Uyuz hastalığını biliyor musunuz? Uyuz hastalığından kurtulmanın imkanı var mı?

Uyuz hastalığı, Sarcoptes scabiei adlı bir akarın neden olduğu kaşıntılı bir cilt hastalığıdır. Tedavisi, reçeteli veya reçetesiz satılan kremler veya losyonlarla yapılır.

Uyuz hastalığını biliyor musunuz? Uyuz hastalığından kurtulmanın imkanı var mı?

Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, uyuz hastalığının kişinin yaşına ve şikayetlerine göre 2 ile 6 hafta arasında tedavi edilebileceğini söyledi.

Vücudun dayanılamayacak derecede kaşınması, tahriş olan deride yaraların oluşması durumunda uyuz hastalığından şüphelenilmeli ve en kısa zamanda bir dermatoloğa başvurması gerektiğini belirten Medicana Bursa Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, "Kadın, erkek ayırımı yapmadan her iki cinste, tüm yaş gruplarında, tüm etnik gruplarda, tüm sosyoekonomik düzeylerde görülebilir. Ciddi salgınlar yapabilmesi sebebiyle özellikle bakım evleri, yurtlar gibi toplu yaşanan yerlerde ve sosyal düzeyi düşük topluluklarda daha sık görülür. Vücut savunma mekanizması iyi olmayan kişilerde ağır seyir gösterebilir. Uyuz genellikle doğrudan fiziksel temas yoluyla bulaştığından, istila aile bireylerine, arkadaşlara ve eşinize kolayca bulaşabilir. El ele tutuşma gibi uzun süreli cilt-deri teması, cinsel ilişki, uyuz enfeksiyonu olan biri tarafından kullanılmış olan giyecekler, yatak örtüleri veya havluları paylaşma başlıca bulaş yollarıdır. Okullar, askeri kışlalar, huzurevleri, spor salonlarının soyunma odaları, hapishaneler gibi toplu yaşanılan yerler en sık bulaşma görülen mekanlardır" diye konuştu.

Uyuzun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Küçükçakır, "Tedavide değişik ilaçlar kullanılabilmekle birlikte, hangi ilaç kullanılırsa kullanılsın uyulması gereken bazı kurallar vardır. Yerel tedavi ajanları kullanıldığında ilacın tüm vücut bölgelerine uygulanmasına dikkat edilmelidir. Kullanılan çamaşır ve çarşafların 60 derecede yıkanması ve ütülenmesi gereklidir. Yıkanamayacak eşyaların ağzı bağlı olan bir poşet içerisinde ortalama üç gün saklanması yeterli olacaktır. Başarılı bir tedavi sonrasında dahi hastalık belirtilerinin 2-6 hafta kadar devam edebileceği unutulmamalıdır. Aynı yaşam ortamını paylaşan kişilerin eş zamanlı tedavi edilmeleri çok önemlidir. Tedavi kişinin yaşına, bağışıklık sisteminin durumuna göre değişkenlik gösterir. Aynı yaşam ortamını paylaşan tüm aile bireylerinin, o anda aktif şikayetleri olmasa bile aynı anda tedavi edilmesi gerekliliği unutulmamalıdır. Dermatoloğunuz yaşınıza, şikayetlerinizin durumuna göre size tedavi önerisinde bulunacaktır" dedi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Uyuz hastalığına yeni tedavi Artık daha kolay
Yaşam

Uyuz hastalığına yeni tedavi Artık daha kolay

Muğla’da uyuz vakalarında artış görülürken, hastalığın geleneksel tedavi yöntemlerinin geçmişte kaldığı, tedavinin artık daha kolay olduğu açıklandı.

Cildiye profesörü Prof. Dr. Takcı “Kıyafet denerken bulaşabilir”
Sağlık

Cildiye profesörü Prof. Dr. Takcı “Kıyafet denerken bulaşabilir”

Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Prof. Dr. Zennure Takcı son zamanlarda uyuz hastalığının arttığına dikkat çekerek, “Kıyafet alırken deneme kabinlerinde sizden önceki kişi eğer uyuz hastası ise parazit yükü fazla ise kıyafetlere bulaşmış olabilir. Devamı ha erimizde...

Bu belirti varsa dikkat! Bulaşıyor, vaka sayısı artıyor
Yaşam

Bu belirti varsa dikkat! Bulaşıyor, vaka sayısı artıyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tosun, uyuz hastalığının son yıllarda sık görüldüğünü ve kışa geçiş aylarında arttığını ifade etti.

Evcil hayvanı olanlara uyuz alarmı
Sağlık

Evcil hayvanı olanlara uyuz alarmı

Evcil hayvanlardan insanlara nadirde olsa uyuz hastalığının geçtiğini belirten Veteriner Hekim Muhammed Ahmet Gülden, "Uyuz böceği deride yaşar, genellikle kedi köpek ve insanda yaşarlar. Bu akarların bazıları hayvandan insana bulaşabiliyor" dedi.

Uyuz Belirtileri ve Semptomları: Türkiye'de Uyuz Vakalarındaki Artışa Dikkat!
Sağlık

Uyuz Belirtileri ve Semptomları: Türkiye'de Uyuz Vakalarındaki Artışa Dikkat!

Uyuz belirtileri nelerdir? Şiddetli kaşıntı, döküntüler ve uyuz hastalığı hakkında bilmeniz gerekenler! Türkiye’de artan vakalara dikkat edin.

Uzmanlar gece kaşıntısı hakkında uyarmaya devam ediyor
Sağlık

Uzmanlar gece kaşıntısı hakkında uyarmaya devam ediyor

Son zamanlarda uyuz vakaları ile ilgili uyarılarda bulunan uzmanlar, pandemi ile birlikte uyuz salgınında artış yaşandığına dikkat çekti. Gece kaşıntılarının uyuz belirtisi olabileceğini söyledi.