İzmir

Dünyadaki en etkili bilim insanları listesindeler

Yaşar Üniversitesinden altı akademisyen “Dünyadaki En Etkili Bilim İnsanları” listesinde yer aldı. Stanford Üniversitesinin hazırladığı, farklı alt disiplinlerde dünyadaki bilim insanları arasında yüzde 2’lik dilime giren 210 bin 198 kişiden oluşan çalışmada Türkiye’den bin 395 bilim insanı listelendi.

Dünyadaki en etkili bilim insanları listesindeler

Yaşar Üniversitesinden altı akademisyen “Dünyadaki En Etkili Bilim İnsanları” listesinde yer aldı. Stanford Üniversitesinin hazırladığı, farklı alt disiplinlerde dünyadaki bilim insanları arasında yüzde 2’lik dilime giren 210 bin 198 kişiden oluşan çalışmada Türkiye’den bin 395 bilim insanı listelendi.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Stanford Üniversitesinden Dr. John loannidis’in liderliğinde çalışan özel bir araştırma ekibinin hazırladığı “Dünyadaki En Etkili Bilim İnsanları” listesi, dünyadaki bilim insanları arasında yüzde 2’lik dilime giren 210 bin 198 kişiden oluşuyor. Liste, bilim insanlarının yayın sayıları, atıf sayıları, yazar sıralamaları gibi farklı değişkenlerin değerlendirilmesiyle oluşturuldu. Bilim insanlarının 22 anabilim dalı ve 174 alt bilim dalında listelendiği çalışma, Scopus veri tabanındaki veriler kullanılarak hazırlandı.
Türkiye’den bin 395 bilim insanının yer aldığı 2022 yılı kategorisindeki listeye; Yaşar Üniversitesinden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Gürel, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu Yetkin Ekren, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mir Jafar Sadegh Safari, İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duygu Türker Özmen girdi.

İndekslerde ilk sırada
Operasyon yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, yeşil lojistik, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi, endüstri 4.0, çok kriterli karar verme yöntemleri gibi alanlarda çalışmalarını sürdüren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, son beş yıllık sıralama incelendiğinde “ABCD Journal Quality List”, “Scimago Journal Ranks”, “HCERES” ve “Handelsblatt” indekslerinde, Türkiye’deki üniversitelerde görev yapan araştırmacılar arasında ilk sırada yer almıştı.

Enerji alanındaki sayılı bilim insanlarından
Enerji alanındaki çalışmalarıyla ülkemizin sayılı bilim insanları arasında yer alan Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı’nın çalışmaları ise enerji, ekserji, eksergoekonomik ve eksergoçevresel yöntemlerinin analizi ve uygulaması ve güneş enerjisi destekli sistemlerinin performans değerlendirmesi üzerinde yoğunlaşıyor. Çok sayıda ulusal uluslararası bilimsel etkinliklerin organizasyonunda yer alan Prof. Dr. Hepbaşlı, enerjiyle ilgili çok sayıda ulusal ve uluslararası dergilerde de hakemlik, editörlük gibi görevler üstleniyor.

Pek çok hibe ve ödül aldı
Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Gürel ise mimarlık kuram ve eleştiri alanında modern mimarlığın kültürlerarası tarihçesi, mekan-kültür, mekan-toplumsal cinsiyet, göç ve yerinden edilme-mekan ilişkisi ve tasarım eğitimi konuları üzerinde çalışıyor. Araştırmaları için birçok hibe ve ödül alan Gürel’in makaleleri Journal of Architectural Education, Journal of Architecture, Journal of the Society of Architectural Historians, Gender, Place and Culture, Journal of Design History, ve Journal of Architectural and Planning Research gibi alanında önemli pek çok dergide yayınlandı.

Hidrolik ve hidroloji laboratuvarı kurdu
Onlarca uluslararası ve tanınmış araştırmacı ile iş birliği yapan İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mir Jafar Sadegh Safari ise iklim değişikliği belirsizliğini ve değişkenliğini göz önünde bulundurarak su kaynakları sistemlerinin kırılganlığını azaltmayı ve sürdürülebilirlik ve dayanıklılığını artırmayı amaçlayan özgün yöntemler geliştiriyor. Geçmiş ve güncel araştırmaları yüksek etki faktörlü dergilerde yayınlanan Doç. Dr. Safari, 100’den fazla hakemli makale ile hidrolik, hidroloji ve su kaynaklarına değerli katkılar sağladı. Dr. Safari, Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde bir hidrolik ve hidroloji laboratuvarı kurdu. 60’dan fazla SCI dergisinde aktif bir hakem ve editörlük yapıyor.

Stanford Listesi’ne ikinci kez girdi
2020 yılında da Prof. Dr. Arif Hepbaşlı ile beraber dünyadaki en başarılı bilim insanları listesine giren İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duygu Türker Özmen, kurumsal sosyal sorumluluk, sürdürülebilirlik, iş etiği, çevre yönetimi, girişimcilik, sosyal girişimcilik ve örgütler arası ilişkiler gibi konularda çalışmalarını sürdürüyor. Ulusal ve uluslararası alanda birçok ödül sahibi olan Prof. Dr. Özmen’in yürütücü olarak yer aldığı Avrupa Birliği ve kurumsal iş birliği projelerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası alanda birçok yayını, bildirisi, makalesi, kitabı ve kitap bölümü de bulunuyor.

ABD’de araştırmalar yaptı
Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu Yetkin Ekren’in çalışma alanları arasında; otomatik depolama sistemleri, tesis yerleşim problemleri, tedarik zinciri, lojistik, benzetim, benzetime bağlı optimizasyon, rassal modelleme konuları yer alıyor. Doktorasını tamamladığı Louisville Üniversitesinde 2011-2012 yılları arasında Post Doktora çalışması yürüten Doç. Dr. Ekren, ABD’nin Pennsylvania eyaletinde bulunan savunma devlet kurumunun en büyük deposunda, benzetime bağlı bir performans iyileştirme çalışması yürüttü. İHA

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Yıldırım'da İstihdam Seferberliği: Teknik Eğitim Kursları Başlıyor!
Bölgesel

Yıldırım'da İstihdam Seferberliği: Teknik Eğitim Kursları Başlıyor!

Yıldırım Belediyesi ve BESOB iş birliği ile hayata geçirilen ‘istihdam için mesleki eğitim programı’ çerçevesinde düzenlenen teknik eğitim kurslarına katılan 90 kursiyerden eğitimlerini tamamlayanlar istihdama kazandırılacak.

DTSO’da aile şirketlerinde kurumsallaşma eğitimi gerçekleştirildi
Bölgesel

DTSO’da aile şirketlerinde kurumsallaşma eğitimi gerçekleştirildi

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nda (DTSO) Dr. Cengiz Tavukçuoğlu’nun eğitmen olarak katılım sağladığı aile şirketlerinde kurumsallaşma eğitimi gerçekleştirildi.

İş dünyasından otizm farkındalık eğitimini  aldılar
Etkinlik

İş dünyasından otizm farkındalık eğitimini aldılar

SUBÜ Rekreasyon Yönetimi Bölümü öğrencileri otizm farkındalık eğitimini iş dünyası iş birliği ile gerçekleştirdiler.

Orman Yangınları İle Mücadele için jandarmaya eğitim
Bölgesel

Orman Yangınları İle Mücadele için jandarmaya eğitim

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında paydaş kurum personellerine yönelik eğitimlerine devam ediyor. Bu kapsamda Marmaris ilçesinde Jandarma personeline yangın eğitimi verildi.

Elazığ’da öğrencilere tabiat eğitimleri veriliyor
Bölgesel

Elazığ’da öğrencilere tabiat eğitimleri veriliyor

Doğa Koruma ve Milli Parklar Elazığ Şube Müdürlüğü tarafından öğrencilere yönelik tabiat eğitimi verildi.

Engelliler Haftasında Engellilere Yangın Eğitimi
Etkinlik

Engelliler Haftasında Engellilere Yangın Eğitimi

Engelliler Haftası nedeniyle Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından engeli bireylere yönelik yangın eğitimi verilerek tatbikat yapıldı.