaz” sözü ile lüks, israf ve şatafat içinde yaşayanlar, yaşananlar da akıllardan geçmiş midir acaba? Hele de “Müşteri garantili” ve dahi “Döviz kuru ödemeli” yaptırılıp taahhüt edilen ama müşteri sayısının üçte birine, dörtte birine bile ulaşılamayan tesisler yüzünden millete yüklenen yükün kat be kat artmasının vebali, sorumluluğu düşünülmüş müdür?

Söz konusu edilen Bakara Suresi’nin 153, 154, 155, 156 ve 157. Ayetlerinin, Müslümanların Bedir ve Uhud savaşlarında çektikleri sıkıntılar üzerine bir teselli olarak gönderildiği rivayet edilmektedir. O zamanki şartlar başka günümüzdeki şartlar daha başkadır. Bu ayetler elbette günümüz insanlarına da hitap etmektedir ve alacağımız dersler vardır. Ancak yönetimin hatalarından, zafiyetlerinden doğan sıkıntıların yönetilenler tarafından çekilmesi ve yukarıda verdiğimiz haksız uygulamalar ortada iken onlara “Sabır” tavsiye edilmesi kabul edilemez.

“Açlık ve yoklukla sınanma”, elde olmayan sebeplerle ve çaresizlik içinde o duruma düşenler içindir. Kısacası söz konusu ayetin asıl muhatapları iş arayıp bulamayan, haksızlığa, adaletsizliğe uğrayıp mağdur olan, ailesini, çoluk çocuğunu açta, açıkta bırakmamak için uğraşıp didinen ama başaramayınca çalıp çırpmayarak haksız kazanç elde etmeye yeltenmeyen kişilerdir.  

Oysa günümüzde haksızlık ve adaletsizlikler ayyuka çıkmış durumdadır. Türedi zenginler, hak etmedikleri makamlara gelen/getirilen insanlar ortada dururken bütün iyi niyetlerine, gayretlerine rağmen hayatın sillesini yiyen insanlara “Sabır” tavsiye etmek olacak iş değildir. Onlara sabır tavsiye edenler ve işi Allah’a havale edip Ayet okuyanlar öncelikle kendi durumlarını ve sorumluluklarını sorgulamak zorundadırlar.

Allah’ın emirleri/naslar… Hepsine inanır ve uyarız; Amenna ve Saddakna! Bakara Suresi’nin her bir ayetinin olduğu gibi gündeme getirilen 155. Ayet de başımızın tacıdır. Ancak yakın geçmişte “Bakara makara, takara tukara diyerek her Cuma bir ayet sallıyorum” diyen biri vardı. Kendisi ört bas etmeye çalışsa da telefonun karşısındaki muhatabı olan gazeteci o diyaloğu dürüstçe kabul etmişti. Ama ne oldu? Önceden de Bakanlık, Danışmanlık gibi üst görevlerle taltif edilen o kişi, meşhur dolandırıcı ve rüşvetçi Rıza Zarraf’ın listesinde adı geçip yıpranınca hakkında işlem yapılmak yerine yine taltif edilerek Çekya’ya Prag Büyükelçisi olarak atandı. Bakara Suresi’nin tamamı ve dolayısı ile Kur’an-ı Kerim’in bütünü ile alay etmesine rağmen ödüllendirilip 10 BİN DOLAR (Yaklaşık 140.000TL) maaşa bağlanırken garibanlara 155. Ayeti hatırlatıp sabır tavsiye etmenin dindeki yeri nedir acaba?

“İktidarın fetvacısı” olarak nam salan Hayrettin Karaman ve dahi siyasetin emrinde olduğunu her fırsatta açık eden Diyanet İşleri Başkanı bu konuda niye sessiz kalmaktadırlar? Ayrıca, Kur’an-ı Kerim’le, Allah’ın ayetleri ile alay etmenin şer’an ve yürürlükteki yasalarımıza göre müeyyidesi nedir?  Peygamberimiz zamanında Kur’an-ı Kerim’le alay eden birinin akıbeti ne olurdu? Hadi, cevap verin bakalım!

Hz. Ömer siyasilerimizin ve özellikle mevcut iktidar mensuplarının dilinden hiç düşmez ama nedense devamlı örnek verdikleri Halife’nin yolundan gitmezler. O’nun gibi adil olmazlar, olamazlar. Hele de atadığı valilere verdiği öğütlerden haberleri bile yoktur. Hz. Ömer, atadığı valilerine özetle şu direktifleri veriyor:

“Kim, ne için gelirse gelsin aracısız olarak size ulaşıp derdini anlatacak. Asla şaşaalı elbiseler giymeyecek, lüks bineklere binmeyeceksiniz, yönettiklerinizden farklı olmayacaksınız. Maaşınızla yetinecek, Beytülmal’a el uzatmayacaksınız. Ne yaptınız, ne yaşadınız ve neye şahit olmuşsanız her şeyi kayıt altına alacaksınız!” Kısacası, “İtibardan tasarruf olmaz” deyip har vurup harman savurmayacak, sonra da millete nasihat edip sabır dilemeyeceksiniz!

 Evet… “Açlık ve yoklukla sınanma”, elde olmayan sebeplerle ve çaresizlik içinde o duruma düşenler içindir. Kısacası, söz konusu ayetin asıl muhatapları iş arayıp bulamayan, haksızlığa, adaletsizliğe uğrayıp mağdur olan, ailesini, çoluk çocuğunu açta, açıkta bırakmamak için uğraşıp didinen ama başaramayınca çalıp çırpmayan, haksız kazanç elde etmeye yeltenmeyen kişilerdir ve onlar açlık ve yoklukla sınandıkları halde sabredip Allah’tan ümitlerini kesmedikleri için mükâfatlandırılacaklardır. 

Bununla birlikte yönetenlerin görevi ise onlara sabır dileyip şükretmeyi öğretmek yerine aç ve açıkta kalmamalarını sağlamaktır. Bunun için de Allah’ın buyruklarını özümseyip “Açları doyurdum, çıplakları giydirdim” diyen Bilge Kağan’ı doğru anlamak gerekir.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Osman Oktay Ankara Diğer Yazıları

06
ŞUBAT

2023

Sen yerinde rahat uyu Nilüfer Hanım( Bir ülküdaşın ardından)

Osman Oktay'ın 'Sen yerinde rahat uyu Nilüfer Hanım( Bir ülküdaşın ardından)' adlı köşe yazısı Devamı

12
ARALIK

2021

AÇLIKLA TERBİYE ALLAH’IN İŞİDİR, YÖNETENLERİN GÖREVİ İNSANLARI AÇ VE AÇIKTA BIRAKMAMAKTIR

Osman Oktay'ın "AÇLIKLA TERBİYE ALLAH’IN İŞİDİR, YÖNETENLERİN GÖREVİ İNSANLARI AÇ VE AÇIKTA BIRAKMAMAKTIR" adlı köşe yazısı. Devamı

İlgili Haberler

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Ramazan Bayramı Hutbesi! Birlik, Beraberlik ve Kardeşlik Mesajı
Yaşam

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Ramazan Bayramı Hutbesi! Birlik, Beraberlik ve Kardeşlik Mesajı

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 10 Nisan 2024 tarihinde tüm camilerde okunacak Ramazan Bayramı hutbesi "Birlik, Beraberlik ve Kardeşlik Günleri" teması üzerine hazırlandı. Hutbede, bayramların önemi, birlik ve beraberlik mesajı ve Filistin'deki mazlumların durumu vurgulandı.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş ve Vali Aksoy şehidin evini ziyarette bulundu
Yaşam

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş ve Vali Aksoy şehidin evini ziyarette bulundu

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde şehit olan Sözleşmeli Er Muhammed Tunahan Evcin’in evine taziye ziyaretinde bulundu.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş  Değerler Eğitimi Programı'nda konuştu
Etkinlik

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş Değerler Eğitimi Programı'nda konuştu

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Dinimizin şefkat ve merhamet iklimiyle, medeniyetimizin ilim ve irfan dünyasıyla, kültürümüzün sanat ve estetik boyutuyla erken yaşta tanışan çocuklarımız, gençlerimiz geleceğe daha güvenle yürüyecektir” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kudüs Üniversitesi Rektörü Kishek’i ile bir araya geldi
Yaşam

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kudüs Üniversitesi Rektörü Kishek’i ile bir araya geldi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kudüs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İmad Abu Kishek ve Kudüs Üniversitesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yasir Yanılmaz’ı kabul etti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: “Dedelerinizi öldürenlerin intikamını neden Müslümanlardan alıyorsunuz”
Bölgesel

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: “Dedelerinizi öldürenlerin intikamını neden Müslümanlardan alıyorsunuz”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Peygamber varisleri olarak Peygamber Efendimizin (Sallallahü teala aleyhi ve sellelm) bıraktığı yerden biz devam ettireceğiz. Biz bu davayı toplumlara, insanlara ulaştıracağız” dedi.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Doğan,  son yolculuğuna uğurlandı
Bölgesel

Eski Diyanet İşleri Başkanı Doğan, son yolculuğuna uğurlandı

Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Eski Diyanet İşleri Başkanı ve İslami İlimleri Araştırma ve Yayma Vakfı (İSİLAY) Mütevelli Heyeti Başkanı Lütfi Doğan için Hacı Bayram Veli Camii’nde cenaze namazı kılındı.