Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye ve özellikle Antalya’daki kira ve konut fiyatlarındaki artışla ilgili konuştu.
“Savaş başladıktan sonra Türkiye’ye 400 bin Ukraynalı gelmiş. Şu anda tüm Türkiye’de 50 bin Ukraynalı kalmış. Bu ne demek; Ukrayna’ya ya da üçüncü bir ülkeye taşındı. Rusya’dan ise 800 bin Rus gelmiş, çoğu Türkiye’de kalmıştır. Bu nedenle fiyat artıyor” dedi. Bodnar, devam eden savaşla ilgili de, “Bizim bu savaşımız, Türkiye’nin 100 yıl önceki Kurtuluş Savaşı gibi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en korkunç savaş. Şu anda yüzde 20 işgal edildi. Bu nedenle eğer Rusya’ya biz izin verirsek, bizden yüzde 50 alır” ifadelerini kullandı.
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Antalya Gazeteciler Cemiyetini (AGC) ziyaret etti. AGC Başkanı İdris Taş tarafından makamında ağırlanan Bodnar, ardından toplantı salonunda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Antalya’nın Ukraynalılar için çok popüler bir yer olduğunu belirten Büyükelçi Bodnar, savaş olmadan önce kente 2 milyon Ukraynalı’nın gelmekte olduğunu, savaş sonrası da Ukrayna vatandaşlarının tercihinin Antalya olduğunu söyledi. Türkiye’de şu anda 50 bin Ukraynalı olduğunu ve bunların 35 bininin Antalya ve Alanya’ya yaşadığını kaydeden Bodnar, “Türkiye Devleti’ne çok teşekkür ediyoruz. Bu zor zamanımızda Türkiye bize yardım ediyor ve çocuklarımızı koruyor. Ayrıca Türk gazetecilerine teşekkür ediyorum, çünkü sizler Ukrayna’daki gerçekleri yansıtıyorsunuz” şeklinde konuştu.
“Bizim bu savaşımız, Türkiye’nin 100 yıl önceki Kurtuluş Savaşı gibi”
Devam eden savaşla ilgili açıklamalarda bulunan Bodnar, “Bizim bu savaşımız, Türkiye’nin 100 yıl önceki Kurtuluş Savaşı gibi. Bizim için İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en korkunç savaş. Binlerce insan evlerini bırakıp terk ettiler. On binlerce insan öldü, aynı sayıda insan yaralandı. Ukrayna’daki elektrik ve ısıtma sisteminin yüzde 40’ı çalışmıyor, çünkü yok etmişler. Bu, Rus ordusunun Ukrayna ordusuna karşı kaybettiğini gösteriyor. Son kazandığımız yerimiz Herson’du. Ne kadar güçlü olduğumuzu gösterebildik. Şu anda Bahmut bölgesinde çok ciddi ve zor bir çatışma devam ediyor. Birkaç aydır Rus ordusu ileri gidemiyor. 8 aylık savaş konuşmuyoruz, bu savaş 8 yıldır devam ediyor. 2014 yılında başladı bu savaş ve bizim toprağımız geri alınana kadar sözleşme ve anlaşma ile ilgili konuşmayacağız. Ukrayna kendi toprağını alana kadar Avrupa’da stabil ve normal bir hayat olmayacak. İlk günden bu yana Türkiye bizi destekliyor ve bu bizim için çok önemli. Bugüne kadar Türkiye Devleti’nin desteğiyle biz sözleşme ve anlaşma yapabildik. Sayın Erdoğan’ın desteğiyle biz burada ilk konuşmayı ve anlaşmayı yapabildik. Mart ayında yapılan ilk anlaşma bizlere güzel umutlar veriyordu. Türkiye desteğiyle biz buğday anlaşması yapıp koridor oluşturduk ve tutuklu askerlerimizi geri alabildik. Ayrıca Türkiye’den çok fazla insanın yardımı geliyor, bu bizim için destekleyici ve önemli” ifadelerini kullandı.
“İzin verirsek yüzde 50 alırlar”
Bodnar, 2014’te Rusya’nın Ukrayna’dan yüzde 7 toprak aldığını hatırlatarak, “Şu anda yüzde 20 işgal edildi. Bu nedenle eğer Rusya’ya biz izin verirsek, bizden yüzde 50 alır” diye konuştu.
“Rusya’dan 800 bin Rus geldi ve çoğu Türkiye’de kaldı. Bu nedenle fiyat artıyor”
AGC Başkanı İdris Taş’ın yerli halkın konut ve kira fiyatlarının artışına ilişkin şikayetlerini dile getirip düşüncesini sorduğu Büyükelçi Bodnar, şu yanıtı verdi:
“Savaş başladıktan sonra Türkiye’ye 400 bin Ukraynalı gelmiş. Şu anda Türkiye’de 50 bin Ukraynalı kalmış. Bu ne demek; Ukrayna’ya ya da üçüncü bir ülkeye taşındı. Rusya’dan 800 bin Rus gelmiş, çoğu Türkiye’de kalmıştır. Bu nedenle fiyat artıyor.”
Gazetecinin toplumda örnek bir yeri olduğuna değinen AGC Başkanı İdris Taş ise, bu konuda bir gazetecinin savaşı kışkırtıcı bir yayın yapamayacağını ve tüm ulusları, din, dil, ırk ve mezhep ayrı tutmaksızın her yönüyle insan olarak görmek zorunda olduğunu vurguladı. Dünya barışına katkı yapmak için tüm gazetecilerin barış isteyeceğini belirten Taş, Türk gazetecilerin her ülkenin kişiliklerini ve açıklamalarını objektif bir şekilde yayınlamaya devam ettiğini aktardı.
Antalya Gazeteciler Cemiyeti lokalinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Antalya Valisi Hulusi Şahin, 2016 yılında Antalya'da düzenlenen EXPO 2016 alanının yerine tematik park yapılmasını önerdi.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında Antalya'da düzenlenen programda basın mensuplarına “Çalışma arkadaşlarım” şeklinde seslenen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Sarısu-Meydan 4. Etap Tramvay Hattı'nın temelinin Cumhurbaşkanlığı'ndan onay gelmesi halinde üç ay içinde atılacağını duyurdu. Böcek, “Üç ay içerisinde Cumhurbaşkanlığımızdan gelecek onay dahilinde söylüyorum, öz kaynaklarımızla Antalya'da sizlerle beraber temelini atacağız” dedi.
Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin (AGC) Olağan genel Kurtul toplantısı Mimar Sinan Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirildi. Tek liste ile gerçekleşen seçimlerde mevcut Başkan İdris Taş güven tazeledi
Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Olağan Genel Kurulu yapıldı. Tek liste ile gidilen ve açık oylama yapılan kongrede mevcut Başkan İdris Taş, oy birliğiyle yeniden başkan seçilerek güven tazeledi. Detaylar haberimizde..
Antalya basın dünyasında saygın bir isim olan Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, Gazetecilik Mesleğine Adanmış Bir Kariyer,Yerel Medyanın Güçlenmesine Öncülük,Genç Gazetecilere Destek ve Mentorluk,Basın Özgürlüğü Konusundaki Duruşu
Antalya Gazeteciler Cemiyeti, üyeleri için yeni bir buluşma noktası olacak olan The Jade Cafe adlı sosyal tesisin açılışını büyük bir katılımla gerçekleştirdi. Antalya’nın sosyal yaşamına katkıda bulunmayı hedefleyen bu yeni mekân, gazeteciler ve misafirleri için dinlenme ve sosyalleşme imkânı sunacak.
Yorumlar (0)