Seçim Kanunu Teklifi, TBMM'de Kabul Edilerek Yasalaştı

TBMM Genel Kurulu, 1982 darbesinden sonra getirilen ve her zaman tartışmaların odağında yer alan yüzde 10'luk seçim barajını yüzde 7'ye indiren yasayı kabul etti. Son dakika önergeleri ile muhtarların seçilme yeterliliklerini belgelendirme zorunluluğu yasadan çıkartıldı.

Seçim Kanunu Teklifi, TBMM'de Kabul Edilerek Yasalaştı

TBMM Genel Kurulu'nda üç gündür devam eden maraton sona erdi ve seçim yasalarında değişiklik yapan teklif kabul edildi. Teklifte, muhtarların "seçilme yeterliliğine sahip olduklarını seçimden sonraki 10 gün içinde belgelendirme" zorunluluğu bulunuyordu. AK Parti, CHP, HDP ve İYİ Parti'nin bu düzenlemenin metinden çıkartılmasına ilişkin önergeleri birleştirilerek ele alındı ve kabul edildi.

Önerge üzerinde söz olan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Göz bebeğimiz olan muhtarlarımızla ilgili daha kapsamlı bir çalışma yapmak için bu maddeyi geri çekiyoruz" dedi.

Genel Kurul'da kabul edilen ve 2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde uygulanabilecek yasa şu değişiklikleri içeriyor:

BARAJ YÜZDE: Türkiye seçim barajı yüzde 10'dan yüzde 7'ye iniyor.

MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI: Seçimlerde milletvekilinin dağıtılması yöntemi değiştiriliyor. Mevcut sistemde bir seçim çevresinde milletvekilleri önce ittifaka, daha sonra da ittifak partilerine dağıtılıyordu. Yapılan düzenleme ile seçim çevresinde milletvekili direk partilere göre dağıtılacak.

PARTİ KURMA KRİTERİ KALKTI: Grubu bulanan siyasi partilerin seçimlere katılmaları kriteri yasadan çıkırtıldı.

GÖRME ENGELLİLER: Görme engelli vatandaşların tek başına oy kullanmaları sağlandı.

SEÇİM KURULLARI: İl ve ilçe seçim kurulları en az birinci sınıfa ayrılmış olanlar arasında kura yöntemi ile belirlenecek.

SEÇMEN KÜTÜKLERİ GÜNCELLEMESİ: Yerel seçimlerde, seçimden 3 ay önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme yapılacak.

ZÜBEYDE YALÇIN

kaynak: Sabah

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

2025 bütçesi ve yargı düzenlemeleri  Boşanma davaları, casusluk suçları ve noter çalışma düzenlemeleri gibi kritik konular TBMM gündeminde
Yaşam

2025 bütçesi ve yargı düzenlemeleri Boşanma davaları, casusluk suçları ve noter çalışma düzenlemeleri gibi kritik konular TBMM gündeminde

TBMM, 10 Kasım haftasında yargı reformları ve 2025 yılı bütçesi üzerine önemli görüşmelere başlıyor. Boşanma davaları, casusluk suçları ve noter çalışma düzenlemeleri gibi kritik konular gündemde.

Türkiye'nin yeni bakanları yemin etti
Bölgesel

Türkiye'nin yeni bakanları yemin etti

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde daha önce yemin etmeyen milletvekilleri için yemin töreni düzenlendi. Törende yeni kabinede yer alan bakanlar yeminlerini gerçekleştirdi.

Meclisin gündemindeki ilk konu ekonomi
Bölgesel

Meclisin gündemindeki ilk konu ekonomi

Yeni ve hükümet gelecek hafta göreve tam anlamıyla başlaması bekleniyor. Ele alınacak ilk konu ise ekonomi olacak. Buna göre, asgari ücret, emekli maaşı, kira artışı, ev hanımlarına emeklilik gibi konular görüşülecek.

İzzet Akbulut, TBMM'de milletvekili yeminini etti
Bölgesel

İzzet Akbulut, TBMM'de milletvekili yeminini etti

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut da, TBMM Genel Kurulu toplantısında milletvekilli yeminini etti.

Adem Korkmaz, TBMM'de milletvekili yeminini etti
Bölgesel

Adem Korkmaz, TBMM'de milletvekili yeminini etti

AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz, TBMM Genel Kurulu toplantısında milletvekilli yeminini etti. İşte detaylar...

Mustafa Oğuz, TBMM'de milletvekili yeminini etti
Bölgesel

Mustafa Oğuz, TBMM'de milletvekili yeminini etti

AK Parti Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz, TBMM Genel Kurulu toplantısında milletvekilliği yeminini etti. İşte detaylar...