Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) tarafından uzun süredir mücadelesi verilen “internet gazeteciliği”ni de içeren yasa teklifinde internet medyası için en önemli maddelerden biri olan “Basın Kartı” maddesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi. Buna göre haber sitesi ya da internet medyası çalışanları da geleneksel gazeteciler gibi Basın Kartı alabilecek. TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel, yıllardır bu yasanın çıkması için mücadele verdiklerini belirterek, “Bu yasada internet medyasını ilgilendiren maddeler TİGAD’ın önerdiği maddelerdir. Mücadelemiz meyvesini verdi ve artık internet gazetecileri de resmen ‘gazeteci’ olarak tanındı. Önerilerimizin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin gururunu yaşıyoruz.” dedi.
Kamuoyunda “dezenformasyonla mücadele yasası”, “sosyal medya yasası”, “internet gazeteciliği yasası” gibi adlarla bilinen yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülüyor. Meclis’teki görüşmeler 13 Ekim Perşembe günü de devam edecek. “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, 40 maddeden oluşuyor. Teklifteki 15 madde kabul edilirken, 29. madde tartışma konusu oldu. Teklifte yer alan, "halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi”ni öngören 29. madde, CHP tarafından protesto ediliyor.
TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel, teklifte internet gazetecilerini yakından ilgilendiren bazı maddelerin kabul edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Geçgel, haber sitesi ya da internet medyası çalışanlarının artık Basın Kartı alabileceğine işaret ederek, “İnternet haber sitelerinde çalışanlar artık bir ‘basın mensubu’ sayılacak. Daha önce böyle bir hak tanınmıyordu; yılların editörleri sadece haber sitesinde çalışıyor diye gazeteci olarak görülmüyordu. Haber sitesi çalışanlarının ‘gazeteci’ olarak tanımlanması ve Basın Kartı alma hakkı verilmesi, bu mecralar için devrim niteliğindedir.” ifadelerini kullandı.
“Bu yasadan önce haber sitelerindeki medya çalışanları Basın Kanunu ile gazetecilere verilen haklardan yararlanamıyordu.” sözleriyle yaşanan mağduriyeti vurgulayan Geçgel, şunları kaydetti: “Yeni yasa sayesinde internet sitesindeki editörlere, yayıncılara, muhabirlere ve sunuculara Basın Kartı verilebilecek. Ayrıca, teklifte internet medyası çalışanlarının özlük haklarına ilişkin bazı düzenlemeler de var. İnternet sitelerinin resmi ilan yayımlamasının da önü açılıyor. Bu açıdan baktığımızda teklifteki internet medyasını ilgilendiren maddeler her kesimin onayını aldı diyebiliriz.”
“TİGAD’ın yıllardır verdiği mücadele sonunda meyvesini verdi.” diyen TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel, “Bu yasada internet medyasını ilgilendiren maddeler TİGAD’ın önerdiği maddelerdir. Mücadelemiz meyvesini verdi ve artık internet gazetecileri de resmen ‘gazeteci’ olarak tanındı.” dedi. Geçgel, ayrıca “TİGAD ailesi olarak yıllardır bu yasanın çıkması için mücadele veriyoruz. Teklifteki maddelerin birçoğu TİGAD olarak belirlediğimiz ve önerdiğimiz maddelerdir. İnternet medyasının içinde bizzat yer alan gazeteci arkadaşlarımızın, akademisyenlerin ve duayenlerin görüş ve önerileri çerçevesinde hazırladığımız önerilerimizin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin gururunu yaşıyoruz. Bu süreçte bizi yalnız bırakmayan, bizi dinleyen ve taleplerimizi dikkate alan değerli siyasetçilerimize ve bizi destekleyen duayen gazeteci ağabeylerimize teşekkürlerimi sunuyorum.” diyerek tüm basın çalışanları adına duyduğu gurur ve memnuniyeti dile getirdi.
TİGAD Genel Başkanı, teklifin 29. maddesine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. 29. Madde; "halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini" öngörüyor. Geçgel, 29. madde ile ilgili bir muğlaklık söz konusu olduğuna dikkat çekerek, buna açıklık getirilmesi gerektiğini söyledi: “Savcılar iddianame hazırlarken ve hakimler karar verirken net doneler olmalı. 29. maddede açık uçlu ve muğlak ifadeler yer alıyor. Bu durum herkesi olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple bu maddenin tekrar ele alınması gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.
Yorumlar (0)