Bucak’ta kuzu göbeği hastalık haline geldi. Vatandaşlar haftasonunu dağlarda geçiriyor.
Bucak yıllardır salep, kitre ve kuzugöbeği ticareti ile uğraşıyor. Kuzugöbeği bölgede ve ülke genelinde bilinen sevilerek tüketilen bir besin haline geldi.
Bahar aylarının gelmesi ile birlikte ormanlık alanlarda çalı diplerinde yetişen ve bir tür mantar olan kuzu göbeği; bulmasının zor olması kadar fiyatlarıyla da dikkat çekiyor. Burdur’un Bucak İlçesi’nde vatandaşlar kuzugöbeği bulma işine hem sportif bir faaliyet hem hobi hem de ekonomik katma değer gözüyle bakıyor.
Bahar aylarının gelmesi ile birlikte sosyal bir aktiviyete dönüşen kuzu göbeğinin fiyatlarının kilosu 80 liraya kadar ulaşıyor. Genellikle Mart ve Nisan aylarındaki yağmurlarla çam, meşe, gürgen ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişen kuzugöbeği Burdur’un Bucak İlçesi’ndeki dağlarda da yetişiyor ve bulanlar için sevindirici bir hal alıyor. Bucak ve çevresinde vatandaşlar haftasonlarını değerlendirmek için araziye çıkarak kuzugöbeği arıyor. Ancak bu iş ayrı bir bilgi ve tecrübe istiyor. Fransa ve Almanya gibi ülkelere ihraç edilen bu ürün yemeklerde kullanıldığı gibi farklı hastalıkların tedavisinde de değerlendiriliyor.
Yorumlar (0)