MAKÜ her zaman olduğu gibi göz dolduruyor! MAKÜ’ye YÖK’ten Prestijli Ödül

Burdur MAKÜ, YÖK’ün 2024-2025 Akademik Açılış Töreni'nde hayvancılık sektörüne sunduğu yenilikçi çözümle ödül aldı. Yerli ve bitkisel içerikli topikal pomat projesi dikkat çekti.

YÖK'ten MAKÜ'ye Büyük Ödül

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), Türkiye’nin hayvancılık sektörüne sağladığı katkılarla dikkat çekmeye devam ediyor. MAKÜ, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen 2024-2025 Akademik Açılış Töreni'nde “Hayvanların Ayak Derisi ve Tırnaklarında Mikroorganizma Kaynaklı Gelişen Yaraların Tedavisine Yönelik Geliştirilmiş Topikal Pomat” projesiyle Üniversite-Sanayi İş Birliği kategorisinde ödüle layık görüldü. Bu prestijli ödül, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar tarafından Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Kale’ye takdim edildi. Üniversiteyi temsilen Rektör Dalgar’ın yanı sıra Prof. Dr. Yasin Arslan, Prof. Dr. Perihan Ünüvar, Prof. Dr. İsmail Kırbaş ve Senato Öğrencisi Fatma Derya Arıkan da törende hazır bulundu.

Ödüle layık görülen bu proje, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda sıkça görülen ayak hastalıklarının tedavisinde devrim yaratmayı amaçlıyor. Prof. Dr. Mehmet Kale'nin liderliğindeki bu çalışma, veteriner hekimlerin sıklıkla karşılaştığı ayak yaraları, dermatit, hiperplazi, ülser ve apse gibi sorunların tedavisine yönelik geliştirilmiş bitkisel formüllü bir topikal pomat sunuyor. Projede, Prof. Dr. Dilek Öztürk, Prof. Dr. Nuri Mamak, Doç. Dr. Kürşad Yiğitarslan, Eczacı Ahmet Ak ve Eczacı Teknikeri Ramazan Şencan’ın iş birliğiyle hazırlanan bu doğal formül, antibiyotik kullanımına ihtiyaç duymadan enfeksiyon kaynaklı ve enfeksiyon dışı ayak hastalıklarının tedavisinde etkin bir çözüm olarak dikkat çekiyorç

Türkiye Hayvancılık Sektörüne Yerli ve Bitkisel Çözüm

Yerli kaynaklarla üretilmiş ve tamamen bitkisel içeriklere dayanan bu pomat, özellikle büyük çiftliklerde yaygın görülen ve %40 oranında ortaya çıkan ayak hastalıklarının tedavisinde önemli bir çözüm sunuyor. Tedavi sürecini hızlandırarak hayvancılık sektöründe iş gücü tasarrufu sağlama potansiyeline sahip bu ürün, hem ulusal hem de uluslararası pazarda ticari kullanım için hazır hale getirildi. MAKÜ'nün bu inovasyonu, yerli üretim olması sayesinde Türkiye’nin hayvancılık sektöründeki dışa bağımlılığını azaltma hedefi taşıyor ve aynı zamanda uluslararası pazarlarda da yer bulma potansiyeli taşıyor. Patent süreci başarıyla tamamlanan ürün, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş olup ülkemizde yerli ürünlerin kullanımını artıracak şekilde sektöre kazandırıldı.

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, ödül töreninde yaptığı konuşmada, üniversitenin toplumsal katkı sağlama misyonunu sürdüreceğini, bilimsel araştırmalarla toplumun ihtiyaçlarına cevap vermeye ve ülkenin kalkınmasına destek olmaya devam edeceklerini belirtti. Bu projenin, MAKÜ’nün yenilikçi ve yerli çözümler üretme çabalarının bir göstergesi olduğunu ifade eden Rektör Dalgar, hayvancılık sektörüne sağlanan bu katkının diğer sektörlerde de örnek teşkil edeceğine inandığını belirtti.

MAKÜYÖKödülTürkiyeBurdur

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.