Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğrencilerinin uzun süredir yürüttüğü saha çalışmalarını sunum haline getirerek Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’e sundular.
Sunum öncesinde bilgi veren Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. İclal Dinçer” Biz eğitimimizde bir kente giderek o kenti 3 dönem çalışıyoruz. 1. Dönem Analitik çalışmalarımız tamamlanıyor. 2. Dönem planlama aşaması, 3. Dönemde ise ayrıntılamalar yapılıyor. Şimdi 2. dönemdeyiz, Analizlerimizi tamamlayarak planlama yaklaşımlarımızı oluşturduk. Öğrencilerimiz 50 bin ölçeğindeki özellikle ilçe ölçeğinde kararları var. Kritik kararlar Burdur’un geleceği ne olmalıdır? Sorusunun cevabını aradılar. Bu uygulama her sene yaptığımız bir eğitim. Burdur’daki eğitimin şöyle bir ayrıcalığı var. Biraz teknolojiyi de gerçekleştirdik. Coğrafi bilgi sistemiyle öğrencilerimiz arazide çalışmalarını yaptı” dedi.
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz “ Bilgiyi satın almak çok ucuz değil. Özellikle dolu bir bilgi içerisinde Akademinin iş gücünün ve bilgi birikimini almak çok kolay değil. Biz bu anlamda Burdur olarak sizlere çok teşekkür ediyoruz. Bir kentin geleceğini tasarlarken bu işi iyi bilenler, iyi analiz edenler ve bize yol gösterecek insanlardan bilgi alabilmemizdi. Geçen 4,5 yıl içerisinde zaman zaman kent tasarlanması açısından bazı uyuşmazlıkları yaşadık. Keşke bu çalışma daha önce yapılmış olsaydı idi bu altlığı elimizde hazır bulundursaydık birileri bişi söylediği zaman bakın normalde tasarlanması gereken kent bu şekilde olmalı deseydik. Hiç bir şey için geç değil en azıdan bir yerlerinden başlanmış olduğunu düşünüyorum. Emeği geçen öğrencilerimize, hocalarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Başkan Ercengiz, Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanan saha daki yaptıkları çalışmaları inceleyerek, öğrencilerden bilgi aldı.
BİLGİ NOTU
Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü tarafından lisans eğitimi 3. sınıf planlama stüdyoları kapsamında 2018 Bahar yarıyılında, Burdur ili ve kent merkezi çalışma konusu olarak seçilmiştir. Öğrenciler Burdur Belediyesi’nin katkıları ve işbirliğiyle on kişilik bir eğitim kadrosunun yönetiminde tüm yarıyıl boyunca doğal, fiziksel, sosyal ve ekonomik yapıya ilişkin analitik çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Bu çalışmalarda yenilikçi yöntemler kullanılmış ve bilgisayar teknolojileriyle gerçek zamanlı, konum bazlı veri toplama yöntemiyle il bütünü ve kent ölçeklerinde anket ve tespit çalışmaları yapılmıştır. 2018 Güz yarıyılında Nazım Plan Stüdyosunda öğrenciler Burdur’un mevcut durum tespitini ve ileriye yönelik sorun ve potansiyellerini saptamayı amaçlayan bu çalışmanın sonuçlarını ve bu çalışmalara temellenerek ürettikleri sentez ve planlama yaklaşımlarını başkan Ercengiz’e sundular. Burdur’un geleceğine ilişkin geliştirilen vizyon ve öneriler kayda değer bulunmuş, Burdur Belediyesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün 2019 Bahar yarıyılında bu çalışmaların devamında yapacağı Uygulama İmar Planı stüdyosunda da işbirliğinin sürdürülmesine karar verilmiştir.
Yorumlar (0)