Burdur Valiliği tarafından yürütülen uyuşturucu ile mücadele kapsamında uygulanan ‘Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum’ projesi Gölhisar Meslek Yüksekokulunda düzenlenen toplantı ile kurum amirlerine tanıtıldı.
Gençliğimizi tehdit eden en önemli sorunların başında gelen Uyuşturucu ile mücadele kapsamında Burdur Valiliği tarafından yürütülen Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum projesi ile ilk etapta Burdur İl Merkezi, Bucak, Gölhisar ve Yeşilova İlçelerinde uyuşturucu kullanan kişilerin kendi irade ve istekleri doğrultusunda, bağımlılıklarından kurtarılarak yeniden topluma kazandırılmaları amaçlanıyor.
Bu projenin paydaşlarından Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Firdevs Savi Çakar konu ile yaptığı konuşmada; “Ülkemizde böylesi bir çalışmanın içinde olan ilk üniversite olmaktan mutluluk duyuyoruz. Projede ilk olarak, madde bağımlığının genel yapısı, yapılan çalışmaların hangi aşamada olduğu ve dünyada bu konuda neler yapıldığı ile ilgili bir takım araştırmalar yaptık. Bu araştırmaların ardından çalışmalarımızı üç aşamada yürütmekteyiz. İlk aşamada maddi bağımlılığı konusunda belirlenen tüm hedef kitleyi yani herkesi farkındalık eğitimine tabi tutuyoruz. Bu aşamanın ardından risk grupları belirleyerek, bunların arasından özel gruplar oluşturuyoruz. Son aşamada ise, gruplarda belirlenen ve tedavi süreci başlaması gereken bağımlılara projemiz kapsamında yol haritası çiziyoruz” dedi.
Burdur İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Sevinç Sütlü; “Umuda Kapı Açıyorum, Hayata Tutunuyorum” adlı Uyuşturucu İle Mücadele Projesi, Burdur Valiliği koordinasyonunda; İl Sağlık Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve İl Müftülüğü tarafından yürütüldüğünü belirtti.
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Sevinç Sütlü projenin işleyişi ile ilgili olarak; “Burdur Valiliği Açık Kapı Birimine kendi irade ve istekleri ile müracaat ederek uyuşturucudan, bağımlılıktan kurtulmak isteyen kişiler, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Uyuşturucu ile Mücadele Birimince takibi yapılıyor. Tedavileri Burdur Devlet Hastanesi psikiyatristleri tarafından düzenlenerek, gerekli hallerde yataklı tedavi kurumları olan AMETEM’lere sevkleri sağlanıyor. İhtiyaç halinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla maddi destek sağlanıyor. Bağımlılık süreci tıbbi açıdan takip edilerek eş zamanlı olarak hem kendilerine hem de ailelerine psikolojik ve sosyal destek veriliyor. Programın herhangi bir aşamasında tedavi uyumu bozulan bağımlılar sürecin başına dönüyor” dedi.
Proje başlangıcından itibaren bugüne kadar kendi istek ve iradeleriyle projeye dahil olan 124 uyuşturucu bağımlısının tedavi süreçleri başladığını söyleyen Sevinç Sütlü;
Tıbbi tedavide belirli seviyeye gelip madde kullanmayan bağımlılar proje kapsamında İŞ-KUR üzerinden Toplum Yararına Programı (TYP) kapsamında 6 ay süreyle kamuda işe yerleştirilmektedir. 31.12.2019 tarihine kadar bu kapsamda tedavi sürecini başarılı bir şekilde sürdüren 32 bağımlı kişi Toplum Yararına Programından yararlandırılarak düzenli bir iş hayatına adım atmaları sağlanmıştır” dedi.
Sosyal Hizmet Uzmanı Özge Kutlu ise, bireylere ulaşma, bireylere yaklaşım ve onları anlama, kaygılarını giderme, tedaviye yönlendirerek farklı eğitimlerle bireysel olarak güçlendirme, iyileşme süreçleri ve sonrasında bireyleri hayata kazandırma çabaları hakkında bilgiler verdi.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile yapılan protokol kapsamında proje Üniversite gençliğine yönelik olarak uygulanmaya başlanmıştır.
Proje tanıtım toplantısına, Gölhisar Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Gölhisar Belediye Başkanı İbrahim Sertbaş, Yüksekokul Müdürü Yasemin Öztürk, öğretim görevlileri ve kurum amirleri katıldı.
Yorumlar (0)