Taceddin Akbaş

ÂTIL ARÂZİLER VERİMLİ HÂLE GETİRİLMELİ!

Taceddin Akbaş'ın 'ÂTIL ARÂZİLER VERİMLİ HÂLE GETİRİLMELİ!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, yaptığı bir açıklama da âtıl vaziyette bekletilen arazilerle alâkalı olarak bir rapor hazırladıklarını ve bu raporu Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunacaklarını belirtmiş… Yılmaz konu ile ilgili olarak yaptığı açımlama da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 81 ilinde toplam 1, 500 milyon hektarlık ‘ekilmeyen, atıl vaziyette bekletilen’ tarım arazisi olduğunu hatırlatmış ve şunları ilâve etmiş:
“Yapılan hesaplamalar göstermekte ki, dünya genelinde bir kıtlık ve gıda krizi yaşama ihtimali giderek arttığı bilim çevrelerinde ve sıklıkla gündeme getirilmektedir. Türkiye gibi 4 mevsimi yaşayan ve bereketli toprakları olan bu sorunu ekilmeyen arazileri veya alanları tarıma kazandırarak aşabiliriz. Ve küçük üreticileri koruyucu bir yaklaşım içerisinde tarımsal üretim artırılmalıdır. Uygulanan ‘Kent Tarımı’ gibi projelerle yerinde üretim ve tüketim desteklenirken, kentlerin dışında kalan köylü ve çiftçiyi de maliyete ezdirmemek gerekir. Maalesef Türkiye dünyanın en pahalı soğanını patatesini, etini sütünü üretir hale geldi. Bunu aşmak için bir tarım politikası ve tarımsal kalkınma planının hazırlanmasın noktasında Kent Konseylerinde biriken deneyimimizi; tüm bilgi ve birikimlerimizi sahaya yansıtmak istiyoruz. Kırsal kalkınmanın temeli kooperatifçiliktir. Bu sebeple kırsalda çiftçi örgütlenmelerini artırarak küçük ve orta boy aile işletmelerinin sistem dışına çıkarılması önlenmelidir… Gıdaya erişimin bu kadar zorlaştığı bir ortam da verimli alanların atıl vaziyette kalması kabul edilemez. Teknolojinin ve bilimin başkenti olan Ankara da teknoloji firmaları hem savunma sanayisinde hem de sağlık sektöründe başarılı. Ankara’daki teknoloji firmaları yeteneklerini akıllı tarım uygulamalarına da aktarabilirler ve atıl tarım arazileri veya alanlarında hem tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri (İ-OSB) kurulabilir, hem üretim, hem de istihdam artışı sağlanabilir…”
Her neyse Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, ülkemizin tarım politikası hakkında geniş geniş araştırma, incelemeler yapmış veya yaptırmış ve bunları bir rapor haline getirerek Tarım ve Orman Bakanlığına sunacaklarını belirtmiş… Ve dileyen okurlarım bu raporu Konseyin sitesinden okuyup öğrenebilirler. O nedenle ben şimdi Yılmaz’ın geniş kapsamlı ve uzman görüşlü raporlarına burada son vermek, ardından da kendi görüş ve düşüncelerime geçmek istiyorum:
HALKIMIZ ‘’HER ŞEYİ’’ DEVLETTEN BEKLEDİĞİ GİBİ
BAKANLAR DA HER ŞEYİ ERDOĞAN’DAN BEKLİYOR
Bendeniz, genelde hatırlattığım ve özelde vurguladığım gibi, köylü, çitçi ve 4 çocuklu bir ailenin en küçük evlâdı, artı, hisseli de olsa bağı bahçesi ve az çok arazisi de olan bir kişi olsam da (köyde ikâmet etmediğim.. ve çiftçilik de fıtratıma uymadığı için) bu yaşıma kadar çok az çiftçilik veya ziraatçılık ya da bağcılık bahçecilik yapmış alan bir köylüyüm! O nedenle ben bu konuda fazla bilgi ve beceriye sahip değilim ama sahasında uzman, alanında otorite olan ve bünyesinde çok sayıda uzman bulunduran Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanlığı gibi güçlü ve organize olmuş bir sivil toplum teşkilâtı var ve ben bu teşkilatın tüm çalışmalarını takip eder ve Ülkemizin tarımı ve ziraatçiliği hakkında bilgililer alırım… Dün de Türkiye Kent Konseyleri Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’ın, Türkiye genelinde ve âtıl durumda bekletilen tarım alanları veya arazileri konusundaki raporunu baştan sona kadar okudum ve çok beğendim. Çünkü asıl görevi fahrî bir kent planlayıcısı olan bu konseyin Başkanı, Tarım Bakanlığı gibi bir araştırma yapmış veya yaptırmış ve bu raporunu Tarım ve Orman Bakanlığına sunacaklarını belirtmiş… Ben de bu ülkenin koskoca bir Tarım Bakanlığı ve bu Bakanlığın on binlerce personeli ve sahasında yetişmiş elemanı, uzmanı, teknisyeni, teknikeri, ziraat mühendisi, veterineri, doktoru, doçenti, profesörü bile vesairesi var! Ve ‘bu kadar muhterem Kent Konseyleri Başkanlığının yaptığı ya da yaptırdığı rapora benzer bir rapor hazırlamadılar mı, yoksa hazırladılar da bu raporları sayın bakanlar askıya mı aldılar, yoksa hasıraltı mı ettiler acaba? Diye sormaktan kendimi alamıyorum… Ki, geçtiğimiz haftaki bir yazım da (Devletin bir tarım politikası yok ama 93’lük Hüseyin Dedenin var!) başlıklı bir yazı yazmış ve bu yazımda bazı hatırlatmalar ve nâçiz tavsiyelerde bulunmuştum! Ve bugün de benzer hatırlatmalarda bulunacağım ve ‘fahri bir görevi yürüten, ancak âtıl vaziyette ve yıllardır bekletilen verimli arazi veya alanları işin uzmanlarına inceletmiş olan Kent Konseyi Başkanını ve üyelerini tebrik edeceğim, ama asıl işleri Ülkemizin tarımını, ormanını ve hayvancılığını geliştirmek olan ve bu maksatla istihdam edilen Tarım ve Orman Bakanlığının etkililerine ve yetkililerine ‘siz neyle uğraşıyorsunuz?’ diye sormadan edemeyeceğim!
Uzun lâfın kısası, meselenin hülâsâsı; Türkiye sevdalısı ve toprak tutkunu bir köylü ve naçiz de bir gazeteci olarak ben şahsen ülkemiz de üretilen tarım ürünlerinin iki üç kat daha arttırılabileceğini görüyor, duyuyor ve biliyorum… Ancak, bazı vatandaşların her şeyi devletten ya da belediyelerden bekledikleri gibi, genelde tüm bakanların, özelde de Tarım ve Orman Bakanlarının her şeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan beklediklerini; O’nun da her şeye ayrı ayrı el atmasının veya talimat vermesinin imkânı olmadığını-olmayacağını ve olmadığını da hatırlatmak istiyor, herkese ‘bereketli’ saygılar sunuyorum.
SİZDEN BİRİNİZ, ELİNDE BİR FİDAN OLSA VE
KIYÂMET KOPUYOR DAHÎ OLSA ONU DİKSİN!
Hz. Muhammed (sav)
TOMURCUK DERDİNDE OLMAYAN AĞAÇ ODUNDUR!
Hz. Mevlânâ (r.aleyh)
TOPRAĞI İŞLEYEN EKMEĞİ DİŞLER!...
TOHUM EK, VERMEZSE TOPRAK UTANSIN…
TARLADA İZİ OLMAYANIN HARMANDA YÜZÜ OLMAZ!
Atasözleri
TOPRAKTA DEĞİL MÂRİFET, TAŞTAN KAYADAN SU
ÇIKARMAK, AĞAÇ BİTİRMEKTİR; DÜZ YOLDA YÜREMEK
KOLAY, HÜNER UÇURUMLARI AŞIP MAKSUDA ERMEKTİR!
Özlü sözlerden

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    ÜZÜLDÜM
  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

02
MAYIS

2024

'Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri

Taceddin Akbaş'ın ''Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri' adlı köşe yazısı Devamı

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Bucak'ta boş ve atıl durumdaki araziler üretime kazandırılıyor
Yerel Yönetim

Bucak'ta boş ve atıl durumdaki araziler üretime kazandırılıyor

Bucak Belediyesi tarafından boş ve atıl durumdaki araziler, tarımsal üretime kazandırılıyor.

Antalya Turizmde Rekor Kırdı! Bakın en çok turist hangi ülkeden
Bölgesel

Antalya Turizmde Rekor Kırdı! Bakın en çok turist hangi ülkeden

Antalya turizmde yeni bir rekora imza attı! 2024 yılının ilk çeyreğinde 2 milyon 66 bin 962 yabancı ziyaretçi Antalya'yı ziyaret etti. Bu sayı, geçen yıla göre %14,10 artış anlamına geliyor.

Antalya'da CHP Yönetiminden CHP Yönetimine Borç Mirası!
Bölgesel

Antalya'da CHP Yönetiminden CHP Yönetimine Borç Mirası!

Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde CHP'li Menderes Dal ve yönetimi, kendilerinden önceki CHP'li yönetimden devraldıkları borçları pankart halinde belediye binasına astı.

Konya'nın Akşehir İlçesinde Sahte Alkol Ticareti: Satıcı Tutuklandı
3. Sayfa

Konya'nın Akşehir İlçesinde Sahte Alkol Ticareti: Satıcı Tutuklandı

Konya’nın Akşehir ilçesinde polisin yakaladığı sahte/kaçak alkollü içki satan şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Bucak Mutlu Makina'da personel alımı!
Eleman İlanı

Bucak Mutlu Makina'da personel alımı!

Burdur'un Bucak ilçesinde faaliyet göstermekte olan Mutlu Makina bünyesinde çalıştırılmak üzere personel alımı yapılacak. İlan detayları haberimizde...

Sporcu Beslenmesi Paneli Erzincan BYÜ'de Gerçekleşti
Bölgesel

Sporcu Beslenmesi Paneli Erzincan BYÜ'de Gerçekleşti

Erzincan Binali Yıldırım Ünniversitesi, sporcuların beslenme düzeni hakkında kapsamlı bir panel düzenledi.