Burdur

Yıpranma payıyla erken emeklilik hakkınız var mı? 45 meslekte erken emeklilik hakkı!

Ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlar yıpranma payı ile erken emekli olabilir. Yıpranma payı nasıl hesaplanır ve kimler yararlanabilir?

Yıpranma payıyla erken emeklilik hakkınız var mı? 45 meslekte erken emeklilik hakkı!

Erken emeklilik için "yaş, prim gün sayısı ve sigortalı olma süresi" şartlarını yerine getirenler bu hakkı elde eder. Peki, 45 meslekte erken emeklilik hangi meslekler? Emeklilikte aranan prim gün sayısının hesabında 18 yaş öncesi sigorta günleri de dikkate alıyor. İşte, erken emeklilik için 45 meslek...

45 meslekte erken emeklilik hangi meslekler? sorusunun yanıtı merak ediliyor. Sağlık sorunları bulunanlar, yıpranmaya tabi olan meslekler ve engelli çocuğu olan anneler gibi milyonlarca kişi erken emeklilik hakkına sahip olabiliyor.

YAŞTAN EMEKLİ OLMANIN KOŞULLARI NELER?

İlk defa uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenerek çalışılan gün giriş olarak kabul ediliyor. Emekli olabilmek için çalışma yılı, gün sayısı, yaşın dolması zorunlu. Yaştan emeklilik sigortalı olunan tarihe göre değişiyor.

18 YAŞ ÖNCESİ YATIRILAN SİGORTA PRİMLERİNİN EMEKLİLİKTE BİR ETKİSİ VAR MI?

Bu yaştan önceki sürelere ait sigorta günleri kaybolmaz, emeklilikte aranan prim gün sayısında hesaba katılır. Bu yaştan önceki çalışmaların emekliliğe etkisinde Nisan 1981 tarihi önem taşıyor.

YIPRANMAYLA EK PRİM EMEKLİLİK GETİRİYOR MU?

Çimento, cam, kurşun, demir ve çelik fabrikaları, yeraltı işleri, askeri görevlerde, emniyet başta olmak üzere 45 iş konulunda yıpranma nedeniyle erken emekli olunabiliyor. Bu mesleklerde çalışanlar için ödenen primler daha fazla kabul ediliyor ve yaş şartında indirim yapılıyor. Ağır bir meslekte çalışıyorsanız yıpranma payı ile erken emeklilik mümkün olabiliyor.

MESLEK KODU UYGULAMASI NEDİR?

İşverenlerin çalıştırdığı sigortalıyı yaptığı mesleğin kodlarına uygun olarak SGK'ya bildirimini esas alıyor. İşveren, personel alırken gerekli bilgilere meslek kodunu ekleyerek Kurum'a bildirmekle yükümlü bulunuyor. Ücretlerin eksik bildirimi kayıt dışılığın en önemli ayaklarından birini oluşturuyor. Bu uygulamayla meslek-ücret ilişkisi kurularak çalışanların ücretlerinin doğru bildirimi amaçlanıyor

HANGİ MESLEKLER YARARLANABİLİYOR?

Yıpranma hakkından 45 meslek grubu yararlanıyor. Bazı mesleklerin her 360 güne karşılık kazandığı yıpranma payı şöyle:

-Asit üretimi yapan yerlerde çalışanlar 90 ile 180 gün.

-Madenlerin yer altında çalışanları 180 gün.

-TSK'da görevli subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ve sözleşmeli erbaş ve erler 90 gün.

-Basın Kartı Yönetmeliği'ne göre çalışan gazeteciler 90 gün.

-Emniyet ve MİT mensupları 90 gün.

-Cıva üretimi işleri sanayinde çalışanlar 90 gün.

-Radyoaktif ve doğal ve yapay radyoaktif maddeler 90 gün.

-Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar 90 gün.

-Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar 60-90 gün.

-Cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar 60 gün.

-Çimento fabrikalarında çalışanlar 60 gün.

- Ceza ve infaz kurumu personeli ve sağlık çalışanları

- Madenlerde çalışan işçilerin emeklilik yaşı 55'ten 50'ye indirilirken, izinde geçirdikleri süreler, tatiller de yıpranmaya dahil ediliyor. Böylece madenciler 43 yaşında emekli olabiliyor.

BAŞKA NE FAYDALARI VAR?

Emeklilik süresinin kısalması dışında devlet, zorlayıcı işlerde çalışanlara çeşitli destek, teşvikler sağlıyor. Örneğin, madencilik sektörüne bir dizi hibe desteği sağlanıyor. Kamuda belirlenen çerçeveye göre yıpratıcı işlerde çalışan kamu ve işçilere "yıpranma payı" adı altında nakit yardımı da yapılıyor.

kaynak: haberler

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

 Elazığ'da Mobil Kanser Tarama: Erken Teşhis Hayat Kurtarır!
Sağlık

Elazığ'da Mobil Kanser Tarama: Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Elazığ’da kırsal bölgeler ve nüfusu ilçelere mobil kanser tarama aracı ile giden sağlıkçılar, kanser taraması yapıp, erken teşhis ve tedavi için vatandaşları bilgilendiriyor.

 Prof. Dr. Ahmet Ömer Özütemiz; "Önemli olan erken teşhis"
Sağlık

Prof. Dr. Ahmet Ömer Özütemiz; "Önemli olan erken teşhis"

İEÜ Medical Point Hastanesi Gastroenteroloji bölümünden Prof. Dr. Ahmet Ömer Özütemiz, karaciğer yağlanması rahatsızlığının tedavi edilmezse karaciğer kanserine kadar gidebileceğini söyledi.

 Dr. Murat Talan: Kanser, Erken Teşhis ve Tedavi İle Önlenebilir Bir Hastalıktır - Haberler
Sağlık

Dr. Murat Talan: Kanser, Erken Teşhis ve Tedavi İle Önlenebilir Bir Hastalıktır - Haberler

1-7 Nisan Dünya Kanser Haftası nedeniyle Şırnak Devlet Hastanesinde Onkoloji Doktoru Murat Talan, kanser hastalığı konusunda farkındalığın artması için açıklamalarda bulundu.

Niğde'de Kanser Haftası: Erken Teşhis ve Farkındalık Vurgusu
Sağlık

Niğde'de Kanser Haftası: Erken Teşhis ve Farkındalık Vurgusu

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Yakup Çetinkaya 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle açıklama yaptı.

Trigeminal Nevralji Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Sağlık

Trigeminal Nevralji Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Trigeminal Nevralji hastalığında erken tanının kişinin yaşam kalitesinin artması açısından önemli olduğunu söyledi.

Hastaneye Gitti, Kanser Olduğunu Öğrendi!
Sağlık

Hastaneye Gitti, Kanser Olduğunu Öğrendi!

Karın ağrısı ve kilo kaybı şikâyetiyle Denizli Devlet Hastanesi başvurmasının ardından yapılan tahlil ve tetkiklerden sonra pankreas kanseri tanısı konan 38 yaşındaki hasta yaklaşık 6 saat süren ameliyatın sonunda sağlığına kavuşturularak taburcu edildi.