Taceddin Akbaş

Burdur jandarması 'Takdire Şayan' çalışmalar yapıyor

Taceddin Akbaş'ın 'BURDUR JANDARMASI ‘TAKDÎRE ŞÂYAN’ ÇALIŞMALAR YAPIYOR' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Bütün sınıflara veya askerlere aynı olsa da kendim başta olmak üzere aile bireylerimin tamamına yakını vatânî görevlerini jandarma olarak yaptıkları için olsa gerek, benim jandarmaya karşı ayrı bir tutkum, sevgim, saygım ve sempatim var… O nedenle, kâht-ı rical de ve eski bir belde jandarma asayiş Karakol Komutanı ve nahiye karakol komutan vekili olmanın yanında yarım asırlık ta bir gazeteci olarak ülkedeki ve ilimizdeki tüm gelişmeleri olduğu gibi Burdur polisinin, zabıtasının ve Jandarmasının çalışmalarını da yakından izliyorum… Meselâ bu hafta Jandarma tarafından ve Valilik aracılığıyla yayınlanan basın bildirilerinin bazılarında (Burdur’da Jandarmanın Uyuşturucu Operasyonunda 14 şüpheli yakalandı, 4 kişi tutuklandı… Burdur’da Jandarma Operasyonunda Roma Dönemine Ait 36 Tarihi Eser Ele Geçirildi... Burdur’da Jandarma Ekipleri 26 Düzensiz Göçmeni Yakaladı… Burdur’da Jandarmanın tespitleri sonunda yasa dışı faaliyet gösteren ve bahis oynatan 457 internet sitesi kapatıldı, 2 kişi hakkında adlî çalışma başlatıldı… Burdur Jandarması Asayiş Uygulamasında farklı Suçlardan Aranan 5 Kişiyi Yakalayarak Adli Mercilere Teslim Etti… Burdur jandarması ‘Güvenli Okul Yolu Uygulaması’ başlattı…) deniliyor! Bütün bunlar da jandarmanın yoğun ama sistemli ve başarılı bir çalışma içinde olduğunu gösteriyor.

JANDARMANIN ‘İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NA BAĞLANMASI ÇOK İSÂBETLİ OLMUŞTUR

İlgilenenlerin ya da ilgililerin bildikleri gibi, Dönemin Hükümeti 2016 yılında ve 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2803 Jandarma Teşkilât, Görev ve Yetkileri Kanunun 4. maddesinde bir değişiklik yapmış ve Jandarma Genel Komutanlığı’nı Genel Kurmay Başkanlığı’na bağlı olmaktan çıkararak direkt olarak İçişleri Başkanlığına bağlamış; 2016 yılında da Jandarma Okullar Komutanlığı lâğvedilerek Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi kurulmuştu… Ki, yine ilgilenenlerin ya da ilgililerin hatırlayacakları gibi, Jandarma eskiden, kısmen Genelkurmay Başkanlığı’na, kısmen Millî Savunma Bakanlığı’na, kısmen de İçişleri Bakanlığı’na, (ayrıca adlî konularda savcılıklara) bağlı idi… Dolayısıyla da bu hal jandarmanın etki ve yetki alanlarında bazen karmaşaya ya da kargaşaya ve olaylara müdahale etme konusunda gecikmelere neden olabiliyordu! Şimdi ise direkt olarak ve sadece İçişleri Bakanlığı’na ve İllerde Valilere, ilçelerde ise kaymakamlara bağlanan Jandarma Komutanlıkları, jandarma bölgesi dışında da bazı olaylara müdahale edebiliyorlar, dolayısıyla da hem polislere yardımcı oluyorlar hem de polis teşkilâtına güç kuvvet veriyorlar…

JANDARMA SINIFININ HAVASI BAMBAŞKADIR!

Bizler zorunlu askerliğimizi 20 ayda tamamladık ama bizden önceki ve diğer sınıflardaki ağabeylerimiz 24 ay askerlik yaparlarken, jandarmalar 30 ay, yani jandarmalar diğer sınıflardan 6 ay daha fazla askerlik yapıyorlardı! Böyle olmasına rağmen birçok kişi askerliğini jandarma olarak yapmak isterdi. Ayrıca yine bizden önceki dönemlerde ‘Gönüllü Jandarma’ diye bir tercih hakkı vardı ve birçok kişi 6 ay fazladan askerlik yapmayı göze alarak jandarma sınıfını tercih ediyordu! Yani şimdi çok şey değişti ama bizim dönemimizde ve sahil illerde yaşayan gençler denizci olmayı tercih ettikleri ve gelede de öyle yapıldıkları gibi, genelde Anadolu, özelde de kırsal kesimde yaşayan gençlerde jandarma sınıfını tercih ediyorlardı…

JANDARMA ‘BİRZAMANLAR’ DİPÇİKLE ANILIYORDU SON ZAMANLARDA İSE ‘BAŞARILARIYLA’ ANILIYOR!

Bizden önceki dönemler ayrı, bizim dönemde bile jandarma denilince insanların aklına dipçik geliyordu! Ki, Konya Merkez Stadında Konyaspor ile Ispartaspor müsabakasının sonunda seyirciler sahaya inerek kavga etmeye, dövüşmeye başlamışlar, polis sayısı yetersiz olduğu için de jandarma olarak bizler devreye girmiş ve kavga eden seyircileri ayırabilmek için dipçik kullanmak zorunda kalmıştık… Fakat, jandarma son yıllarda sahip olduğu araç gereç ve aldığı eğitim dolayısıyla dipçiğiyle değil, kanunsuzlara karşı yaptığı başarılı operasyonlarıyla ve çalışmalarıyla, mücadeleleriyle gündeme geliyor, dolayısıyla da halkımız tarafından sevilip sayılıyor.

Ki, jandarma eskiden suçlular üzerinden delile giderdi, şimdi ise deliller üzerinden suça-suçluya gidiyor, bu durum da birçok haksızlığın, yolsuzluğun ve işkencenin önlenmesine neden olduğu gibi zamandan da tasarrufa katkı sağlıyor!

JANDARMA UZMANLAŞTIKÇA KANUNSUZLAR! USTALAŞMAYA ÇALIŞIYORLAR! FAKAT YİNE DE EMELLERİNE ULAŞAMADAN ENSELENİYORLAR

Demem o ki; Ülke genelini fazla bilmiyorum ama ilimizde görev yapan jandarmalar başlarındaki en yüksek rütbeli subayından-komutanından rütbesiz erine varıncaya kadar tamamı kılık kıyafetleriyle, hal ve hareketleriyle ve tabii ki görevlerindeki üstün başarılarıyla askerliğin şerefine şeref, jandarmalığın onuruna onur katıyorlar… O nedenle ben genelde tüm askerlerimizi-Mehmetçiklerimizi ve komutanlarımızı, özelde de Burdur’da görev yapan jandarmalarımızı erinden en yüksek subayına-komutanına varıncaya kadar tamamını yürekten kutluyor, başarılarının artarak devam etmesiyle birlikte hepsine kazasız belâsız günler diliyor, herkese ‘jandarmalı’ saygılar sunuyorum… Ve bu günkü yazımı ‘çok sevdiğim’ Jandarma Marşıyla noktalamak istiyorum:
GÜZEL YURDUMUN GÜVENLİĞİ EMÂNETTİR BİZLERE,
JANDARMADIR ULAŞTIRAN ADÂLETİ HER YERE,
HAKSIZLIKLA SAVAŞIR, KÖTÜLÜĞÜ BOĞARIZ,
EN KARANLIK KÖŞELERDE GÜNEŞ GİBİ DOĞARIZ…
ALNIMIZDA PARILDAYAN ŞEREF VE ŞAN ARMASI,
KAHRAMANLAR KAHRAMINI, YILMAZ TÜRK JANDARMASI.
YÜCE DAĞLAR ÖNÜMÜZDE SIRA SIRA UZANIR,
EN SARP KAYA, COŞKUN IRMAK BİZİ YAKINDAN TANIR!
TÜRK’ÜNDÜR BU GÜRLEYEN SES, BU ŞAHLANAN FIRTINA,
KORKUSUZ BİR ORDU KATTI, JANDARMA BU VATANA…
ALNIMIZDA PARILDAYAN ŞEREF VE ŞAN ARMASI,
KAHRAMANLAR KAHRAMANI, YILMAZ TÜRK JANDARMASI:

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

02
MAYIS

2024

'Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri

Taceddin Akbaş'ın ''Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri' adlı köşe yazısı Devamı

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Şehit Mustafa Şen göz yaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandı
Bölgesel

Şehit Mustafa Şen göz yaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandı

Şırnak’ta devriye görevi sırasında meydana gelen trafik kazasında şehit olan Jandarma Asb. Çvş. Mustafa Şen’in (23) cenazesi memleketi Antalya’da defnedildi.

Manisa'da Gümrük Kaçağı Operasyonu
3. Sayfa

Manisa'da Gümrük Kaçağı Operasyonu

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde jandarma ekiplerince yapılan operasyonda, gümrük kaçağı 15 adet cep telefonu ele geçirildi.

 Bucak İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Alperen Çatlı'dan Başkan Delen'e ziyaret
Bölgesel

Bucak İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Alperen Çatlı'dan Başkan Delen'e ziyaret

Bucak İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Alperen Çatlı Kocaaliler Belediye Başkanı Ilyas Delen'i ziyaret ederek, gösterdiği özverili çalışmalardan dolayı teşekkürlerini iletti.

Sahilden Dumanlar Yükseldi! Jandarmadan dronlu kontrol
Bölgesel

Sahilden Dumanlar Yükseldi! Jandarmadan dronlu kontrol

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki bir sahilden dumanlar yükselmesi jandarma ve itfaiye ekiplerini alarma geçirdi. Olay yerinin kumluk alan olup araç girişinin zor olması nedeniyle jandarmanın dron ile yaptığı kontrolde dumanın yakılan çöplerden çıktığı belirlendi.

Adana'da Aranan Şahıslar Jandarmadan Kaçamadı!
3. Sayfa

Adana'da Aranan Şahıslar Jandarmadan Kaçamadı!

Adana'da çeşitli suçlardan aranan 10 hükümlü jandarma ekiplerince yakalanarak cezaevine gönderildi.

Şehit babası Cemil Akman son yolculuğuna uğurlandı
Bölgesel

Şehit babası Cemil Akman son yolculuğuna uğurlandı

Siirt’in Eruh ilçesinde 20 Nisan 1993 tarihinde şehit olan jandarma er Adem Akman’ın babası Cemil Akman, oğlunun şehadete yürüdüğü gün 20 Nisan'da hayatını kaybetti. Cemil Akman, şehit oğlunun yanına defnedildi.