MAKÜ’den Stres Kaygılı Uykusuzluğa Çözüm
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde (MAKÜ) 2016 yılında kurulan Kozmetik Uygulama ve Araştırma Merkezi KOZAM daha önce MAKÜ Kozmetik markasıyla ürettiği krem, losyon, sabun, sıvı sabun, deterjan gibi temizlik ürünlerine ek olarak Aroma Terapötik Tekstil ürünü ile de birçok insanın strese bağlı uyku problemine alternatif çözüm olacak. MAKÜ’lü bilim insanları ürettikleri Aroma Terapötik Tekstil ürünü ile iki ödüle birden layık görüldü Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği (KÜAD) tarafından düzenlenen 7. Uluslararası Kozmetik Kongresi’nde iki ödül birden alan MAKÜ’lü bilim insanları yine MAKÜ’yü ve Burdur’u gururlandırdılar. MAKÜ’lü bilim insanları aromatik bitki yetiştiriciliği bakımından zengin olan Burdur’da yoğun olarak üretilen lavantanın yağını kullanarak ve nano parçacıklar içerisine yerleştirerek ürettikleri tekstil ürünleri ile strese bağlı uyku problemlerine çözüm olacaklar.
Üreten ve Sürdürülebilir Bir Üniversite
Patentinin alınma aşamasında olduğunu ve KOZAM’ın ürettiği diğer ürünler gibi bu ürünün de çevre dostu olduğunu, 7. Uluslararası Kozmetik Kongresinde iki ödül birden aldıklarını belirten MAKÜ Gıda Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Aslıhan Cesur Turgut, “Kozmetik Uygulama ve Araştırma Merkezinde kurulduğu günden bu yana bu yolculuğa çıkarken ki hedefimiz, bölgemizin ve ülkemizin tıbbi aromatik bitkiler yönünden çok zengin oluşu ve bu bitkilerden yalnızca hammadde ya da hasat edilen bitkilerin ihracat yoluyla yurtdışına çıkışı, ardından katma değerleri ürünlerin ithalat şeklinde ülkemize geri girişini yani ithalat ihtiyacını azaltmaya yönelik çalışmalar yapmaktı. Buradan yola çıkarak çeşitli Ar-Ge ve üretim faaliyetleri geliştirdik. Yaptığımız “Turizmden Parfüme Mor Altın Lavanta” altyapı projesiyle laboratuvarımıza üretim tesisimizi kurduk. Firmalara ve kuruluşlara çeşitli formülasyon ve danışmanlık hizmetleri, üretim hizmetleri verebilmekteyiz. Üniversitemizin ihtiyacı olan temizlik ürünlerini yıllardır MAKÜ KOZAM olarak biz üretmekteyiz. Bu anlamda üreten ve sürdürülebilir bir üniversite olma yolunda da iyi bir adım attığımızı düşünüyoruz. MAKÜ KOZAM olarak MAKÜ Kozmetik ve MAKÜ Kimya markalarını tescil ettirdik. Gerekli bilgilerimizi de bakanlık ürün tanıtım sistemine girişini yaptıktan sonra yakın zamanda e-ticaret platformlarında ya da satış platformlarında ürünlerimizi bulabileceksiniz. Bu yıl 7.si düzenlenen Uluslararası Kozmetik Kongresinde ürettiğimiz Aroma Terapötik Tekstil ürünü ile yenilikçi ürünler kategorisinde İnnovation Zone’da üçüncülük ve detaylarını aktardığımız sözlü bildiride ise birincilik ödülüne layık görüldük.” İfadelerini kullandı.
Proje hem tekstil sanayini hem de aroma terapik yağ üreten üreticileri bir araya getirecek
Günümüzde özellikle büyük şehirlerde stres, kaygı kaynaklı uyku problemleri çeken insanlara çözüm olacak olan Aroma Terapötik Tekstil ürünü ile hem ülke ekonomisine hem de bölge ekonomisine katma değer kazandıracaklarının altını çizen MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Mehmet Emen; “Kozmetik Uygulama ve Araştırma Merkezinde yürütmüş olduğumuz araştırma faaliyetleri kapsamında bir ödül aldık. Günümüzde insanlar, özellikle büyük şehirlerde stres, kaygı kaynaklı uyku problemleri çekiyorlar ve çeşitli yollara başvuruyorlar. Aroma terapi bu konuda bir çözüm sunuyor. Bizler de burada aroma terapiyi kullanarak, nano malzeme ile birleştirerek bir ürün geliştirme hedefiyle yola çıktık. Aroma terapötik yağlar cilde temas ettiğinde birçok insan da alerjen etki oluşturuyor. Ancak biliyoruz ki, lavanta gibi uçucu yağların bir sedatif etkisi, sakinleştirici etkisi var ve bu anlamda uykuyu kolaylaştırmak için insanlar yatak kenarlarına lavanta keserleri kullanıyorlar veya lavanta yağı damlatıyorlar. Bu şekilde çözüm bulmaya çalışıyorlar. Ancak lavanta gibi uçucu yağlar birçok insanda alerjen etki yaratıyor. Yani ciltte kızarıklık, deride döküntü gibi temas etmemesi gerekiyor. İşte buradan yola çıkarak, biz de laboratuvarımızda ürettiğimiz, geliştirdiğimiz nano parçacıklar içerisine lavanta yağını emdirdik ve daha sonra elektro eğirme tekniği dediğimiz bir yöntemle lavanta yağı içeren nanopartikülleri tekstil materyaller içerisine yerleştirdik. İçerisindeki nano kapsüller, lavantaya yavaş salım özelliği sağladığı için çok yoğun bir koku salmadan yavaşça salım yaparak uzun süre etkili bir tekstil materyal elde etmiş olduk. Bu materyali yastık ve yatak alezlerinde, ya da fularlar gibi hayal gücümüzle sınırlı olacak şekilde tekstil malzemesi içerisinde kullanabiliriz. Günümüzde tekstil dediğimiz zaman artık fonksiyonelleştirilmiş ürünler ön plana çıkıyor. 20 milyar dolarlık bir ürün pazarı mevcut. Ülkemiz de tekstil açısından zengin bir ülke. Biz bu projeyle hem tekstil sanayini hem de aroma terapik yağ üreten üreticileri bir araya getirmeyi de planlıyoruz. Ve bu şekilde literatüre de aroma terapötik tekstil ya da kozmetik tekstil olarak girecek ürünlerle ülkemizin ön plana çıkacağını düşünüyoruz.” Şeklinde konuştu.
Yorumlar (0)