Antalya

Antalya Kent Konseyi'nde gündem taşımacılık sorunları

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu taşımacılık sorunlarını görüştü: "Yeni şoför yetişmiyor, Suriyeli ve Afganlar direksiyon başına geçecek" dedi.

Antalya Kent Konseyi'nde gündem taşımacılık sorunları

 

Turizm taşımacılarının sorunlarını masaya yatıran Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu toplantısında sektörün içinde bulunduğu duruma ilişkin önemli değerlendirmeler yapıldı. Yeni şoförlerin yetişmediğinin belirtildiği toplantıda, böyle giderse Suriyeli ve Afgan şoförlerin direksiyon başına geçeceği ifade edildi.

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu’nun Kasım ayı toplantısında turizm taşımacılarının sorunları ele alındı. Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz moderatörlüğünde yapılan toplantıya taşıma şirketleri, seyahat acenteleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çalışma grubu üyeleri katıldı. Toplantının başında sektörün yaşadığı sorunlara ilişkin durum tespiti yapıldı. Turizmde zincirin en önemli ayaklarından biri olan turizm taşımacılığının pandemide kaybettiği çalışanlarını geri kazanmakta zorlandığına işaret edilerek, sezonda çoğu kez işin ehli olmayan şoförler ve turizme yatkın olmayan araçlarla işin yürütülmeye çalışıldığı vurgulandı.

KEMER-ALANYA ARASINDA 1 MİLYON ARAÇ HAREKETİ

Temmuz 2022’den itibaren yoğunlaşan turizm hareketinin, savaştan dolayı Rusya’dan umudunu kesmiş olan turizm taşıma şirketlerini hazırlıksız yakaladığı da kaydedildi. Taşıma şirketlerinin yılın ilk 10 ayında D2 belgeli 8 bin araçla yaklaşık 13 milyona yakın turisti tatil bölgelerine taşıdığının dile getirildiği toplantıda, bu süre zarfında Kemer ile Alanya arasında 1 milyonun üzerinde araç hareketinin gerçekleştirildiği de açıklandı. Sektör temsilcileri, turist arttıkça artan araç, şoför ve yakıt problemlerinin içinden çıkılmaz bir hal aldığına dikkat çekti. Gerek sezon içinde gerek sezonun sonunda sorunları dile getirmeye çalışan turizm taşımacıları seslerini yeteri kadar duyuramadı.

‘BİRÇOK ŞOFÖR BAŞKA MESLEKLERE YÖNELİYOR’

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu, düzenlediği toplantıda tarafları bir araya getirerek sorunların açık sözlülükle dile getirilmesini sağladı. Toplantının ardından hazırlanan raporda turizm taşımacılığının en önemli sorunları ve çözüm önerileri şöyle sıralandı: “Yeni şoförler yetişmiyor. Böyle giderse Afgan ve Suriyeli şoförler alınmak zorunda kalınacak. Birçok şoför başka mesleklere yönelirken, sonu belirsiz turizm sezonlarından yorulan birçok turizm şoförü şehirlerarası taşımacılığa yöneldi. Araç problemi gittikçe artıyor, zira pandemiden sonra otobüsler yerine küçük araçlar tercih ediliyor, bu da yakıt, araç ve şoför sorunu doğuruyor. Bunun yanı sıra yeni araç bulmak ve satın alabilmek artık mucize gibi. Bireysel taşıyıcılar taşımacıların planlarını bozuyor. Taşıma şirketlerinden ayrılarak, kendi işini yapan bireysel taşıyanlar herhangi bir kontrole maruz değiller. Parça başı iş yaptıkları için çalışma koşullarını ve fiyatları kendileri belirliyorlar. Sezona taşıma şirketi altında başlayıp, sezon içinde bağımsız çalışıyorlar.

SÜREKLİ ARTAN AKARYAKIT SORUNU

Taşımacılık sektörünü olumsuz etkileyen en önemli gider kalemlerinden akaryakıta gelen zamlarla ilgili ise şu değerlendirmeler yapıldı: “Sürekli yakıt artışı planlama ve maliyet öngörüsü yapılmasını mümkün kılmıyor. Fiyatlar neredeyse günlük değişiyor. Turist otobüste giderken maliyeti artabiliyor. Ne taşıma şirketleri, ne acenteler ileriye dönük bir öngörüde bulunabiliyor. Kişi başı taşıma bedeli sezon sonunda ortaya çıkıyor. Bazı taşımacılar kapasitelerinden fazla işe talip oluyor ve sezon içinde skandala varan tıkanıklıklara yol açıyor. Taşımacıların taşıma kapasitesi belli iken, daha fazla işe göz dikmeleri anlaşılır bir durum değildir. Dinlenme yerleri şart. Sıcak yaz günlerinin yoğunluğunda şoförlerin dinlenme, beslenme, duş alma gibi ihtiyacını karşılayabilecekleri istasyonlar yok. Hala otobüste yatan şoförler var. Bu konuların dışında dile getirilen ancak karşılıklı diyalog ile çözülebilecek onlarca konuyu tarafların tekrar bir araya gelerek değerlendirmeleri 2023 öncesi kaçınılmazdır.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Karaalioğlu Parkı Talan Edilemez!
Bölgesel

Karaalioğlu Parkı Talan Edilemez!

Antalya Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu, Karaalioğlu Parkı Talan Edilemez! açıklamasında bulundu.

‘Karain’den suyun kalbine’ pedal basacaklar
Bölgesel

‘Karain’den suyun kalbine’ pedal basacaklar

Antalya’da daha önce 7’den 77’ye bisiklet turu düzenleyen Kent Konseyi, Pazar günü Döşemealtı’nda “Karain’den suyun kalbine” temalı bisiklet turu düzenleyecek.

Antalya’nın efsane başkanı Tonguç deneyimlerini anlattı
Bölgesel

Antalya’nın efsane başkanı Tonguç deneyimlerini anlattı

eski Belediye Başkanı Selahattin Tunguç, imar plan çalışmalarını, Atatürk Parkı’nı kamulaştırma mücadelelerini, falezleri ve sahili nasıl koruduklarını, Kaptan Cousteau ile macerasını anlattı.

Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi’nden 25 Kasım açıklaması
Bölgesel

Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi’nden 25 Kasım açıklaması

Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında basın bildirisi yayımladı.

Antalya için tarihi çağrı
Bölgesel

Antalya için tarihi çağrı

Prof. Dr. Ruşen Keleş, ‘Antalya’yı rantçı anlayıştan koruyun’

Antalya Kent Konseyi ve Akdeniz Üniversitesi’nden mimarlık sempozyumu
Etkinlik

Antalya Kent Konseyi ve Akdeniz Üniversitesi’nden mimarlık sempozyumu

Antalya Kent Konseyi ve Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 23-24 Kasım tarihlerinde “Kent Kimliği Bağlamında Mimarlık, Planlama ve Tasarım” konulu sempozyum düzenliyor.