İstanbul

Tuz Tüketiminin Böbrek Sağlığı Üzerindeki Zararları ve Önlemler

Diyabet ve hipertansiyonun kronik böbrek yetmezliğinin en önemli sebepleri olduğunu belirten Nefroloji Anabilim Dalı Pratisyen Hekimi Dr. Rana Ömürova, tuz tüketimi arttıkça hipertansiyon riskinin de arttığına işaret etti.

Tuz Tüketiminin Böbrek Sağlığı Üzerindeki Zararları ve Önlemler

Diyabet ve hipertansiyonun kronik böbrek yetmezliğinin en önemli sebepleri olduğunu belirten Nefroloji Anabilim Dalı Pratisyen Hekimi Dr. Rana Ömürova, tuz tüketimi arttıkça hipertansiyon riskinin de arttığına işaret etti. Dr. Rana Ömürova; tuz kısıtlaması, düzenli egzersiz ve kilo verme gibi yaşam tarzı değişikliklerinin kronik böbrek yetmezliğini önlemede etkili olduğunu açıkladı.
Böbrek yetmezliği akut ve kronik olarak seyredebiliyor. Akut böbrek yetmezliği haftalar, günler gibi kısa süreli aniden gelişen bozukluklarken 3 aydan daha uzun süreli böbrek çalışma bozuklukları kronik olarak kabul ediliyor. Akut böbrek yetmezliği çoğunlukla düzenlenebilirken kronik yetmezlik ilerleyici ve kalıcı olabiliyor.
Özellikle kronik böbrek yetmezliğinden korunmanın ve tedavisinin önemine değinen Dr. Rana Ömürova, böbrek yetmezliğinin tüm organları etkileyebilen ciddi sonuçları olabileceğine dikkat çekti.
Hipertansiyon ve diyabet böbrek yetmezliği nedeni
Kronik böbrek yetmezliğine yol açan nedenlerin başında diyabet ve hipertansiyon geliyor. Yani kronik böbrek yetmezliklerinin yüzde 60’ı bu iki sağlık sorunundan kaynaklanıyor. Bu hastalıklar ise aşırı tuz kullanımı ile yakından ilgili. Dr. Rana Ömürova, diğer böbrek yetmezliği nedenlerini nefrit denen böbrek iltihapları, idrar yolu enfeksiyonları, taş hastalıkları, genetik hastalıklar ve yine böbreğin kistik hastalıkları olarak sıraladı.
Tuz tüketimini azaltmaya yardımcı ipuçları
Aşırı tuz tüketiminin tansiyonu yükselttiğine, damarlardaki basıncı arttırarak böbreklere zarar verdiğine değinen Dr. Rana Ömürova, tuz tüketimini azaltıcı ipuçlarını şöyle sıraladı:
“Yemek pişirirken kullandığınız tuz miktarını yavaş yavaş azaltın, ağız tadınız zamanla az tuza alışacaktır. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine çeşitli baharatlar, dereotu, maydanoz, limon ve sarımsak gibi besinler kullanın. Çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofranızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın. Satın almadan önce hazır besinlerin üzerindeki etiketi mutlaka okuyun. Daha az tuz içerenleri tercih edin. Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce mutlaka yıkayın ya da suda bekletin. Daha fazla taze sebze ve meyve tüketin.”

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Günde Ne Kadar Tuz Kullanmalıyız? Sağlığınız İçin Günlük İdeal Tuz Tüketimi
Sağlık

Günde Ne Kadar Tuz Kullanmalıyız? Sağlığınız İçin Günlük İdeal Tuz Tüketimi

Günde ne kadar tuz kullanmalıyız? Tuzun sağlığa etkileri ve önerilen günlük tuz miktarı nedir? Tuz tüketiminizi dengede tutun!

Aşırı tuz kullananlar dikkat!
Yaşam

Aşırı tuz kullananlar dikkat!

Tuza dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar aşırı kullanılan tuzun hipertansiyon ve ölümcül hastalıklara neden olduğuna dikkat çekti.

Diyabet hastası sayısı hızla artıyor
Sağlık

Diyabet hastası sayısı hızla artıyor

Son yıllarda giderek yaygınlaşan ve önceden 30’lu yaşlarda görülen son dönemlerde ise daha genç yaşlara kadar inen diyabet hastalığına karşı vatandaşları uyarılarda bulunan Denizli Özel Cerrahi Hastanesi Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Özdeş, " beslenme alışkanlıkları, hareketsiz kalma kötü alışkanlıkların artması, stres faktörü ve düzensiz uyku gibi durumlar bu hastalığın oluşumuna hızlı etkiliyor" dedi. Detaylar haberimizde..

Denizli Büyükşehir Belediyesi'nden diyabetli çocuklara konforlu yaşam desteği! Sensörlü cihaz başvuruları başladı
Yerel Yönetim

Denizli Büyükşehir Belediyesi'nden diyabetli çocuklara konforlu yaşam desteği! Sensörlü cihaz başvuruları başladı

Denizli Büyükşehir Belediyesi, TİP-1 diyabet hastası çocukların yaşam konforunu artırmak ve ailelere destek sağlamak amacıyla önemli bir adım attı. Detaylar haberimizde...

Diyabetin göz üzerindeki etkileri ve tedavi yöntemleri! Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Güngör Akkuş anlatıyor
Sağlık

Diyabetin göz üzerindeki etkileri ve tedavi yöntemleri! Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Güngör Akkuş anlatıyor

Diyabetin etkilediği organlar arasında yer alan gözün tedavi yöntemlerini anlatan anlatan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özge Güngör Akkuş, “Muayenedeki sıklığını gözdeki durumuna, şekerin ne kadar süredir mevcut olduğuna, şekerin düzenli olup olmadığına, TIP1 diyabet olduğuna, hastanın yaşına göre birçok faktöre bağlı olarak tedavilerimize devam ediyoruz” dedi. Detaylar haberimizde..

Prof. Dr. Keşkek’ten diyabet uyarısı "Erken tanı ve düzenli takip hayati önem taşıyor"
Sağlık

Prof. Dr. Keşkek’ten diyabet uyarısı "Erken tanı ve düzenli takip hayati önem taşıyor"

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla diyabetle ilgili uyarılarda bulunan ALKÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Özgür Keşkek, “Tüm hastalıklar gibi diyabetin erken tanısı ve etkin bir şekilde tedavi edilmesi, bunun için hastaların sık aralıklarla kontrol edilmesi çok önemli” dedi.