Mersin

Çiftçiler, hem zamandan hem de maliyetten tasarruf ediyor

Mersin Büyükşehir Belediyesince örtü altı seracılığın yoğun olarak yapıldığı mahallelerde üreticilere sisleme makinesi dağıtıldı.

Çiftçiler, hem zamandan hem de maliyetten tasarruf ediyor

MERSİN (İHA) - Mersin Büyükşehir Belediyesince örtü altı seracılığın yoğun olarak yapıldığı mahallelerde üreticilere sisleme makinesi dağıtıldı.
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından özellikle domates ve salatalık yetiştiriciliğinin gerçekleştirildiği mahallelere dağıtılan makineler sayesinde zararlılarla mücadele edilirken, ürünlerdeki kimyasal kalıntı oranının da en aza indirilmesi hedefleniyor. Sisleme makinesi sayesinde, çiftçi hem zamandan, hem de maliyetten tasarruf ederken, ürün veriminde de artış sağlanıyor. Geleneksel yöntemlerle 2 saat süren hastalık ve zararlılarla mücadele, sisleme makinesi sayesinde 10 dakikaya düşüyor.

"Tarımda kimyasal kullanımını azaltmayı hedefliyoruz"
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, örtü altı biber, domates ve salatalık yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Erdemli’de, ziraat odası işbirliği ile yürüttükleri proje kapsamında, 12 mahalleye sisleme makinesi dağıttıklarını söyledi. Bu makineler sayesinde tarımda kimyasal kullanımını da azaltmayı hedeflediklerini belirten Şahutoğlu, “Bu uygulama ile üreticilerin hem girdi maliyetlerini inecek, hem de hasat sonrasın kalıntı sorunlarının önüne geçmiş olacağız" dedi. Şahutoğlu, dağıtımı gerçekleştirilen sisleme makinelerinden Üçtepe, Kayacı, Çiriş, Arslanlı, Yeniyurt, Tapureli, Sarıkaya, Güzeloluk, Harfilli, Güneyli, Hüsametli ve Veyselli mahallelerindeki üreticilerin faydalanacağını kaydetti.

"Çiftçiler, hem zamandan hem de maliyetten tasarruf ediyor"
Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin de desteklerden dolayı çiftçiler adına Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti. Erdemli’de 12 mahallenin ihtiyacının karşılandığını belirten Şahin, "Sisleme makinesi, bitkinin her tarafına ulaştığı için seranın içerisinde duman şeklinde veriliyor. Yaprak altı ve yaprak üstlerine dağıldığı için de haşereler etkisiz hale geliyor. Üreticiler için önem arzeden sisleme makinesi sayesinde çiftçiler, hem zamandan hem de maliyetten tasarruf ediyor” diye konuştu.

Üreticiler destekten memnun
Üçtepe Mahallesi’nde yaşayan 30 yıllık çiftçi Adem Türel, makine olmadan önce, motorla sulu ilaç verdiklerini ve bir netice alamadıklarını belirterek, "Motorla sulu ilaçtan maliyeti daha az. Motorla verdiğimiz ilaçlama en az 2-3 saat sürerdi. Bununla 1 dönüm serayı 10 dakikada ilaçlayıp çıkıyorum. Bu sayede meyvelere kurt atmaz, tonaj da güzel olur. İhracata gönderdiğimiz domatesler de geri gelmez" dedi.
34 yıldır çiftçilik yapan Bekir Türel de geleneksel yöntemlerle yaptıkları ilaçlamada verim kaybının yüzde 15 olduğunu, yeni sistem sayesinde verim kaybını sıfıra indirmeyi planladıklarını kaydetti.
Çiftçi Hasan Yazgan ise sisleme makinesini genellikle domates için kullandıklarını ifade ederek, yeni sistem sayesinde daha iyi verim aldıklarını dile getirdi.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Üreticiyi zor günler bekliyor Tarımın maliyeti yükselişte
İş Dünyası

Üreticiyi zor günler bekliyor Tarımın maliyeti yükselişte

Ekim ayında tarımsal girdi maliyetleri yükseldi. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Tarım-GFE ve üretici fiyatlarındaki artışı değerlendirdi. Tarımda sürdürülebilirlik tehlikede!

Zeytinyağı ve zeytin üreticisi destek bekliyor! Maliyetler yükseldi, fiyatlar düşüşte
Bölgesel

Zeytinyağı ve zeytin üreticisi destek bekliyor! Maliyetler yükseldi, fiyatlar düşüşte

Denizli’de Kale Ziraat Odası Başkanı Emin Çakmakçı, maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle zeytinyağı ve sofralık dane zeytine kilogram başı destek verilmesi gerektiğini belirtti. Detaylar haberimizde..

Milyonlarca aracı ilgilendiriyor Maliyet detaylarını açıkladı
İş Dünyası

Milyonlarca aracı ilgilendiriyor Maliyet detaylarını açıkladı

TURPAK, 8 milyon aracı ilgilendiren sistemin çip maliyetinin 10-40 dolar arasında değiştiğini açıkladı. İddialara yanıt veren şirket, UTTS ihalesine katılmama nedenlerini sıraladı.

Beypazarı'nda havuç üreticisi Ali Osman Bozkaya: 'Havucun maliyeti asgari 25 lira, kazanmak zorlaşıyor'
Bölgesel

Beypazarı'nda havuç üreticisi Ali Osman Bozkaya: 'Havucun maliyeti asgari 25 lira, kazanmak zorlaşıyor'

Ankara'nın Beypazarı ilçesinde çiftçilik yapan Ali Osman Bozkaya, "Tüccarlar ortalama 8 liranın altına düşen havuca para vermez. Detaylar haberimizde..

Antalya Tarım Girdi Fiyatları Açıklandı! Ağustos’ta Düşüş Eğilimi
İş Dünyası

Antalya Tarım Girdi Fiyatları Açıklandı! Ağustos’ta Düşüş Eğilimi

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu'nun Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni değerlendirerek, enerji maliyetlerindeki düşüş ve yıllık enflasyon rakamlarını aktardı. Tarımsal üretici fiyatlarının genel durumu ve gıda enflasyonundaki gelişmeler hakkında detaylar burada!

Palandöken: “Ortalama bir okul kıyafeti için 2 bin 500-3 bin TL harcanıyor”
Yaşam

Palandöken: “Ortalama bir okul kıyafeti için 2 bin 500-3 bin TL harcanıyor”

Okulların açılmasına sayılı günler kala okul alışverişi telaşının şimdiden başladığını hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Okulların açılmasına az bir zaman kaldı, tabi telaşe de başladı. Detaylar haberimizde...