Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ani kur artışlarını engellemek amacıyla hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına ilişkin önemli bir karar alındı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugünden itibaren KKM sahiplerine sunulan vergi istisnası uygulamasına son verildiğini açıkladı. Bu karar bankalara iletildi ve uygulamaya konuldu.
21 Aralık 2021 tarihinde, dolar kurunda yaşanan krizin önüne geçebilmek amacıyla uygulanmaya başlanan KKM, geçen 2 yılı aşkın sürede ekonomiye 818 milyar liralık bir yük getirdi. Yeni ekonomi yönetimi, göreve başladığı geçen yıl ekonomi modelinde değişikliklere giderek KKM’nin tasfiye planını başlattı. Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamasıyla KKM sahipleri için yeni bir düzenleme daha hayata geçirildi.
Bireysel KKM yatırımcıları, bu mevduattan elde ettikleri gelir için vergi ödememeleri nedeniyle varlıklarını KKM'de değerlendirmeyi tercih ediyordu. Son haftalarda KKM'deki tasfiye hızının düşmesi üzerine harekete geçen Merkez Bankası, 1 Temmuz 2024 itibarıyla bireysel KKM yatırımcılarına sunulan vergi istisnasını kaldırdı.
Ekonomistler, KKM'de uygulanan vergi istisnasının kaldırılmasının, birçok yatırımcıyı farklı alternatiflere yönlendirebileceğini belirtiyor. Bu ani yasak sonrası döviz tevdiat hesaplarına yönelimin artması bekleniyor. Mevcut Türk Lirası mevduat faizlerinin yüksek olması nedeniyle yatırımcıların büyük bir kısmının birikimlerini TL üzerinden değerlendirmesi öngörülse de, KKM’de bulunan yaklaşık 65 milyar dolarlık paranın bir kısmının döviz tevdiat hesaplarına yönelmesi dolar kurunda yukarı yönlü hareketleri tetikleyebilir.
Bu nedenle, ekonomi yönetiminin KKM'deki tasfiye sürecini yıl sonuna kadar yayacak yeni adımlar atması bekleniyor. Şimşek, vergi istisnasının kaldırılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkış bizim önemli bir önceliğimizdi ama başından söyledik, dedik ki 'piyasayı bozmadan, piyasada sorun yaratmadan çıkacağız'. Ve gerçekten çıkıyoruz. Artık Türk lirası cinsinden KKM’ye son verdik. Döviz cinsinden de şimdiden haber vereyim ben temmuzda biz şirketlerin vergi avantajını yenilemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
kaynak: Halk TV
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) doğrudan Türkiye’ye getirilen eşyalarda yeni vergi düzenlemesi yürürlüğe girdi. Artık AB’den gelen eşyalar için geçerli maktu vergi oranları KKTC’den gelen eşyalar için de uygulanacak.
Konum Vergisi, harita ve coğrafi veri üreten şirketler için yeni bir çağ başlatıyor. Konum Vergisi kapsamında lisans bedelleri ve ağır cezalar artık gündemde. Detayları keşfedin!
2025 yılında Özel İletişim Vergisi 575 TL'ye yükseliyor. Yeni hat alacaklar ve mevcut aboneler, artan vergiyle birlikte aylık ekstra ödeme yapacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, esnafa konum vergisi getirileceği iddialarını yalanladı. Kanun, konum paylaşımı yapan esnafı değil, coğrafi veri üreten firmaları kapsıyor. Detaylar için tıklayın.
Merkezefendi Belediyesi, 2024 yılı Emlak ve Çevre Temizlik Vergisinin 2. taksit ödemeleri için 30 Kasım Cumartesi ve 1 Aralık Pazar günü de veznelerin hizmet vereceğini duyurdu.
2025 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi açıklandı. Yeniden değerleme oranı %43,93 olarak belirlendi. Araç sahiplerini bekleyen MTV tutarları, araç yaşına ve motor hacmine göre değişiyor. İşte yeni yılın vergi oranları ve detayları!
Yorumlar (0)