Antalya

Türkiye’de tarımsal eğitim-öğretimin 179. yılı

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde, Türkiye’de tarımsal eğitim-öğretimin 179. yıl dönümü büyük bir coşkuyla kutlandı. Yeni Çiftçi Platformu Başkanı Emrah İnce, “Yapay Zekanın Tarımda Kullanımı” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Türkiye’de tarımsal eğitim-öğretimin 179. yılı

TARIMSAL ÖĞRETİMİN 179. YILI
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde, Türkiye’de tarımsal eğitim-öğretimin 179. yıl dönümü büyük bir coşkuyla kutlandı. Yeni Çiftçi Platformu Başkanı Emrah İnce, “Yapay Zekanın Tarımda Kullanımı” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Her yıl geleneksel olarak kutlanan tarımsal eğitim-öğretimin yıl dönümü, bu yıl Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Antalya Ziraat Mühendisleri Odası iş birliğiyle düzenlenen bir programla kutlandı. Akdeniz Üniversitesi Tören Alanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan etkinlik, daha sonra Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda devam etti.

Etkinliğe; Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Top, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Uğur Baş, kamu ve özel sektör temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Programda, Antalya Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri, seslendirdikleri birbirinden güzel eserlerin yanı sıra sahneledikleri zeybek oyunuyla etkinliğe renk kattı.

BİLİMSEL ÇALIŞMALARA DAHA ÇOK ÖNEM VERMELİYİZ

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, tarımsal eğitimin tarihine ve önemine değinerek, “Atalarımız, Orta Asya’da atları ve çift hörgüçlü develeri evcilleştirerek büyük bir yeniliğe imza atmış, yerin altından sulama sistemleri geliştirmişlerdir. Günümüzde ise dünyayı doyuran üç temel ürün; mısır, pirinç ve buğdaydır.

1961 yılı istatistikleriyle kıyasladığımızda, bu ürünlerden bugün üç kat daha fazla verim alabiliyoruz. Bu başarı, bilimsel çalışmalara ve ziraat mühendislerine dayanmaktadır. Atalarımızdan ilham alarak bilimsel çalışmalara daha fazla ağırlık vermeliyiz. Akdeniz Üniversitesi olarak ‘Araştırma Üniversitesi’ hedefimizi her fırsatta dile getiriyor, bu yolda bilimsel çalışmalarınızla sizlerin desteğini bekliyoruz.” diye konuştu.

BUGÜNE KADAR 6.000 MEZUN VERDİK

Tarımsal eğitim ve öğretimin tarihsel gelişimini vurgulayan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan ise “Bugün 179. yılını kutladığımız tarımsal eğitim ve öğretim, ülkemizde 10 Ocak 1846’da İstanbul Ayamama Çiftliği’nde Ziraat Mektebi’nin kurulmasıyla başlamıştır. Günümüzde ise lise, ön lisans ve 48 Ziraat Fakültesinde lisans ve lisansüstü düzeyde devam etmektedir.

1983 yılında Türkiye’nin 10. Ziraat Fakültesi olarak kurulan fakültemiz, hem Antalya hem de Türkiye tarımına önemli katkılar sunmaktadır. 1988 yılında ilk mezunlarını veren fakültemiz bugüne kadar 6.000 ziraat mühendisi mezun ederek sektöre önemli bir değer kazandırmıştır.” ifadelerini kullandı.

GURUR VERİCİ BİR MESLEĞİ İCRA EDİYORUZ

Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Top, konuşmasında ziraat mühendisliği mesleğinin önemine dikkat çekerek “Bizler, insanlığın en temel ihtiyacı olan beslenme sorununa çözüm sunan, tarih boyunca varlığını sürdüren ve gelecekte de devam edecek bir mesleğin mensuplarıyız. Gurur verici bir mesleği icra ediyoruz.” şeklinde konuştu.

TARIM VE YAPAY ZEKA

Yeni Çiftçi Platformu Başkanı Emrah İnce, “Yapay Zekanın Tarımda Kullanımı” başlıklı sunumunda, Yuval Noah Harari’yi referans göstererek yapay zekanın gelecekte tarım üzerindeki etkilerine değindi. Başkan İnce “Harari, yapay zekayı günümüzde bir amibe, gelecekte ise bir T-Rex’e benzetiyor. Öğretim üyeleri ve öğrencilerimizin geleceğe ve bu dönüşüme hazırlıklı olmaları gerektiğini düşünüyorum.

Tarım, tarih boyunca farklı yaklaşımlarla değerlendirilmiştir. İnsan odaklı, arazi odaklı ya da makine odaklı dönemlerden sonra, günümüzde yapay zeka ile tarım yan yana anılmaya başlanmıştır. Önümüzdeki 10 yılda, yapay zekanın etkisiyle bambaşka bir tarımı konuşuyor olabiliriz.” ifadelerini kullandı.

MESLEKTE 30. YILINI DOLDURANLARA PLAKET

Yoğun katılımla gerçekleşen etkinlik sonunda, meslekte 30. yılını dolduran öğretim üyelerine plaket takdim edilerek mesleki başarıları kutlandı.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nurgül Bozkurt Tüberküloz Erken teşhisle tedavi edilebilir
Sağlık

Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nurgül Bozkurt Tüberküloz Erken teşhisle tedavi edilebilir

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurgül Bozkurt, Türkiye’de tüberküloz oranının sıklığının azaldığını ifade ederek 100 bin kişiden 14’ünde görüldüğünü söyledi.

Akdeniz Üniversitesi'ne 900 yataklı yeni hastane Sağlık turizmine ve Antalya'ya büyük katkı
Bölgesel

Akdeniz Üniversitesi'ne 900 yataklı yeni hastane Sağlık turizmine ve Antalya'ya büyük katkı

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, yeni hastane binası inşaatını gezerek basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinden anlamlı kitap bağışı
Bölgesel

Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinden anlamlı kitap bağışı

Akdeniz Üniversitesi öğrencileri, Antalya Döşemealtı'ndaki miniklere kitap bağışladı. Kitap kampanyasının detayları burada!

Prof. Dr. Ömer Özkan, Akdeniz Üniversitesi'nden TÜBA şeref üyesi seçilen ilk akademisyen oldu
Bölgesel

Prof. Dr. Ömer Özkan, Akdeniz Üniversitesi'nden TÜBA şeref üyesi seçilen ilk akademisyen oldu

Dünyanın ilk rahim nakli ve Türkiye’nin ilk yüz ile çift kol nakli gibi birçok ulusal ve uluslararası başarıya imza atan Prof. Dr. Ömer Özkan, Akdeniz Üniversitesi’nden Türkiye Bilimler Akademisi’ne (TÜBA) Şeref Üyesi seçilen ilk akademisyen oldu.

Akdeniz Üniversitesi öğrencileri, "İŞKUR Gençlik Programı"yla iş deneyimi kazanacak
Bölgesel

Akdeniz Üniversitesi öğrencileri, "İŞKUR Gençlik Programı"yla iş deneyimi kazanacak

Akdeniz Üniversitesi öğrencilerine yönelik gençlerin iş dünyasına daha donanımlı hazırlanmalarını sağlayacak "İŞKUR Gençlik Programı" için imzalar atıldı.

Tarımsal eğitimin 179. yılı Akdeniz Üniversitesi’nde coşkuyla kutlandı
Bölgesel

Tarımsal eğitimin 179. yılı Akdeniz Üniversitesi’nde coşkuyla kutlandı

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ev sahipliğinde, Türkiye’de tarımsal eğitim ve öğretimin 179. yıl dönümü coşkuyla kutlandı.