Taceddin Akbaş

CHP YALNIZ GENEL BAŞKANINI DEĞİL İDEOLOJİSİNİ DE GÖZDEN GEÇİRMELİ

Taceddin Akbaş'ın 'CHP YALNIZ GENEL BAŞKANINI DEĞİL İDEOLOJİSİNİ DE GÖZDEN GEÇİRMELİ' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Bugünkü yazımın başlığı bana değil, Rize’nin Fındıklı İlçesinin CHP’li Belediye Başkanı Ercüment Cervatoğlu’na ait! Yani Partisinin Genel Merkezinde, basına ve halka kapalı bir şekilde yapılan Toplantı da konuşan Cervatoğlu “Ben ilçem de yüzde 60’la Başkan seçildim. Ve partimiz 46 yıl aradan sonra Rize’den milletvekili çıkardı… Bu toplantı daha önce yapılmalıydı. Bütün bunları konuşmamız gerekiyordu… Yenildik siz de kabul edin. ‘Siz iki kişiden birinin oyunu aldığınızı’ söylüyorsunuz. Ama biz sokakta yüzde 3’lük parti moraliyle yürüyor ve geziyoruz. Değişim kaçınılmaz. Değişimin kendisi ideolojik ve politik olmalıdır. Lider dâhil ideolojimizde de değişiklik yapılmalıdır…” demişti!
Cervatoğlu iyi demiş, güzel demiş, çok doğru, çok yerinde ve tam zamanında bir teklifte bulunarak ‘Partimizin sadece Genel Başkanını veya Yönetimini değiştirmek yetmez! Aynı zaman da ideolojimizi de değiştirmeliyiz…’ demiş. Değilse ‘sittin sene iktidar olamayız…’ demiş-demek istemiş!
Cervatoğlu bence çok doğru söylemiş… Çünkü hemen herkesin bildiği gibi Atatürk tarafından ve 9 Eylül 1923 tarihinde kurulan, dolayısıyla da Cumhuriyetle yaşıt olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ‘cumhuriyetçilik, lâiklik, milliyetçilik, devletçilik, halkçılık ve inkılapçılık’ gibi değiştirilmesi mümkün olmayan, hattâ değiştirilmesi teklif dahî edilemeyen 6 ilkesi ve bu ilkelere bağlı 6 oku var! Ve Partinin ilkelerini veya ‘6 okunu’ değişik şekilde yorumlayanlar var ama ben işin o tarafını değil, Parti’nin ideolojik yönünü ve günümüzdeki uygulamasını yorumlamak, yorumlamaya geçmeden öncede ideolojinin kısa bir tarifini yapmak istiyorum:
Şöyle ki; sözlük veya lügatler ideolojiyi ‘‘düşünbilimsel, toplumsal ya da sosyal bir öğreti oluşturan, ülkü olarak ta benimsenebilen, kişi ve kurumların davranışına yön veren düşünceler bütünü…” olarak tarif ediyor!
YENİ CHP’DE ESKİ CHP’NİN İLKELERİNDEN ESER YOK!
Doğrudur ya da değildir, iyidir veya kötüdür ama eski CHP’nin 6 oku ayrıca tartışılır ama bugünkü CHP’de, eski CHP’nin anayasası durumunda olan cumhuriyetçilikten, lâiklikten, milliyetçilikten, devletçilikten, halkçılıktan ve inkılapçılıktan eser yok! Çünkü 13-14 kez kaybettiği seçimler konusu ayrı, sağdan soldan ve sayıları 6-7’yi geçen birçok partinin desteğini almasına rağmen 14 ve 28 Mayıs tarihinde yapılan her iki seçimi de kaybeden CHP yönetimi, Partilerinin ilkeleri yerine 6 oka sımsıkı sarılıyor! Bunun bilincinde, fevkinde veya farkında olan gerçek CHP’lilerden ya da Halk Partililerden veya sosyal demokratlardan bazıları açıktan, bazıları gönüllerinden partinin ilkelerinin ya da 6 okunun yeniden gözden geçirilmesini istiyorlar… Ama bence en yerinde isteği ve en cesur atağı Rize/Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Cervatoğlu yapmış ve Ercüment Bey, Partisinin en yetkili ve etli Kurulunun toplantısında ve Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gözlerinin içine baka baka ve kulaklarını çınlata çınlata dillendirmiş ve ‘Partimizdeki değişimin kendisi hem ideolojik, hem de politik olmalıdır…’ demiş.
Cervatoğlu’nun partisindeki ideolojik ve politik değişimden asıl kastı veya gerçek niyeti nedir onu bilmiyorum ama ben ‘şu anki Cumhuriyet Halk Partisi yöneticileri, Partilerinin 6 oklarını halkın üzerinden çekip kendilerine çevirmeliler!’ diye düşünüyorum ve açıklamasını da şu şekilde yapmak istiyorum:
DÜNÜN GÜNEŞİYLE BUGÜNÜN ÇAMAŞIRI KURUTULAMAZ!
Başta Ekrem İmamoğlu olmak üzere ‘Değişmeyen tek şey değişimdir’ diyen birçok CHP’li, bir asır öncesinin şartlarına göre konulmuş olan ilkelere açıktan değinemedikleri gibi, yıllardır Partilerinin genel merkezine konuşlanmış olan ağabeylere ve ablalara da bir şey diyemiyorlar, deseler bile seslerini yükseltemiyorlar… Yükseltenler de ya Partiden ihraç ediliyorlar, ya da kızağa çekiliyorlar! Ancak bir ilçe halkının yüzde 60’ının oy desteğini alarak Belediye Başkanı seçilen ve İlinden 46 yıl aradan sonra bir milletvekili seçilmesine vesile olan Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Cervatoğlu gibi akıllı insaflı, öngörülü ve aynı zamanda cesur da olan bir CHP’li çıkıyor, ‘Partimiz sadece Genel Başkanını veya Yönetimini değil, ideolojisini ve politikasını da değiştirmeli!’ diyor amma velâkin bu konu da Genel Başkan dâhil CHP’nin hiçbir etkili ve yetkili isminden ses soluk çıkmıyor… Çünkü onlar mevzi kaybetmek istemiyor ve bulundukları yeri muhafaza etmekle yetiniyorlar! Ki, bazı partililer partilerinin ilkelerini veya 6 okunu âdetâ nasla, vahiyle. âyetle hadisle belirlenmiş veya gökten zembille inmiş gibi görüyorlar! Dolayısıyla altı okunda, ilkelerinde noktasına virgülüne dahî dokunulmasını istemiyorlar…
Kısacası ve açıkçası; bazı partililer veya sosyal demokratlar veya solcu reformistler dinde bile reform isteyebiliyorlar ama CHP’nin ilkelerinde veya 6 okunda en küçük bir değişikliğe ya da güncellemeye, resetlemeye gidilmesini istemiyorlar! Oysa CHP’yi yönetenler, Partilerinin ilkelerini veya ideolojilerini şöööyle bir gözden geçirerek günümüz şartlarına uygun hâle getirecek veya bunu bir deneyecek olsalar, diğer partilerin desteklerine bile ihtiyaç duymadan iktidara gelebilirler…
Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Cervatoğlu’nun ve diğer bazı sosyal demokratların da dedikleri gibi, CHP’liler eski yönetimlerini yenileyebilseler ve Genel Başkanlarını değiştirebilseler bile ideolojilerini değiştirmedikçe veya yenilemedikçe, en azından gözden geçirmedikçe ve kuruluş amaçlarına uygun kararlar almadıkça; yani halkın sesine kulak vermedikçe partileri ömrübillah muhalefette kalır! Ve süre biraz daha uzarsa, ana muhalefet olma haklarını bile kaybederek yavru muhalefete dönüşebilirler!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.
SEN DEĞİŞTİĞİNDE KADERİN DE DEĞİŞİR!
Portekiz atasözü
İNSANLAR DEĞİŞİR VE DEĞİŞTİRİR!
Bertolt Brecht
DÜNYAYI DEĞEŞTİRMEK İSTEYEN ÖNCE KENDİNİ DEĞİŞTİRSİN.
Sokrates
ARTIK DEĞİŞMEYEYECEK HÂLE GELDİĞİN ZAMAN, BİTMİŞ SAYILIRSIN!
Bruce Barton
BİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMENİN EN ZOR KISMI, DEĞİŞİME KARAR VERMEKTİR!
David Bach
BUGÜN KÜÇÜK BİR DEĞİŞİM, MUAZZAM FARKTA BİR YARINA NEDEN OLUR!
Richard Bach

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

TBMM Başkanı Kurtulmuş: 'Türkiye'nin Yeni Anayasası İçin En Geniş Konsensüs Şart
İş Dünyası

TBMM Başkanı Kurtulmuş: 'Türkiye'nin Yeni Anayasası İçin En Geniş Konsensüs Şart

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Anayasa milletin Anayasasıdır.

Korkuteli İlçesinde Yaşanan Su sıkıntısının  Sebebini  CHP İlçe Başkanı açıkladı
Bölgesel

Korkuteli İlçesinde Yaşanan Su sıkıntısının Sebebini CHP İlçe Başkanı açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi Korkuteli İlçe Başkanı İsmail Karadeli, 3 gündür ilçede yaşanan su kesintilerinin sebepleri hakkında açıklamada bulunarak, arızaların giderildiğini ifade etti.

CHP li En Genç Belediye Başkanları Ankara'da Buluştu
Bölgesel

CHP li En Genç Belediye Başkanları Ankara'da Buluştu

Çalıştaya, Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe, Kırklareli'nin Ahmetbey Belediye Başkanı Mustafa Altıntaş, Burdur'un Bucak Belediye Başkanı Hülya Gümüş, ve CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Kılıç katıldı

CHP'li Belediye başkanları yerel yönetimler çalıştayı için Ankara'da.
Bölgesel

CHP'li Belediye başkanları yerel yönetimler çalıştayı için Ankara'da.

Antalya büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, Bucak Belediye Başkanı Hülya Gümüş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel,

Baki Ersoy: Pınarbaşı Seçimlerindeki Hukuksuzlukları Ortaya Çıkardık
Bölgesel

Baki Ersoy: Pınarbaşı Seçimlerindeki Hukuksuzlukları Ortaya Çıkardık

Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri Milletvekili Baki Ersoy; yenilenecek olan Pınarbaşı seçimleri ile ilgili olarak açıklama yaptı.

İsmail Mutlucan, 'Çavdır'da CHP'ye Destek Vererek Kaybetmemize Neden Oldunuz!'
Bölgesel

İsmail Mutlucan, 'Çavdır'da CHP'ye Destek Vererek Kaybetmemize Neden Oldunuz!'

MHP Bucak İlçe Başkanı İsmail Mutlucan, Burdur'da yaşanan Cumhur İttifakı açıklamalarına tepki gösterdi. Mutlucan, Çavdır İlçesi'nde CHP'ye verilen desteğin MHP'nin kaybetmesine neden olduğunu savundu.