Zorunlu hale getiriliyor! Aracınızda bulundurmazsanız trafiğe çıkamayacaksınız!

Bugünden itibaren her araçta kullanım zorunluluğu başlıyor. EDR sistemiyle hız, fren durumu ve araç pozisyonu gibi veriler kaydedilecek. Avrupa Birliği için Türkiye'de de uygulanması beklenen yeni düzenleme hakkında detaylar.

Zorunlu hale getiriliyor! Aracınızda bulundurmazsanız trafiğe çıkamayacaksınız!

Bugünden itibaren Avrupa'da tüm araçlarda kara kutu bulundurmak zorunlu hale geliyor. Peki nedir bu kara kutu? Nasıl çalışır? Aracınıza kara kutu taktırmak için ne yapmanız gerekir?

Uçaklardaki kara kutu sistemine benzer bir uygulama, artık her araçta zorunlu hale geldi. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Temmuz ayından itibaren kara kutu sistemine benzeyen bu sistem zorunlu olacak.

KARA KUTU ZORUNLULUĞU

2024 yılının Temmuz ayı itibarıyla, Avrupa ülkelerindeki araçlara kara kutu taktırmak zorunlu hale geliyor. Bu zorunluluk, ilk aşamada yalnızca yeni satılan otomobillerde uygulanmaya başlanacak ve aşamalı olarak tüm araçlara yayılacak. Takılan cihazlar, kaza öncesi ve sonrası otomobildeki tüm verileri kaydedecek.

DÜZENLEMENİN KAPSAMI

Temmuz ayıyla birlikte AB ülkeleri, kara kutu uygulamasını hayata geçiriyor. Kara kutular, M1 kategorisindeki sekiz koltuklu otomobilleri, pick-up kamyonetleri ve vanları içeren, 3 bin 500 kilogramın altındaki ağırlığa sahip N1 sınıfı araçları kapsayacak.

27 ÜLKEDE UYGULANACAK

Halk arasında kara kutu olarak bilinen EDR sistemi, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsveç gibi 27 ülkede uygulamaya alınacak. Ayrıca bu sistemin Türkiyede’de uygulanacağı tahmin ediliyor.

Araçlarda kullanılacak olan EDR (Olay Veri Kaydedici) sistemi, araçların hava yastığı sistemine entegre edilecek ve sürücü tarafından hiç suretle kapatılamayacak. Bir kaza durumunda hava yastığı ve emniyet kemeri sensörleri tetiklendiğinde, EDR sistemi de otomatik olarak devreye girecek ve kaza anındaki verileri kaydedecek. Ayrıca, otomobilin kaputu açıldığında veya yatayda ya da dikeyde 0,15 saniyede saatte 8 kilometreden fazla hız artışı olduğunda da EDR sistemi aktif hale gelecek.

SİSTEMİNİN FONKSİYONLARI

Endpoint Detection and Response (Uç Nokta Tehdit Algılama ve Yanıt) olarak bilinen EDR sistemi, kötü niyetli etkinlikleri belirlemek ve incelemeye fırsat vermek amacıyla kullanılacak.

EDR sistemi başlıca şu verileri depolayacak:

- Hız

- Fren durumu

-Araç pozisyonu

-Titreşim

­-Gömülü güvenlik sistemleri verileri

ACİL DURUMLARDA EDR

EDR sistemi, acil bir durum tespit ettiğinde, aracın eCall sistemiyle otomatik olarak yardım çağrısında bulunacak. Kaydedilen veriler, yüksek isabetlilikle saklanacak ve sadece acil durumlarda yetkililer tarafından erişilebilecek şekilde korunaklı tutulacak. Bu sayede, sürücülere ait verilerin gizliliği de sağlanmış olacak.

ABD’DE DE UYGULANACAK

Avrupa Birliği'nin ardından, ABD de benzer bir uygulama için çalışmalarını sürdürüyor. ABD'de kara kutuların 2012'de zorunlu hale getirilmesi konusunda bir yasa teklifi hazırlanmış, ancak bu teklif 2019'da geri çekilmişti. ABD, 2022 yılında yeni bir teklif üzerinde çalışmaya başladı ve kısa bir süre içerisinde bu uygulamayı zorunlu hale getireceği konuşuluyor.

kaynak: kamu son haber

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Samsun'da seyir halindeki otomobil yangın çıktı
Bölgesel

Samsun'da seyir halindeki otomobil yangın çıktı

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde seyir halindeki otomobil, çıkan yangında kullanılmaz hale geldi.

Antalya'da kırmızı ışık faciası! Tır otomobile çarptı
Bölgesel

Antalya'da kırmızı ışık faciası! Tır otomobile çarptı

Antalya'nın Serik ilçesinde kırmızı ışıkta duramayan tır, otomobile çarptı. Kazada 2 kişi yaralandı. Detaylar burada...

İki otomobil çarpıştı! Ehliyetsiz sürücü 4 şişiyi yaraladı!
Bölgesel

İki otomobil çarpıştı! Ehliyetsiz sürücü 4 şişiyi yaraladı!

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde meydana gelen kazada ehliyetsiz sürücünün kullandığı otomobil başka bir araçla çarpıştı. Kazada 4 kişi yaralandı.

Antalya'da otomobil karşı şeride geçip, otomobille kafa kafaya çarpıştı
Bölgesel

Antalya'da otomobil karşı şeride geçip, otomobille kafa kafaya çarpıştı

Antalya'da kontrolden çıkan otomobil karşı şeride geçip başka bir otomobille kafa kafaya çarpıştı. Araçlarda sıkışan 1'i ağır 5 yaralı itfaiye ekiplerince kurtarıldı.

Kırşehir'de yaşlı kadın otomobil kazasında hayatını kaybetti
3. Sayfa

Kırşehir'de yaşlı kadın otomobil kazasında hayatını kaybetti

Kırşehir'de karşıdan karşıya geçmek isteyen yaşlı kadın, otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybetti.

 Araç yol kenarındaki ağaçlık alanda devrildi
3. Sayfa

Araç yol kenarındaki ağaçlık alanda devrildi

Artvin’in Şavşat ilçesinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil şarampole devrildi.