SAMSUN (İHA) - Psikiyatri Uzmanı Dr. Akif Taşdemir, "Sınav kaygısı yaşayan çocuklarda kalp çarpıntısı, terleme, titreme gibi görülebilecek davranışsal, fiziksel belirtiler vardır. Ebeveynlerin bu belirtilere mutlaka dikkat etmesi gerekmektedir" dedi.
Aylarca süren sınav hazırlıklarının sonunda, sınav kaygısı nedeniyle hüsran yaşanabilir, başarının düşmesine yol açabilir. Sınav kaygısı, birçok kişinin başa çıkmakta zorlandığı bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Uzmanı Dr. Akif Taşdemir, aileleri ve öğrencileri sınav öncesi etkileyen "sınav kaygısı" hakkında bilgilendirmelerde bulundu.0
Uzm. Dr. Akif Taşdemir, "Sınav kaygısı iki aşamalı olarak düşünülebilir. Bir kısa vadede sınav esnasında performansı istediği gibi gösterememenin kaygısı, bir de uzun vadede kazanamazsam hayatımda oluşturacağı sonuçların getireceği kaygılar olarak görülmektedir. Sınav kaygısı yaşayan çocuklarımız, genel itibarıyla yaşantılarında da kaygılı olan çocuklardır. Sınav kaygısına sebep olan durumlardan bir tanesi maalesef sınavdan beklentilerdir. Çocuğun sınavdan beklentisi, sınavın kötü geçeceği ve kötü geçer ise her şeyin kötü olacağına dair düşüncelerdir. Sınav öncesinde başlayan bu kaygı, sınav esnasında da devam edebilir. Sınav esnasında yoğunlaşan kaygı sebebiyle; kalp çarpıntısı, terleme, titreme, mide bulantısı, ağız kuruluğu gibi fiziki belirtilerle baş gösterirse kaygı daha da yoğunlaşabilir ve kısır döngüye dönüşebilir. Sınav kaygısına neden olan önemli olan sebeplerden bir tanesi de ebeveynlerin tutumlarıdır. Maalesef fazla beklentisi mükemmeliyetçi olan ve bu beklentiyi çocuğa yansıtan ebeveynlerin çocuklarında bu sınav kaygısını daha yoğun olarak görüyoruz” diye konuştu.
Sınav kaygısı tedavi yöntemleri
Sınav kaygısı tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Psikiyatrist Taşdemir, “Sınav kaygısı olan çocukların tedavi değerlendirmesinde, eğer kaygıları önceki süreçte de var olan ve hayat kalitesini düşüren bir seviyede ise, sınavdan bir kaç ay öncesinden başlamak üzere çocuğun durumuna göre medikal tedavi düşünülebilir. Fakat sınava kısa bir süre kala çocuklarda medikal tedavi başlamak çokta uygun bir yaklaşım değildir. Bu çocuklarda kısa süreli ve iyileştirici terapi yöntemleri uygulamak çok daha faydalı olabilir. Eğer zamanınız var ise 5,6 seanslık bir bilişsel davranışlı terapi uygulaması sınav kaygısını belirgin olarak yatıştıracaktır" şeklinde konuştu.
1527 öğrenci Bahçeşehir Koleji’nde eğitim almak için bursluluk sınavına katıldı. Lise Kabul Sınavı ise 22 Şubat’ta gerçekleşecek.
Bucak Sınav İleri Kurs Merkezi’nin 16 Şubat’ta düzenleyeceği bursluluk sınavı, ilkokuldan liseye kadar geniş katılım olanağı sunuyor. Erken kayıt avantajlarını kaçırmayın!
Burdur'un Bucak ilçesinde 1400 öğrencinin katıldığı Gökyüzü Eğitim Kurumları bursluluk sınavı başarıyla tamamlandı. Sonuçlar 15 Şubat’ta açıklanacak.
Bahçeşehir Koleji, ortaokul ve lise kademelerinde bursluluk sınavı başvurularını açtı. Ücretsiz katılım ve başvuru detayları için hemen tıklayın!
Gökyüzü Özel Bucak Koleji bursluluk sınavı başvuruları devam ediyor! 6 Şubat 2025 son başvuru tarihini kaçırmadan hemen başvurun ve geleceğinize yatırım yapın!
Gökyüzü Eğitim Kurumları ve Kaplan Kırtasiye iş birliğiyle düzenlenen 'Bucak’ın En İyileri Yarışıyor' deneme sınavında 7. ve 8. sınıf öğrencileri ödülleri topladı. İşte dereceye girenler!
Yorumlar (0)